Hlavní obsah

Kdo chce koupit národní poklady? Stát dohlédne na peníze z Ruska a z Číny

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Ministerstvo průmyslu a obchodu bude rozhodovat o souladu zahraničních investic s bezpečností státu. Podobně chrání strategická odvětví například USA či Německo. Právníci však varují, že to může odradit i bezpečné investory.

Článek

Česko spustí od soboty 1. května prověřovací mechanismus pro investice ze zemí mimo Evropskou unii. Ministerstvo průmyslu a obchodu získá pravomoc schvalovat investice, které se týkají nejen kritické infrastruktury a bezpečnosti.

Motivací pro přijetí nového zákona bylo podobně jako v USA nebo Německu ochránit své firmy před převzetím ze strany investorů pocházejících ze zemí typu Číny. Investorům ze zemí mimo EU nepomůže ani zřízení mezičlánku například na Kypru. Zkoumat se bude vždy konečný vlastník celé korporátní struktury.

V Česku přísnější pravidla pro zahraniční investory začnou platit v době, kdy kvůli podezření o zapojení agentů Ruska do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích přišel ruský Rosatom o šanci zapojit se do soutěže na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany. Do minulého roku se také kvůli státní bezpečnosti řešila účast čínské společnosti Huawei v tendru na výstavbu 5G sítí.

Zákon o prověrkách investic se začal připravovat už v roce 2019. Zákonodárci normu schválili loni. Kromě nejcitlivějších oborů typu výroby vojenských materiálů a energetiky se budou prověrky povinně týkat i telekomunikací, dopravní infrastruktury nebo zdravotnictví. Kromě toho ale budou moci ministerští úředníci zkoumat rovněž investice „způsobilé ohrozit bezpečnost ČR nebo vnitřní či veřejný pořádek“.

„Do této kategorie mohou potenciálně spadnout investice bez ohledu na odvětví a velikost aktiva nebo cílové společnosti, tedy i investice do start-upů,“ upozornil právník Marek Hrubeš z advokátní kanceláře Squire Patton Boggs.

„Oblast ohrožení České republiky je široce obsáhlá a diskutabilní. Můžeme se pak dostat do absurdních situací, kdy investice do zdánlivě nevinného projektu, materiálu či služby bude vnímána jako ohrožující Českou republiku,“ připojil se k pochybám právník Jiří Mačát z poradenské společnosti Grant Thornton.

MPO navíc bude moci zahájit přezkum investice až pět let po jejím dokončení. Aby se investoři vyhnuli nepříjemnému překvapení v podobě zpětné ministerské kontroly, umožňuje zákon firmám zkonzultovat investice předem.

„Ve zkrácené lhůtě 45 dní se zahraniční investor dozví, zda jeho transakce může být předmětem prověření, či nikoliv,“ tvrdí ministerstvo.

Resort vedený ministrem Karlem Havlíčkem (za ANO) rovněž ujišťuje, že nová pravidla investice nesrazí. „Na základě zkušeností ze zahraničí lze očekávat, že k případnému omezení investice bude docházet zcela výjimečně, neboť již samotná existence prověřovacího mechanismu rizikové investory odradí,“ ubezpečuje MPO. Naprostá většina zahraničních investorů v Česku podle úřadu žádné riziko nepředstavuje a jejich investice nejsou z bezpečnostního hlediska problematické.

„Nemyslím, že to omezí objem investic. Určitě to ale přispěje k prodloužení transakční doby. Povolovací proces, ať povinný, nebo dobrovolný, bude trvat minimálně několik měsíců,“ řekl Kamil Blažek, předseda Sdružení pro zahraniční investice a partner v advokátní kanceláři Kinstellar.

Proti rozhodnutí MPO se budou moci investoři bránit před správním soudem. Za porušení povinností bude investorům hrozit pokuta až do dvou procent jejich celkového obratu za poslední účetní období.

Reklama

Doporučované