Hlavní obsah

Kellnerova firma Sotio přebírá vývoj nového onkologického léku v USA

Záběr z laboratoří firmy Sotio.

Reklama

Kellnerova biotechnologická firma Sotio expanduje do Spojených států. Kupuje program vývoje nových léků na rakovinu a zřídí ve městě Cambridge nedaleko Bostonu výzkumné centrum.

Článek

Kellnerovo Sotio v USA kupuje od americké firmy Unum Therapeutics vývojový program buněčné protinádorové léčby, která stojí na využití laboratorně upravovaných bílých krvinek, tzv. T-lymfocytů. Přesněji na postupu, který se označuje jako CAR-T.

Terapie CAR-T se připravuje pro každého pacienta zvlášť s využitím jeho vlastního imunitního systému. Bílé krvinky (T-lymfocyty) se získávají z krve pacienta, laboratorně se pak upravují a následně jsou ve formě injekce vráceny zpět do pacientova těla. Tam najdou nádorové buňky a zabijí je.

Sotio

Mezinárodní biotechnologická společnost z české skupiny PPF.

Zastřešuje výzkum a vývoj nových protinádorových léčiv.

Produktové portfolio Sotia:

– přípravky na bázi interleukinu IL-15,

– imunoterapie DCVAC (využití dendritických buněk získávaných z krve pacienta),

– nová generace protinádorových přípravků na bázi konjugátu protilátky a léku (ADC),

– buněčné terapie BOXR.

Firma Unum vyvinula vlastní technologii označovanou zkratkou BOXR, která v preklinických studiích prokazovala vyšší účinnost. Podle dosavadních testů zlepšuje funkčnost upravených T-lymfocytů, které pak snáze překonávají rezistenci mikroprostředí na útok T-lymfocytů v takzvaných solidních nádorech.

Hlavní produkt kupované platformy z laboratoří firmy Unum se označuje jako BOXR1030 a je určen především pro léčbu hepatocelulárního karcinomu (nádoru jater). Testován byl zatím jen v laboratořích. „Do fáze prvních klinických studií by mohl vstoupit v roce 2021,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Sotia Richard Kapsa.

„Platforma BOXR produkuje pro pacienty přínosné CAR-T buňky navržené tak, aby déle přežily a byly účinnější v nádorové tkáni. Akvizice této platformy dále rozšiřuje naše aktivity a portfolio produktů v oblasti buněčných terapií, které Sotio vyvíjí pro léčbu onkologických pacientů. Důležitá je také možná synergie tohoto léčebného přístupu s naším programem IL-15, který je již v klinických zkouškách,“ říká generální ředitel Sotia, profesor Radek Špíšek.

Akvizice platformy BOXR byla smluvně oceněna na 11,5 milionu dolarů. První část ve výši 8,1 milionu dolarů zaplatí Kellner při převzetí amerických aktiv. „Další platby ve výši až 3,4 milionu dolarů jsou vázány na dosažení projektových cílů,“ uvedl Kapsa.

Čím vším se zabývá PPF:

Kellnerova firma přebírá také část odborného týmu firmy Unum Therapeutics včetně bývalého technického ředitele Geoffreye Hodgeho, který bude v Sotiu řídit výzkum a vývoj T-buněčných terapií nové generace.

„Jsem nadšený, že jsem dostal příležitost vést v Sotiu výzkumné a vývojové centrum pro T-buněčné terapie. Můžeme se opřít o preklinická data platformy BOXR, zkušený tým a dlouholeté zkušenosti společnosti Sotio s výrobou a logistikou produktů na bázi buněčných terapií v rámci globálních klinických studií,“ říká Geoffrey Hodge.

Sotio podle dohody získá i část laboratoří a kanceláří firmy Unum včetně technického vybavení. Z tohoto zázemí Sotio vybuduje v americkém městě Cambridge nedaleko Bostonu, kde Unum sídlí, specializované výzkumné a vývojové centrum pro T-buněčnou terapii. „Cílem je vývoj nových terapií na bázi CAR-T buněk s využitím platformy BOXR,“ dodal mluvčí Sotia Kapsa.

Reklama

Doporučované