Hlavní obsah

Valná hromada se slzami na závěr. Co řešila Moneta s PPF v nové roli?

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Valná hromada Moneta Money Bank letos přitahuje velkou pozornost – poprvé se na ní totiž představil nový akcionář, společnost Tanemo, patřící do impéria PPF.

Článek

Bylo to první měření sil mezi akcionáři Moneta Money Bank a týkalo se především volby člena dozorčí rady.

Valná hromada do funkce člena dozorčí rady podílem 82 procent hlasů znovuzvolila Miroslava Singera, bývalého guvernéra centrální banky. Jeho funkční období skončilo před několika dny a jeho znovuzvolení navrhovalo současné vedení banky.

Kdo je Miroslav Singer

– Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a University of Pittsburgh.

– V letech 1995 až 1996 působil jako člen dozorčí rady a člen představenstva České pojišťovny, odkud odešel do Expandia Group, kde působil jako hlavní ekonom a člen dozorčí rady Expandia Banky.

– V letech 2001 až 2005 byl na pozici ředitele oddělení podnikových restrukturalizací v mezinárodní poradenské společnosti PwC.

– Od roku 2005 až do roku 2016 působil ve vedení České národní banky, nejprve do roku 2010 jako viceguvernér a následně jako guvernér.

– Vyjma funkce místopředsedy dozorčí rady Moneta Money Bank zastává rovněž funkci člena dozorčí rady pojišťovny Generali Česká pojišťovna a vedoucího ekonoma v Generali CEE Holding.

Protinávrh, který předložili menšinoví akcionáři Petrus Advisers a Raiffeisen Bank International, nezískal potřebnou podporu.

Akcionáři Raiffeisen Bank International (RBI) a Petrus Advisers před hlasováním podali protest, jímž se třetí bod valné hromady, kterým bylo znovuzvolení členem dozorčí rady Miroslava Singera, snažili anulovat. Argumentovali tím, že jim nebylo doručeno rozhodnutí ČNB o udělení souhlasu s nabytím akcií společnosti Tanemo (PPF), takže tato společnost nemůže vykonávat svá akcionářská práva na valné hromadě.

Navíc napadli rozhodnutí ČNB, protože podle nich neměla společnosti Tanemo (PPF) udělit svůj souhlas.

Foto: Eva Moniová

Vedení Monety na valné hromadě navrhuje akcionářům, aby ve funkci člena dozorčí rady potvrdilo Miroslava Singera.

Šéf Monety Tomáš Spurný kontroval, že by to měla být právě RBI, kdo by neměl na této valné hromadě hlasovat, protože své akcie získala v rozporu s dohodou mezi RBI a Monetou uzavřenou na konci roku 2019. RBI podle Spurného totiž disponuje důvěrnými informacemi o Monetě a Moneta považuje dohodu stále za platnou. Podle Spurného to pro RBI může mít v nejbližších dnech a týdnech závažné právní důsledky.

Akcionáři Raiffeisen Bank International a Petrus Advisers před valnou hromadou navrhli, aby se novou členkou dozorčí rady Monety stala Britka Nicola Northwayová, bývalá vedoucí ředitelka Barclays Bank. Zdůvodnili to mimo jiné tím, že v představenstvu a dozorčí radě Monety jsou v současné době zastoupeni pouze muži převážně české národnosti.

„Návrh je výsostně pokrytecký,“ řekl SZ Byznys před zahájením valné hromady šéf Monety Tomáš Spurný s odkazem na genderové složení vedení rakouského akcionáře.

Foto: Eva Moniová

Ve vedení Raiffeisen Bank International není nikdo, kdo by se podobal ženě, uvedl na valné hromadě Monety její šéf Tomáš Spurný. Kritizoval tak jedno z odůvodnění návrhu menšinových akcionářů na jmenování Nicoly Northwayové členkou dozorčí rady.

Zdůraznil také, že představenstvo a dozorčí rada nejsou složené jen z Čechů, jsou v nich Němec, Američan, Brit, Holanďan či Kanaďan. Sám Spurný má také americký pas.

Tomáš Spurný doplnil, že mezi zástupci zaměstnanců v dozorčí radě budou nově tři ženy, a to Klára Escobar, Zuzana Filipová a Jana Výbošťoková. Jejich jmenování podléhá ještě souhlasu ČNB.

Foto: Seznam Zprávy/Eva Moniová

Miroslav Singer na valné hromadě uvedl, že by se rád znovu stal členem dozorčí rady Monety.

Valná hromada v posledním bodě schválila zprávu o odměňování představenstva a dozorčí rady Monety za loňský rok. Pětičlenné představenstvo dostalo přes 79,8 milionu korun. Z toho šéf banky Tomáš Spurný téměř 34,3 milionu. Z čehož 37 procent byla pohyblivá složka odměny za splnění daných cílů.

Sedmičlenná dozorčí rada si sáhla na celkové odměny téměř 12,7 milionu korun. Místopředseda rady Miroslav Singer dostal za výkon své funkce za loňský rok 2,4 milionu korun.

Valná hromada Moneta Money Bank také schválila návrh nevyplatit dividendu ze zisku za loňský rok a zahrnout jej do kapitálu banky. Řídila se tedy doporučením ČNB a Evropské rady pro systémová rizika.

Na závěr valné hromady požádal Spurný se slzami v očích o deset sekund ticha za nedávno zemřelého zaměstnance jedné pobočky, který podlehl covidu. Podle údajů předsedy představenstva se loni onemocněním nakazila pětina zaměstnanců banky.

PPF v nejsilnější akcionářské roli

Na valné hromadě Moneta Money Bank letos v roli nejsilnějšího akcionáře vystupuje společnost Tanemo z říše PPF, která by chtěla propojit bankovní a úvěrový byznys PPF s Monetou.

Moneta ve společnostech PPF aktuálně provádí hloubkovou kontrolu, tzv. due diligence. Kdy bude u konce, nechtěl Tomáš Spurný komentovat.

„Až bude proces u konce, svoláme mimořádnou valnou hromadu, kde budou akcionáři o schválení transakce hlasovat,“ uvedl.

PPF si svou pozici zajistila převzetím akcií, které vykupovala za 80 korun za kus. Díky tomu se jí podařilo dosáhnout na bezmála 29 procent.

Jako jednotlivý akcionář může mít PPF na valné hromadě dominantní postavení, protože druhý nejsilnější akcionář Raiffeisen Bank International AG drží 4,49 procenta. Celkově je kromě PPF dalších 15 akcionářů s podílem vyšším než jedno procento a ti drželi k 21. dubnu v součtu 31,09 procenta akcií. Často ale jde o banky či investiční společnosti, které drží podíly pro další své klienty.

PPF potřebuje přesvědčit další akcionáře Monety k tomu, aby souhlasili s jejich plánem na spojení Monety a finančních společností ze skupiny PPF, tedy Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a společnosti Zonky. Podstata plánu spočívá v tom, že by se Moneta sloučila se společnostmi PPF a za to by této finanční skupině zaplatila svými akciemi, čímž by se celkově PPF dostala k 57 procentům nově vzniklé společnosti.

Tento bod však na pořadu středeční valné hromady chyběl. Menšinoví akcionáři se proti navrhovanému spojení finančních společností ze skupiny PPF, tedy Home Credit Česko a Slovensko, Air Bank a Benxy staví buď opatrně, nebo rovnou odmítavě. To platí především o fondu Petrus Advisers.

Původní nabídka

Nabídka skupina PPF na spojení Air Bank, Home Credit ČR a SR a fintechu Benxy s Monetou Money Bank.

1. fáze: Odkup akcií minoritních akcionářů za cenu 80 Kč za kus, a to až do výše 20 % s možností dalšího jednostranného navýšení podílu PPF až na 29 %. Tato fáze proběhla.

2. fáze: Jednání o fúzi Monety se čtyřmi firmami z PPF: Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a firmou Benxy (provozovatel platformy pro P2P půjčky Zonky). Spojení mělo proběhnout výměnou akcií v poměru 60,3 % (hodnota Monety) : 39,7 % (hodnota Air Bank).

Na základě směnného poměru by se počet akcií Monety zvýšil z 511 milionů na 847 429 519, nově vydané akcie by PPF získala výměnou za Air Bank

Cíl: Směnou a výkupem akcií by PPF v Monetě (přejmenované na Air Bank) celkově mohla získat až 57 procent. Už při překročení 30procentního podílu musí dát povinnou nabídku na odkup minoritních podílů.

Reklama

Doporučované