Hlavní obsah

Kdo může za zdražení bytů? Stouply daně, roste byrokracie a málo se staví

Co vyhnalo ceny bytů nahoru a jaký může být další vývoj? Odpovědi nabízí v pořadu Peníze, nebo život analytička Seznamu Zuzana Kubátová.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Pro investory do realit je to vlastně dobrá zpráva. Rychlý růst cen bytů nemá na svědomí jen zvýšená poptávka, kterou by hnaly vzhůru levné peníze a stále relativně dostupné hypotéky. Do zdražení se promítly i prakticky nevratné kroky státu. A přirůstek nových bytů je pomalý, především v Praze neodpovídá demografickému vývoji.

Článek

Cenová jízda na českém trhu s byty pokračuje. Ceny rostou nejrychleji v Evropě. Nabízí se otázka: Nejsou už ceny přepálené a nezřítí se při prvním zpomalení české ekonomiky? Má růst trhu věcný základ, nebo jde o planou nákupní horečku?

Odborníci na reality se shodují, že byty budou ještě nějakou dobu zdražovat. Platí to ovšem jen pro města, kde je a bude práce a peníze. Tam je totiž bytů málo.

„Vývoj se může mezi městy a regiony rozejít,“ upozorňuje analytička Raiffeisenbank Helena Horská. „Ve městech, kde nová výstavba pokryje potřeby místního trhu, se růst cen přibrzdí, ale v místech, kde zůstane nová výstavba omezená a místní ekonomice se bude dařit (jako je Praha), ceny porostou dál,“ vysvětluje.

Její kolega z České spořitelny Michal Skořepa souhlasí, že propad cen teď nehrozí. Zároveň ale připomíná, že v budoucnu může přijít „nějaký vnější šok typu nedávné světové finanční krize”, který vždycky může rozhoupat trh.

V rostoucích cenách bytů se v posledních deseti letech odrazilo i zvýšení daní. Podle propočtů společnosti Deloitte, která dlouhodobě analyzuje realitní trh, se odvody do státní kasy podílejí na růstu cen posledních deset let u některých typů bytů až z poloviny – což je prakticky nevratný proces.

Co vyhnalo ceny bytů nahoru a jaký může být další vývoj? Sledujte videoanalýzu Zuzany Kubátové v úvodu článku.

Co se to stalo s byty? A na co se opravdu připravit, pokud chcete vlastní bydlení? Překvapivé souvislosti vysvětluje Zuzana Kubátová.Video: Zuzana Kubátová

Reklama

Doporučované