Hlavní obsah

Změny kvůli koronaviru: Karanténa do dubna, vyšší schodek, odpuštěné odvody

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Nemocnice se postupně připravují na nápor těžších případů nakažených.

Reklama

Koronavirus i dál mění život v Česku. Vláda po pondělním jednání schválila řadu změn, které zavádí v souvislosti s šířením nemoci COVID-19. Jde nejen o prodloužení karanténních opatření, ale i kroky k záchraně ekonomiky. Jaké to jsou?

Článek

Během víkendu v Česku přibylo dalších 287 potvrzených případů nemoci COVID-19. První pacient na ni v neděli zemřel, vyléčených lidí zůstává šest.

Zatímco hygienici se snaží vystopovat stále více nakažených, vláda se snaží nejenom zabránit šíření nákazy, ale také zachránit krvácející ekonomiku. Změny ohlásila celá řada ministerstev, týkají se EET, karantény, dovozu roušek i úlev pro podnikatele.

Karanténa se rozšíří o další týden

Omezení volného pohybu osob vláda v pondělí rozšířila až do 1. dubna. Návrh na prodloužení karantény už o víkendu ohlásil už ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Omezení pohybu a zavření služeb a restaurací by pak mělo trvat odhadem do Velikonoc, pokud počet nakažených nepřesáhne 8 500. Pak by se opatření měla rozvolnit. Řekl to šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

200miliardový schodek, odpuštění daňových záloh

Ministryně financí Alena Schillerová ohlásila, že schodek rozpočtu místo plánovaných 40 miliard vystoupá na pětinásobek - 200 miliard korun. Zároveň uvedla, že stát počítá se snížením příjmů v důsledku zpomalení ekonomiky, které způsobila karanténní opatření.

Ministerstvo promine daňové zálohy pro firmy i živnostníky k 13. červnu - podnikatelé si je tak mohou nechat v cash flow. Stát promine také sankce z pozdního podání daně z nabytí nemovitosti.

Prominou se rovněž pokuty za pozdně podané daňové přiznání. A Schillerová požádá Evropskou komisi také o udělení oprávnění o prominutí cla a DPH z dodávek zdravotnického vybavení - tedy ochranných pomůcek, které míří ke zdravotníkům kvůli koronaviru.

Všem se také odloží povinnost používat EET - konkrétně se povinnost ruší po dobu tří měsíců od ukončení nouzového stavu.

„Očekáváme pokles HDP, ale nejsme v roce 2008“

Stát podle Schillerové očekává meziroční pokles HDP o 5 procent.

„Na rozdíl od roku 2008 máme zdravé finance, máme přebytkové pojišťovny, stabilizovaný bankovní sektor, přebytkové municipality - obce, města, kraje. Takže věřím tomu, že se z toho dostaneme, a vláda pro to udělá vše, co bude v našich silách,“ dodala ministryně.

Pomoc živnostníkům i firmám

Opatření kvůli krvácející ekonomice zavádí i resort práce a sociálních věcí - jde o odpuštění záloh na pojištění živnostníkům od května do srpna. Jedná se o odvody v minimální výši.

Firmy budou podpořeny formou příspěvků na mzdy zaměstnancům. K schváleným variantám (např. příspěvek na 60 % mzdy za zaměstnance v karanténě) přibývají tři nové.

Nově firma dostane příspěvek i tehdy, pokud do ní nemůže dorazit třetina zaměstnanců. Stát firmu podpoří i pro případ chybějící subdodávky anebo kvůli omezení poptávky na trhu.

Vláda dojedná i odměnu pro fungující firmy

„Nechceme, aby firmy propouštěly lidi. Smyslem tohoto programu je přispívat firmám přes vyplacené mzdy, aby zaměstnance nepropouštěly,“ vysvětlila Maláčová s tím, že podrobné informace podnikatelé naleznou na webu ministerstva v programu Antivirus.

„Tento program bude platit pro měsíc březen, ale pak bude samozřejmě pokračovat,“ dodala.

Vláda se shodla i na tom, že chce pozitivně motivovat zaměstnavatele, kteří i v době krize fungují. Ministři o konkrétních opatřeních budou jednat ve středu.

Pendleři se na 3 týdny mohou přesunout za prací

Dalšího zpřísnění opatření se během pondělí dočkají i pendleři - Češi, kteří za prací pravidelně cestují do zahraničí. Dosud lidem stát dovolil pracovně cestovat do vzdálenosti 100 kilometrů od českých hranic.

Pendleři dostanou na výběr - zůstat v domovském státě, anebo odjet do země, kde pracují, a zajistit si tam po dohodě se zaměstnavatelem ubytování. Lidé, kteří se rozhodnou přechodně bydlet v sousední zemi, v ní mohou být 3 týdny. Po návratu se automaticky vrátí do karantény.

Podle ministra vnitra bude stát velmi striktně dohlížet i na její dodržování.

Jak to bude s cestami do zahraničí?

Další šíření nemoci COVID-19 v Česku vidí šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula spíše optimisticky - nezavrhuje ale variantu, že by se prodloužilo uzavření českých hranic. Ty by mohly fungovat v omezeném režimu i měsíce nebo roky.

Prymula to prohlásil v neděli. Opozice a někteří lékaři během víkendu jeho výrok kritizovali - považují ho za šokující a nešťastný.

Zákaz vycházení nebude

Variantu úplného zákazu vycházení Prymula zatím zamítl. Takové opatření by prý navrhl, pokud by počet nakažených v Česku přesáhl 10 tisíc.

Velkou část země ale v pátek večer přesto vyděsila neznámá hlasová zpráva, v níž mladá žena s odkazem na „mamku na ministerstvu“ vybízela k tomu, aby si lidé nakoupili. Od pondělního rána totiž měl začít platit zákaz vycházení, na který měla dohlížet i armáda v ulicích. Policie případ vyšetřuje jako šíření poplašné zprávy.

Zprávu v pátek odsoudili vicepremiér i předseda vlády. Ženě hrozí až 8 let vězení. Její advokátka v sobotu v tiskové zprávě vysvětlila, že jde o nedorozumění - hlasová zpráva podle ženy měla sloužit jen malému okruhu lidí a ta netušila, že se šíří. Policistům už ve věci podala vysvětlení.

Maturanti z průměru

Opatření zavřít všechny školy by se mělo rušit jako jedno z posledních. Ministerstvo školství navrhuje školní brány otevřít znovu nejpravděpodobněji na přelomu května a června. Školy jsou od 11. března uzavřené do odvolání.

Pokud se situace v Česku nezmění, žáci by měli do školy znovu začít chodit v druhé polovině května. Pokud by se školy nestihly otevřít do 1. června, ovlivnilo by to maturity - maturitní zkoušky by nemohly vůbec proběhnout. A maturity by se tak studentům přidělily úředně, podle posledních 3 vysvědčení.

Ačkoliv žáci plní úkoly i během karantény, podle šéfa ÚKŠ Romana Prymuly se zvažuje možnost zkrácení letních prázdnin. Studentům by mohlo pokračovat vyučování i během července. To ovšem razantně popřel ministr školství Robert Plaga. „Žádný ze scénářů nepočítá s tím, že dojde ke zkrácení letních prázdnin,“ konstatoval Plaga.

Přijímací zkoušky 14 dnů po návratu do lavic

Ministerstvo v pondělí vyřešilo i přijímací zkoušky na střední školy. Šéf resortu Robert Plaga navrhne vládě, aby testy probíhaly dva týdny po znovuotevření škol.

Testy by mohly vypadat stejně jako v předchozích letech. Děti by je ale místo dvou termínů psaly jen jednou.

Původně měly přijímací zkoušky na střední školy probíhat od 14. do 17. dubna.

Probíhá svoz Čechů ze zahraničí

A stát i dál evakuuje občany z celého světa zpátky domů. Stále více států totiž kvůli šíření koronaviru zavírá hranice.

Tři evakuační lety stát v příštích dnech pošle do Egypta, na Filipíny a do Vietnamu. Z Pobaltí vojenský speciál o víkendu přepravil přes padesát Čechů a Slováků. Společnost Smartwings chystá pro Čechy letět i do Střední a Jižní Ameriky. Pokračovat budou ve svážení Čechů i evakuační autobusy ze sousedních zemí.

Distribuce roušek spadá celá pod Ministerstvo vnitra

Distribuci roušek a respirátorů převezme Ministerstvo vnitra, konkrétně hasičský záchranný sbor. I to po pondělním jednání vlády ohlásil ministr Hamáček.

O víkendu Česko naskladnilo miliony roušek a respirátorů z Číny, přiletěly v několika dodávkách. Jejich distribuce pokračuje do jednotlivých krajů. Další dodávky budou následovat i v příštích dnech.

Zatím ale v zemi stále chybí respirátory nejsilnější třídy FFP3, které prozatím ze svých zásob stáhli policisté a další profese. Ti je poskytli zdravotníkům, kteří s koronavirem přicházejí do styku.

Premiér Babiš v sobotu řekl, že nákup respirátorů nejvyšší třídy Ministerstva zdravotnictví uvázl v Rotterdamu, kde byla na sklad uvalena karanténa. O budoucnosti zakázky by se mělo rozhodnout v pondělí. Letecký most s Čínou má trvat minimálně šest týdnů.

Automobilky pozastavily výrobu

Ministerstvo obrany by letos mohlo odložit nákupy zhruba za tři miliardy korun. Schillerová plánuje snížit o 1,5 miliardy korun výdaje na jízdné důchodců a studentů. V roce 2019 stály slevy jízdného pro tyto cestující 5,78 miliardy korun.

Krize totiž zpomaluje výrobu - předseda nejsilnějšího odborového svazu KOVO Jaroslav Souček o víkendu vyzval majitele a manažery firem, aby ji alespoň na dva týdny přerušili.

Výjimku by podle něj měly mít podniky, jejichž produkce řeší život ohrožující stavy. Vláda podle něj má pomoci nechat zaměstnance doma a ve firmách, kde bude výroba pokračovat, zajistit ochranné prostředky. V ČR už výrobu přerušily automobilky Škoda Auto, TPCA u Kolína i nošovický závod Hyundai, odstávky zahájily nebo se na ně chystají další firmy.

Reklama

Související témata:

Doporučované