Hlavní obsah

Když mě nezvolí, mohu zpět do Agrofertu, říká Babišův exposlanec

Foto: ČTK, ČTK

Exposlanec z Přerova Petr Vrána v době loňských senátních voleb.

Reklama

Loni se poslaneckého mandátu vzdal, teď by měl kandidovat za ANO na Olomoucku ze čtvrtého místa. Bývalého manažera z chemičky Precheza Petra Vránu v návrhu kandidátky ale předskočil kolega Jaroslav Faltýnek. Vránovi to prý nevadí.

Článek

Sotva jde najít jiný příklad, kdy se politik jeden rok dobrovolně vzdá mandátu a hned při nejbližší příležitosti o něj začne znovu usilovat.

Teď se o takový comeback v barvách hnutí ANO pokouší Petr Vrána, někdejší manažer chemičky Precheza ze skupiny Agrofert, jejímž konečným majitelem je premiér a šéf hnutí Andrej Babiš.

Když se Petr Vrána přesně před rokem na konci července poslaneckého mandátu vzdal, pomýšlel na kariéru senátora. „Pro mě byl Senát výzva a chtěl jsem se plně zaměřit na kampaň, nechtěl jsem to kumulovat,“ vysvětluje dodatečně důvody loňského odchodu v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Záměr mu ale nevyšel, ve druhém kole senátních voleb na Přerovsku prohrál s Jitkou Seitlovou (KDU-ČSL). A teď po roční pauze se mu po kariéře zákonodárce zase zastesklo.

Ostatně politika jej vždycky lákala, i když se jí původně neživil. Mezi lety 2006 až 2012 byl členem „tradiční“ ODS, dvakrát v té době za tuto stranu kandidoval do přerovského zastupitelstva, avšak nikdy se tam nedostal. Poté přestoupil do tehdy nového „protikorupčního“ hnutí a ke svému nejvyššímu firemnímu šéfu Babišovi. A teprve tam se mu dařit začalo.

Na pěti židlích

Ani po loňské poslanecké abdikaci Petr Vrána bez politiky nezůstal. V té komunální a regionální je dobře zaháčkovaný až do dnešních dnů. Jednak je už sedmým rokem neuvolněným městským radním doma v Přerově, v Olomouckém kraji je teď „jen“ zastupitelem, ale do loňských krajských voleb byl i náměstkem hejtmana.

Přestože Petr Vrána tvrdí, že nechce kumulovat funkce, v době, kdy byl poslancem, byl v jednu chvíli placen z pěti různých postů. Kromě Sněmovny, přerovské městské rady a Olomouckého kraje měl (a nadále má) i honorované místo předsedy představenstva městské firmy Teplo Přerov.

Protože zatím nemá rodinu, nemá prý ani problém všechno stíhat a věří, že by práci v kraji a městě zvládl zastat i po případném znovuzvolení do Sněmovny.

„Určitě to jde skloubit, když už jsem to jednou zvládl. A i řada jiných poslanců více funkcí zvládnout dokáže,“ argumentuje Babišův exposlanec.

V Precheze na dohodu

Při výčtu jeho starých i novějších úvazků nelze zapomínat na to, že Petr Vrána dodnes zcela nezpřetrhal vazby na Babišovu chemičku Precheza, kde pracoval dvacet let a původně byl manažerem prodeje s odpovědností za západní Evropu a Afriku.

Pro Seznam Zprávy sice nejdříve uvedl, že žádný smluvní vztah k Precheze už nemá – ani zaměstnanecký, ani jiný –, dodatečně ale ze svých dokumentů „zjistil“, že má v podniku skupiny Agrofert v tuto chvíli dohodu o provedení práce s platností do konce letošního roku.

Chemička Precheza byla v posledních letech nejziskovějším podnikem celého koncernu Agrofert, její byznys přitom stojí na výrobě titanové běloby.

A Petr Vrána, jak sám připouští, řešil ve firmě kromě ryze obchodních věcí i otázku, která se bezprostředně týká perspektivy výroby tohoto anorganického barviva. Šlo o to, zda se běloba dostane či nedostane na „černý“ seznam karcinogenů – obchod Prechezy by to mohlo výrazně poškodit.

Na onen seznam běloba nakonec loni opravdu zařazena byla, byť pouze v mírnější podobě jako potenciální karcinogen. Není jistě bez zajímavosti, že Česká republika proti tomu u mezinárodních institucí tvrdě lobbovala. V europarlamentu, který o tom loni hlasoval, byli proti zařazení na seznam i všichni europoslanci zvolení za hnutí ANO.

Na tento skrytý střet zájmů premiéra Babiše jako první loni upozornily Seznam Zprávy. Později se mu věnovala třeba i organizace Corporate Europe Observatory.

Petr Vrána teď říká, že on sám celou záležitost kolem běloby řešil jen „okrajově“.

S Prechezou jako s perspektivním podnikem každopádně ve svých plánech stále počítá. Připouští, že když mu kandidatura do Sněmovny nevyjde, do chemičky se vrátí na zaměstnanecký post. „Uvidíme, jak dopadnou volby, ale návrat nevylučuji,“ říká Vrána.

Přeskočen Faltýnkem

Jeho šance na opětovné zvolení poslancem se teď nejspíš snížily. Původně byl na kandidátce ANO v Olomouckém kraji na poměrně jistě volitelném třetím místě za poslancem a olomouckým hejtmanem Ladislavem Oklešťkem a poslancem Milanem Ferancem.

Jenže na druhé místo této kandidátky se nakonec velmi pravděpodobně vklíní mocný zákulisní hráč ANO a šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek, taktéž bývalý manažer Agrofertu.

Ten sice měl původně kandidovat na Vysočině, ale místní členové hnutí politika spjatého s řadou kauz na soupisce mít nechtěli.

Vrána se tváří, že mu odsun na čtvrté místo vůbec nevadí, ostatně i ve Sněmovně vždy patřil mezi lidi věrné Faltýnkovi.

„Já jsem byl jedním z prvních, kdo to navrhl, aby pan Faltýnek šel na jedno z předních míst naší kandidátky, takže pro mě to není nic neznámého. A já také říkám, že to čtvrté místo, které teď mám, je stále ještě volitelné. Voliči ukážou, zda ten mandát dostanu, nebo ne,“ vidí věc exposlanec Vrána.

Pravdou je, že před čtyřmi lety bylo na Olomoucku zvoleno z hnutí ANO hned pět lidí – manažer z Prechezy tehdy kandidoval z druhého místa –, nicméně bylo to v době, kdy byla obliba Babišova hnutí zjevně vyšší, než je dnes. Vránův návrat do parlamentních lavic tudíž samozřejmý není.

O konečné podobě kandidátek do podzimních voleb bude vedení hnutí ANO rozhodovat ve středu.

Reklama

Doporučované