Hlavní obsah

Kim Čong-un navštívil Čínu. Letos už potřetí

Kim Čong-un je na návštěvě Číny.Video: Reuters

 

Reklama

Severokorejský diktátor Kim Čong-un odcestoval na dvoudenní návštěvu Čínské lidové republiky. Vůdce KLDR se na svou první zahraniční cestu od nástupu k moci vydal teprve letos v březnu, od té doby navštívil Čínu již potřetí.

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un přicestoval do Číny na dvoudenní návštěvu. Informovala o tom čínská státní televize. Kim letos klíčového severokorejského spojence navštívil již potřetí.

Podrobnosti o cestě čínská média neuvedla. O tom, že Kim míří do Číny, spekulovala v noci na dnešek japonská tisková agentura Kjódó. Ta tento závěr vyvodila z informace, že v Pekingu přistálo nákladní letadlo KLDR, které Pchjongjang před týdnem využil během historického setkání Kima a amerického prezidenta Donalda Trumpa v Singapuru.

V březnu přijel Kim do Pekingu vlakem, byla to jeho první zahraniční cesta od nástupu k moci v roce 2011. Podruhé se vydal do Číny v květnu, kdy zvolil leteckou dopravu.

Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a jejím hlavním obchodním partnerem, ačkoli v posledních letech se vztahy obou zemí zhoršily vzhledem k rozhořčení Pekingu nad zbrojními testy Severní Koreje a k čínské podpoře mezinárodních sankcí uvalovaných na KLDR.

Reklama

Doporučované