Hlavní obsah

Tah dámou může připravit exguvernéra Singera o křeslo ve vedení Monety

Bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer.

Reklama

Londýnský fond Petrus Advisers navrhuje do dozorčí rady Monety Money Bank proti exguvernérovi Miroslavu Singerovi vlastní kandidátku, londýnskou právničku Nicolu Northwayovou.

Článek

Aktivistický fond Petrus Advisers navrhuje vyměnit v dozorčí radě Monety Money Bank Miroslava Singera za exbankéřku Barclays Bank Nicolu Northwayovou. Fond Petrus Advisers spravuje přes pět procent akcií Monety, a patří tak po skupině PPF k největším akcionářům tuzemské banky.

Oznámení o navržení protikandidáta už fond poslal vedení Monety. Valná hromada, kde se bude o novém členovi dozorčí rady hlasovat, se bude konat 28. dubna.

„Akcionář Petrus Advisers tímto oproti návrhu představenstva Monety na opětovnou volbu pana Miroslava Singera navrhuje do funkce členky dozorčí rady volbu paní Nicoly Northway,“ stojí v oznámení, které má SZ Byznys k dispozici.

Miroslavu Singerovi, který od roku 2017 působí jako ředitel institucionálních vztahů a hlavní ekonom společnosti Generali CEE Holding, skončí funkční období člena dozorčí rady Monety 24. dubna. Dozorčí rada ho pak kooptovala svým členem na další čtyři dny do konání valné hromady, aby jeho místo nezůstalo neobsazeno.

„Nicola Northway splňuje veškeré předpoklady pro řádný výkon funkce včetně odborné způsobilosti, důvěryhodnosti a zkušenosti. Navrhovaná kandidátka má vynikající pověst, je čestná a bezúhonná,“ popisuje fond Petrus Advisers kandidátku v oznámení bance.

Northwayová působila v letech 2004 až 2016 na pozici vedoucí ředitelky pobočky Barclays Bank. Následně tři roky pracovala jako partner pro londýnskou právní kancelář Baker McKenzie. Petrus Advisers věří, že „její charakter a osobnost dává nejvyšší záruku řádného výkonu funkce, nestranného dozoru nad Moneta Money Bank jakožto významnou bankovní institucí v Česku a kontroly nad dodržováním přísných kritérií mezinárodních investorů“.

Petrus v minulosti vehementně vystupoval proti navrhovanému spojení Monety a finančních společností skupiny PPF. Zdůrazňoval především nejasné finanční vazby mezi společnostmi skupiny PPF a také zpochybňoval vyhlídky těchto firem na další růst, takže podle něho není spojení pro akcionáře výhodné.

PPF se vrátila k plánu spojení s Monetou, který spouštěla už jednou v roce 2018, letos v lednu. Monetu chce spojit se svou bankou Air Bank, Home Creditem a také se značkou Zonky. V současnosti PPF přes firmu Tanemo ovládá 9,9procentní podíl v Monetě. Nicméně PPF už navrhla akcionářům Monety odkup akcií, kdy by po vypořádání transakce měla PPF vlastnit přes 28 procent akcií Monety.

Co navrhla PPF Monetě

1. fáze: Odkup akcií minoritních akcionářů za cenu 80 Kč za kus, a to až do výše 20 %, s možností dalšího jednostranného navýšení podílu PPF až na 29 %.

2. fáze: Zahájit jednání o fúzi Monety se čtyřmi firmami z PPF: Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a firmou Benxy (provozovatel platformy pro P2P půjčky Zonky). Spojení má proběhnout výměnou akcií v poměru 60,3 % (hodnota Monety) : 39,7 % (hodnota Air Bank). Na základě směnného poměru by se počet akcií Monety zvýšil z 511 milionů na 847 429 519, nově vydané akcie by PPF získala výměnou za Air Bank.

Cíl: Směnou a výkupem akcií by PPF v Monetě (přejmenované na Air Bank) celkově mohla získat až 57 procent. Už při překročení 30procentního podílu musí dát povinnou nabídku na odkup minoritních podílů.

Reklama

Doporučované