Hlavní obsah

Když jsou památky obětí korupce. Zbylo torzo, jehož oprava se prodražila

Foto: Tomáš Svoboda

Funkcionalistická zastávka na Obilním trhu - torzo, které zůstalo během nepovedené rekonstrukce (pohled zezadu).

Reklama

Zfušované opravy, nadhodnocené smlouvy. Rozplétání korupční aféry Stoka, do níž byli v Brně zapletení i tehdejší politici ANO, ukazuje, jak manipulace zakázek ničila i cenné stavby.

Článek

Když se lidé před šesti lety procházeli centrem Brna, nestačili se divit. Funkcionalistická zastávka Obilní trh v Údolní ulici vypadala jako po leteckém bombardování. „Opravy“ z ceněné památky udělaly jen torzo.

Už tehdy si kolemjdoucí při pohledu na několik zbylých cihel nechápavě ťukali na čelo. Zvlášť když ve vedení radnice Brna-středu seděli politici ANO a Žít Brno, kteří kladli důraz na památkovou péči. „Čekáme na zahájení soudního řízení se stavební firmou. Pokud společnost nezanikne, měli bychom dostat peníze nebo alespoň velkou část zpět,“ hlásil místostarosta Brna-středu Jiří Švachula (dříve ANO).

Kromě vedení firmy po letech u soudu skončil také on. Rozplétání korupční kauzy Stoka ukazuje, že za zpackanou opravou nebyla jen zfušovaná práce, ale i korupce. Detaily případu v těchto dnech popisují svědci u Krajského soudu v Brně.

V hlavní části Stoky je obžalovaných 11 lidí a dvě stavební firmy. Aktérům hrozí za manipulaci zakázek v hodnotě půl miliardy korun až šestnáct let vězení. Na úplatcích si měli rozdat téměř padesát milionů korun.

Zmíněná zastávka na Obilním trhu, funkcionalistická památka architekta Oskara Pořísky z roku 1926, patří ke třem desítkám staveb, jejichž opravy v kauze figurují. Firma Štuk Helma oficiálně vyhrála soutěž na obnovu s nabídkou 1,6 milionu korun. Stavbu si převzala na konci srpna 2015, podle smlouvy měla opravy zvládnout za tři měsíce.

Už v říjnu však firma kvůli „delšímu zrání betonu“ požádala o prodloužení termínu dokončení. Později nezvládla železné vyztužení zaoblené střechy a stavba se začala hroutit. Projektanti i úředníci vyčítali stavební firmě, že se nedrží projektu. „Vím, že kolega na radnici, který to týden co týden řešil, přicházel ze stavby hodně rozzlobený. Firma si tam dělala, co chtěla,“ vzpomněl si tajemník radnice Petr Štika.

Přiznaný úplatek

Problémy se kupily, až v dubnu 2016 radnice firmě vypověděla smlouvu. Jak se ukazuje, výběr společnosti Štuk Helma nebyl náhodný. „V případě zakázky na Obilní trh podnikatel Lubomír Smolka doznává, že obdržel úplatek ve výši 161 tisíc korun, který potom odevzdal Pavlu Ovčarčinovi,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Radek Mezlík.

Podnikatel a stavbař Smolka podle spisu vytipovával spřátelené firmy, které byly ochotné ze zakázek odvádět provize pro členy skupiny. Peníze předával také Ovčarčinovi, který je posílal dál v úplatkářském letadle.

Foto: ČTK

Opravená funkcionalistická památkově chráněná zastávka MHD, kterou ve 20. letech minulého století navrhl architekt Oskar Poříska (pohled zepředu).

Zastávku nakonec dokončila jiná firma. Její ředitel Petr Tocháček ve středu jako svědek vypovídal u soudu. Stavbu převzali v havarijním stavu. „Dostali jsme v podstatě tři malá torza stěn a zbytek se musel dobudovat,“ popsal u soudu.

Radnice nakonec za opravy zaplatila téměř třikrát víc. Za odstranění havarijního stavu uhradila společnosti Tocháček 670 tisíc korun. „Následně byla provedena nová rekonstrukce zastávky, bohužel už však v jiném rozsahu prací, než byl původní projekt. Tato rekonstrukce stála něco přes 2,6 milionu korun, celkem bylo firmě Tocháček zaplaceno 3,3 milionu korun,“ uvedla mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

O další milion se městská část nadále soudí s firmou Štuk Helma. „Společnost nám vyfakturovala 955 tisíc korun. Soudní spor pokračuje,“ potvrdila Dobešová.

Jednatel firmy Zdeněk Helma už v úterý u soudu odmítl vypovídat. „Předložil k tomu usnesení o zahájení trestního stíhání, které souvisí s poskytnutím úplatku právě ohledně této zastávky,“ potvrdil Mezlík.

Obžalovaní v hlavní větvi Stoky

Jiří Švachula - bývalý vlivný politik ANO, exmístostarosta Brna-středu. Podle obžaloby vedl organizovanou skupinu, ovlivnil stovky stavebních zakázek a rozděloval úplatky mezi komplice. Měli takto získat 47 milionů korun. Vinu u soudu popřel.

Saman El-Talabani - brněnský podnikatel iráckého původu. Klíčový svědek, usiluje o status spolupracujícího obviněného. Odsouzen v jiné kauze obřích daňových úniků, policii na Stoku navedl. Měl vazby na politiky, podle obžaloby vybíral úplatky na Brně-středu i v městských částech.

Petr Liškutin - bývalý člen ANO a šéf investičního odboru na Brně-středu, bývalý místostarosta brněnských Ivanovic. Podle svědectví se podílel na machinaci zakázek, vinu popírá.

Petr Kosmák - bývalý technický náměstek na správě nemovitostí městské části. Měl vliv na stovky řemeslnických prací. U soudu se přiznal, že od firem úplatky vybíral. Usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Lubomír Smolka - podnikatel ve stavebnictví, spolumajitel obžalované firmy KROS - stav. U soudu se přiznal, že pomohl vytipovat firmy, které se budou účastnit zmanipulovaných řízení na opravy obecních domů. Policii řekl o údajné korupci v městských firmách.

Pavel Ovčarčin - podnikatel, který působil jako „pošťák“ - předával neveřejné informace o zakázkách. Společník Samana El-Talabaniho. Před soudem stál také v kauze obřích daňových úniků. Usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Petr Kalášek - podnikatel, podle obžaloby vybíral úplatky. Vinu popírá.

Ivan Trunečka - podnikatel. Jeho společnosti získávaly stamilionové zakázky v městské firmě Teplárny Brno, kde seděl ve vedení syn dvojky ANO Jaroslava Faltýnka - Jiří. Také jeho policie podezřívá, ale trestně nestíhá. Trunečka vinu odmítá.

Jiří Hos - vlivný brněnský politik a dlouholetý člen ODS. Podle svědectví obžalovaných pomáhal s výběrem firem u některých zmanipulovaných zakázek.

Michal Unzeitig - podnikatel, který měl předat úplatek. Podle policie nebyl součástí zločinecké skupiny.

Luboš Krejčí - podnikatel, který se svou společností podle obžaloby manipuloval s veřejnými zakázkami, ale neměl být součástí zločinecké skupiny. Vinu popírá.

KROS - stav, UNO - stavební společnosti, které byly podle obžaloby zapojené do „cinknutých“ výběrových řízení a získávaly různé zakázky.

Otevřela se tak další postranní větev Stoky, v níž policie nově stíhá pět lidí a pět firem. „Věcí se samostatně zabývá ostravská expozitura Národní centrály proti organizovanému zločinu. Je to z kapacitních důvodů. Kauza brněnskou expozituru plně vytížila,“ vysvětlil státní zástupce.

Na další obviněné jako první upozornily Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz. Mezi obviněnými je také Josef Uchytil a jeho stavební firma, která zároveň ve velkém pracovala i pro brněnskou městskou firmu Teplárny Brno, v níž policisté manipulace zakázek také prověřují. Dalšími stíhanými jsou podle serveru Karel Weigl a jeho firma KWM Plus, Jaroslav Horký z firmy W.A.K. a právě Zdeněk Helma se svou firmou.

Prodražená tržnice

Velké pochybnosti už při opravách provázely také další známou stavbu přímo v centru Brna. Tržnice na Zelném trhu se radnici prodražila o dvacet milionů korun.

Ohledně oprav vypovídal jako svědek architekt Michal Palaščák. Vypracování studie na rekonstrukci objektu vyhrál s poměrně nízkou cenou, 40 tisíc korun. „Nechci, aby to znělo jako pohrdání soudem. Chtěl jsem zakázku získat. Věděl jsem, že ostatní půjdou také pod cenu. Netušil jsem, jak ji stanovit. Měl jsem kolegyni, která se zabývala ezoterikou. Řekla, že karty nelžou. Tak jsem cenu stanovil na základě obskurní aplikace,“ vypověděl.

Rekonstrukce skončila v půli roku 2017, po téměř třech letech. Oficiálně ji natáhly a prodražily problémy se statikou či mrazy. „Smluvní cena na rekonstrukci objektu tržnice na Zelném trhu s firmou Moravostav Brno, a.s. činila 55,6 milionu korun,“ uvedla Dobešová. Po pěti dodatcích ve smlouvě nakonec radnice zaplatila 76 milionů korun.

Palaščák u soudu řekl, že dílo nebylo nadhodnocené. Podle obžaloby ale i tady sehrála roli korupce. Podnikatel Saman El-Talabani v kauze vypovídá jako spolupracující obviněný. „Přijal v tomto případě úplatek 1,2 milionu korun v hotovosti a tvrdí, že 800 tisíc korun odevzdal Jiřímu Švachulovi,“ řekl Mezlík k tržnici.

Obžaloba v hlavní větvi Stoky zahrnuje téměř třicet městských domů. Většinou leží v městské památkové rezervaci. „Ne všechny jsou kulturními památkami, jsou na ně uplatňovány různé stupně ochrany. Vzhledem k tomuto faktu téměř na všech rekonstrukcích spolupracujeme s památkáři,“ dodala Dobešová.

Jak dalece se na jejich opravách podepsala korupce, bude dál rozkrývat soud. Příští jednání je na programu ve čtvrtek.

Reklama

Doporučované