Hlavní obsah

ANO versus ODS. Kde plánuje vláda brát na vyšší důchody a nemocenskou?

Duel: nemocenská a důchody v příštích letech.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Navýšení důchodů o jeden procentní bod nebo snaha vyjít vstříc ČSSD a znovu zavést v nějaké formě proplácení nemocenské i v prvních třech dnech marodění. To je jen část slibů, které dala vláda v demisi Andreje Babiše. Zatímco odbory a levicoví politici slaví, zaměstnavatelé a pravice nadšení přiliš nejsou. Kde chce kabinet na dané výdaje tedy vlastně vzít a o kolik by si lidé mohli přilepšit?

Článek

Hosty Duelu byly ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová z hnutí ANO a expertka ODS na sociální problematiku Lenka Kohoutová.

Změny v důchodech

Pevná část důchodů se možná zvýší o procentní bod na deset procent a lidem starším 85 let vzroste měsíční penze o tisíc korun. Změny předpokládá vládní důchodová novela, kterou v  úvodním kole podpořila Sněmovna. Někteří poslanci upozorňovali na to, že se nejedná o penzijní reformu. Předlohou se nyní bude zabývat sociální a rozpočtový výbor. Na projednání budou mít měsíc místo obvyklých dvou.

Cílem změn je podle ministryně práce a sociálních věcí Jaroslavy Němcové (ANO) přispět ke zvýšení životní úrovně důchodců s nízkými důchody, u nichž základní výměra činí významnou část penzí.

„Nejde o žádnou reformu, ale jen o dílčí zásah do penzijního systému,” poznamenal zpravodaj Jan Bauer (ODS). Podobně jako Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) a Mikuláš Ferjenčík (Piráti) uvedl, že z ekonomického růstu mají mít prospěch i senioři. Ferjenčík ale také upozornil na to, že se důchodový systém vrátí opět do minusu.

Pravidla pro nemocenskou

Hnutí ANO zřejmě vyhoví požadavkům ČSSD a KSČM na zavedení 60procentní nemocenské v prvních třech dnech nemoci, změnu chce ale posunout minimálně na červenec 2019. Zrušení takzvané karenční doby by mělo být ale podle ANO propojeno s kompenzačními opatřeními pro zaměstnavatele a zavedením elektronické neschopenky.

Kvůli přípravě spojených opatření by ANO preferovalo odložení změny minimálně na červenec 2019, ještě raději na začátek roku 2020.

Reklama

Doporučované