Hlavní obsah

Klíčovou část Stoky brzdí u soudu nemoc korunního svědka

Foto: ČTK

Hlavním aktérem kauzy Stoka je bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula.

Reklama

Advokát svědka Samana El-Talabaniho ujistil, že jeho klient nemá koronavirus. Nemoc by soudní projednání sledované kauzy Stoka výrazně ztížila. Mnozí aktéři nenosí roušky.

Článek

Má to být jeden z klíčových momentů při rozplétání korupční kauzy Stoka. Krajský soud v Brně se chystá přehrávat audiozáznamy. Na jednom z nich policisté v roce 2016 zachytili aktéry, když rozebírali rozdělování provizí ve skupině.

Bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO) na nahrávce z kavárny Lavazza v obchodním centru IBC hovoří s podnikatelem a nyní korunním svědkem kauzy Samanem El-Talabanim o zmanipulované zakázce v městské společnosti Teplárny Brno. Probírají také „desátky“ pro dvojku hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a jeho syna Jiřího. Ten ve vedení městské firmy tehdy seděl.

Přehrání důležitých částí spisu v soudní síni ale ve středu zbrzdila nemoc El-Talabaniho. Dorazil sice do soudní budovy, ale k jednací místnosti už se nedostal. „Houkl na mě na dálku, že má střevní potíže, zimnici a je mu velmi zle. Poslal jsem jej preventivně pryč,“ popsal státní zástupce Radek Mezlík, který svědka potkal na chodbě.

Advokát El-Talabaniho ubezpečil, že jeho klient není nakažený koronavirem. „Jeho zdravotní stav s koronavirem nesouvisí. Má z pondělí negativní test na covid, protože vždy přijíždí ze Slovenska. A má PCR testy, když jede tam i zpět,“ ujistil Robert Scigiel.

Koronavirus v soudní síni by přitom pro jeden z nejsledovanějších procesů znamenal velký problém. Přestože platí povinnost nošení respirátorů v uzavřených budovách, mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví platné od března zahrnuje výjimku pro „soudce, přísedící, státní zástupce, obviněné a jejich obhájce, účastníky civilních, správních a ústavních soudních řízení a jejich zástupce, svědky, znalce, tlumočníky a další osoby, o kterých tak rozhodne soud, a to v místě a době soudního řízení“.

Nemoc jednoho z účastníků by tak mohla způsobit velké problémy. V kauze je obžalovaných jedenáct lidí. Každý z nich má minimálně jednoho advokáta. V místnosti dlouhé hodiny sedávají také členové soudního senátu a další aktéři jednání. Mnozí z nich - často i starší lidé - přitom respirátory nasazené nemají.

Proč platí pro soudy výjimka? Nasazené roušky mohou negativně ovlivnit zvukové výstupy soudního jednání. Všechny výpovědi je totiž podle pravidel nutné nahrávat. Soudkyně Jaroslava Bartošová každého z předvolaných upozorňuje, že má možnost si respirátor při výpovědi z obličeje sundat. „Účast u těchto soudních líčení vnímám jako riziko, ale soudy mají výjimku. I když je to tak velký proces, kde je běžně třicet až čtyřicet lidí, tak soud pokračuje. Chráním se respirátorem, to je všechno, co k tomu můžu říct,“ doplnil Mezlík.

El-Talabani, který vypovídá jako spolupracující obviněný, chce být při přehrávání nahrávek u soudu naživo. „Baví se na nich s Jiřím Švachulou. Očekává další dotazy a komentáře u soudu. Jsou to v podstatě ty nejdůležitější pasáže,“ uvedl Scigiel.

Klienta omluvil i ze zítřejšího jednání, které tak soudkyně zrušila. Rozebírání důležitých nahrávek proto přijde na řadu nejdřív příští týden.

Zločinecká skupina v čele s bývalým místostarostou Brna-střed Jiřím Švachulou (dříve ANO) podle obžaloby manipulovala s veřejnými zakázkami. Týkaly se oprav městských domů. Politici a lidé ze stavebních firem podle policie ovlivnili opravy za půl miliardy korun a na úplatcích si měli rozdělit 47 milionů korun.

Reklama

Doporučované