Hlavní obsah

První fáze splněna. PPF odkupem získá přes 28 procent Monety

Logo PPF.

Reklama

aktualizováno •

Skupina PPF oznámila, že v jejím plánu spojit svá finanční aktiva s Monetou dosáhla na první důležitý bod: dosavadní akcionáři jí prodají více než čtvrtinový podíl v bance.

Článek

Investiční skupina PPF by po vypořádání odkupu měla vlastnit přes 28 procent akcií Monety Money Bank. Společnost Tanemo z této skupiny v dobrovolném veřejném návrhu na odkup akcií Monety přijala od jejích akcionářů akceptace předpokládající odkup 141 723 860 akcií. Cena za odkoupené akcie by dosáhla 11,3 miliardy korun. PPF to dnes oznámila v prohlášení pro média.

Vypořádání se bude řídit podmínkami veřejného návrhu na odkup akcií uveřejněnými 8. února. Většinu akceptací zaslaly právnické osoby, sedm procent doručily fyzické osoby. Větší podíl z celého odkupu, téměř 87 procent, připadá na zahraniční akcionáře. V dobrovolné nabídce odkupu akcií nabídla Tanemo za akcii Monety 80 korun.

Vypořádání bude ve dvou vlnách. První část do desetiprocentního podílu bude vypořádána 24. března. Druhá část odkupu bude vypořádána po získání souhlasu od České národní banky, o který PPF požádala letos 24. února.

Představenstvo Monety počátkem února dospělo jednomyslně k závěru, že dobrovolný veřejný návrh PPF na odkoupení části akcií Monety od jejích akcionářů až do 20 procent s možností zvýšení až na 29 procent je v souladu se zájmy banky a jejích akcionářů. Uskutečnění případného spojení s Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a s firmou Benxy (značka Zonky) záleží na hloubkové kontrole a schválení akcionáři.

Původní návrh PPF akcionářům Monety Money Bank

1. fáze: Odkup akcií minoritních akcionářů za cenu 80 Kč za kus, a to až do výše 20 % s možností dalšího jednostranného navýšení podílu PPF až na 29 % (aktualizace: podle nejnovějšího prohlášení PPF dosáhla na 28 % podílu).

2. fáze: Zahájit jednání o fúzi Monety se čtyřmi firmami z PPF: Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a firmou Benxy (provozovatel platformy pro P2P půjčky Zonky). Spojení má proběhnout výměnou akcií v poměru 60,3 % (hodnota Monety) : 39,7 % (hodnota Air Bank). Na základě směnného poměru by se počet akcií Monety zvýšil z 511 milionů na 847 429 519, nově vydané akcie by PPF získala výměnou za Air Bank (aktualizace: zmíněné poměry ve startovací nabídce se mohou v pozdějších jednáních měnit).

Cíl: Směnou a výkupem akcií by PPF v Monetě (přejmenované na Air Bank) celkově mohla získat až 57 procent. Už při překročení 30procentního podílu musí dát povinnou nabídku na odkup minoritních podílů.

Moneta obdržela návrh od skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera letos 22. ledna. Spojením Monety a Air Bank může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. O nabídce rozhodnou akcionáři na valné hromadě.

Skupina PPF investuje do mnoha odvětví, od finančních služeb, telekomunikací, nemovitostí, strojírenství až po biotechnologie. PPF ke konci prvního pololetí vlastnila aktiva za 44 miliard eur (zhruba 1,15 bilionu korun) a zaměstnávala celosvětově 98 000 lidí.

Skupina AirBank, do které spadá Air Bank, Zonky a tuzemský Home Credit, dokázala loni získat 173 516 nových klientů. Celkově jich má 1,23 milionu, přičemž klientela Air Bank a platformy Zonky se meziročně rozrostla o 9,6 procenta na 947 tisíc.

Celkový čistý objem úvěrů skupiny dosáhl 56,7 miliardy, přičemž úvěry retailovým klientům tvořily 48,5 miliardy, což je meziročně o 12 procent víc.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Reklama

Doporučované