Hlavní obsah

Kdo má strach, ať je doma. Reportáž z místa, kde pandemie neexistuje

Foto: Pexels.com

„To už se ale nemusí nosit, ne?“ Obsluha reaguje na dotaz, jestli někdo ještě nosí respirátor.

Reklama

Předposlední páteční večer ve víru velkoměsta, kdy provozovatelé barů nebo klubů nemusí povinně kontrolovat bezinfekčnost svých hostů, ale „měli by“. Platí i nařízení o nošení respirátorů. Jak vypadá realita?

Článek

„Já vás přes tu věc neslyším.“

„Myslíte respirátor?“

Barman pražského klubu si přehazuje skleničky z jedné ruky do druhé a dává pohrdavě najevo, že jít do podniku s respirátorem je důvod k posměškům. „Když má někdo strach, ať sem nechodí,“ dodává barmanka. Dál si mezi sebou povídají o tom, jak je „to s tím covidem pořád dokola to samé a že už je to nebaví“.

Je pátek večer na pražském Starém Městě a pandemie tu neexistuje. Chladné počasí už nedovolí velkým skupinkám pobývat venku před podniky, ty tak praskají ve švech. U vchodu ani uvnitř nikdo nekontroluje bezinfekčnost, nikdo nevyžaduje nasazený respirátor. „To už se ale nemusí nosit, ne?“ reaguje na dotaz obsluha. S nasazeným respirátorem člověk cítí pohledy ostatních. Je to podobný pocit jako na úplném začátku pandemie, kdy si ústa a nos chránilo jen minimum lidí a člověk se sám cítil spíš nemocně než zodpovědně.

„Nebojíte se, že na vás přijde kontrola?“

„Vy jste kontrola? Že se tak ptáte?“

Těšíme se na distanční výuku

Na dámských záchodech se upravují dvě osmnáctileté slečny, dvojvaječná dvojčata. „Dneska to tu je ale mrtvý,“ říká jedna z nich. Nikdo po nich v klubu nechtěl vidět doklad o bezinfekčnosti a ani by je to nenapadlo. Očkované jsou ale obě. „To je jasný,“ odvětí jedna ze sester. Podle nich v menších klubech nikoho nekontrolují. „Ale na velkých diskotékách jo, proto tam moc lidí nechodí,“ dodává druhá.

O tom, že se „na velkých diskotékách“ kontroly provádějí, mluví i trojice kamarádů u stolu v jiném staroměstském podniku. „Třeba já nenosím respirátor už nikdy a nikde. Prostě ne,“ zmiňuje osmnáctiletý maturant, který si říká Cipísek. „Kdyby mě teď poslali na distanční výuku, tak s vejškou končím,“ dodává jeho dvacetiletý kamarád, který právě nastoupil do prvního ročníku Českého vysokého učení technického.

„My se na distanční výuku těšíme, budeme moct být zase doma,“ kontrují dvojčata. Také letos maturují, ale online výuka jim vyhovuje. „Ani nevíme, co budeme po maturitě dělat. To už bychom asi mohly vědět, co?“ povzdechne si jedna ze sester.

V pátek přibylo v České republice 4224 případů covidu-19, což je nejvyšší číslo od poloviny dubna. Páteční číslo je více než dvakrát vyšší než ve stejný den v předchozím týdnu. Nákaza roste exponenciálně. Podle vládních opatření je stále nakázáno nosit ve vnitřních prostorech služeb ochranu dýchacích cest, a to podle normy FFP2. Nařízené jsou také rozestupy a omezený počet lidí u jednoho stolu. Od 1. listopadu budou mít provozovatelé povinnost vyžadovat tzv. O-N-T, tedy očkování, prodělanou nemoc nebo negativní test na covid-19.

„Myslím si, že to ale Češi ještě hodně dodržují, ta opatření,“ zamýšlí se Adam. Byl prý na dovolené v Karibiku a nikdo tam roušky nenosil. Sedí v po strop naplněném klubu, kde nikoho ani nenapadne vytáhnout respirátor, když zrovna nekonzumuje. Ani obsluhu, ani zákazníky. Vůbec nikoho.

Reklama

Doporučované