Hlavní obsah

„Když stojíš na tom jevišti, tak si uvědomíš, že tam šlapali všichni ti páni Marvanové, Peškové a Pivcové.“ Miroslav Donutil vzpomíná na svoje oblíbená místa

Moje místa Miroslava Donutila.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

S Miroslavem Donutilem na Provázku starém i novém, v brněnské Slavii, kolem níž se točil jeho život profesně i soukromě, v pražském Národním divadle, kde strávil víc než dvacet let i v pražské kavárně, kterou vlastní jeho žena.

Článek

„Když stojíš na tom jevišti, tak si uvědomíš, že tam šlapali všichni ti páni Marvanové, Peškové a Pivcové, a najednou vedle tebe stojí pan Lukavský a říká: chlapečku, když si stoupnete doleva, tak vás nebude slyšet, tam je to hluché, musíte přidat!“ vzpomíná Miroslav Donutil na své začátky v Národním divadle.

Když hraješ masového vraha, tak máš být masovým vrahem? To nejde!

Intimní zpovědi Miroslava Donutila.Video: Seznam Zprávy

Josef Klíma, který ho zpovídá, se s ním zná víc než čtyřicet let. Zažil na vlastní oči i jeho nejslavnější brněnskou éru, kdy se v malém, takřka ilegálním divadle dělalo umění, které znala celá divadelní Evropa a kam pražští diváci jezdili na otočku, když ještě neexistovala dálnice. Co pro Miroslava Donutila dodnes znamená Balada pro banditu? A co mu škodolibě prováděli Bolek Polívka a Jiří Pecha, když se balada o Nikolovi Šuhajovi hrála na šikmé kládě?

Ani jeho budoucí spolužáci z JAMU k němu nebyli zrovna milosrdní, když se hlásil na školu. Jak jim oplácel kanadské žertíky? A kde se seznámil se svou manželkou, s níž žije dodnes?

„Myslím, že patří k nemnohým hercům, kteří by obstáli i v konkurenci ve Spojených státech,“ říká o Donutilovi režisér Jiří Svoboda. Přestože dnes je již pevně usazen v Praze, kde jeho manželka vlastní jednu z nejúspěšnějších kaváren v centru města, přestože jde z role do role jak ve filmech, tak v televizních seriálech, vrací se Miroslav periodicky z Prahy do Brna na nový Provázek, aby tu mohl hrát se svým synem Martinem v Amadeovi.

Co to pro něj znamená? A jak umí beze zbytku vymazat z mozku hru, kterou hrál sedmsetkrát, když přijde derniéra? Premiéru pořadu Moje místa vysílá Televize Seznam každé úterý ve 20:00. Následují Intimní zpovědi. Starší díly pořadů si můžete pustit v archivu videoportálu televizeseznam.cz.

Reklama

Doporučované