Hlavní obsah

Vůdce Severní Koreje zamíří v dubnu do Ruska, bude jednat s Putinem

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se s Putinem sejde ve Vladivostoku.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Zatímco se vztahy Severní Koreje se Spojenými státy rychle ochlazují, Kreml oznámil, že severokorejský vůdce navštíví ještě tento měsíc Vladivostok. Setká se zde se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Schůzku Moskva oznámila ještě tentýž den, kdy si KLDR vyžádala splnění dalších podmínek, po níž by mohlo dojít k setkání s Donaldem Trumpem. Jednou z nich je například to, že u jednání nebude přítomen americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ještě v dubnu přijede do Ruska, kde se setká s prezidentem Vladimirem Putinem. Bez dalších podrobností to dnes oznámil Kreml. Místem konání summitu bude podle médií Vladivostok.

„Na pozvání Vladimira Putina navštíví předseda Korejské lidově demokratické republiky Kim Čong-un v druhé polovině dubna Ruskou federaci,“ uvádí se v krátké zprávě zveřejněné na webových stránkách hlavy ruského státu.

Do Vladivostoku již ve středu zavítal šéf kanceláře severokorejského vůdce, jenž bývá pověřován organizací Kimových cest do zahraničí. Japonská agentura Kjódó uvedla, že schůzka na nejvyšší úrovni se uskuteční 24. a 25. dubna.

Před oznámením prvního setkání, obou lídrů zamířil do Ruska zvláštní vyslanec Spojených států. Rusko se s Trumpem neshodne na uvolňování sankcí vůči Severní Koreji výměnou za denuklearizaci korejského poloostrova. Podle CNN navíc Severokorejci obnovili činnost jaderného výzkumného zařízení Jongbjon. Vztahy Spojených států a Severní Koreje se celkově od loňského summitu v Singapuru nadále ochlazují.

Ruská média spekulují, že schůzka se uskuteční v kampusu dálněvýchodní univerzity na ostrově Russkij nedaleko Vladivostoku. Putin se zde má zastavit při své cestě na pekingský summit věnovaný čínskému projektu nové Hedvábné stezky a konaný ve dnech 26. a 27. dubna. Studenti univerzity již podle tisku obdrželi zprávu o přeložení přednášek v předpokládané době vrcholné schůzky kvůli „návštěvě oficiálních delegací“.

Informace o summitu přicházejí v době zvýšeného napětí vyvolaného dnešním severokorejským testem nové taktické zbraně. Únorová v pořadí druhá schůzka v Hanoji mezi Kimem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který se snaží severokorejského diktátora přesvědčit k jadernému odzbrojení Korejského poloostrova výměnou za zrušení sankcí, skončila neúspěchem.

Ve středu a ve čtvrtek pobýval v ruské metropoli americký zmocněnec pro Severní Koreu Stephen Biegun, který se měl podle Washingtonu sejít s ruskými představiteli ohledně „konečného a plně ověřitelného jaderného odzbrojení Severní Koreje“.

Pchjongjangu vadí Pompeo

Kim minulý týden uvedl, že se staví otevřeně k možnosti uspořádání třetího summitu s Trumpem. Dodal však, že Washington musí do konce roku přijít s přijatelnými podmínkami pro dohodu. Podle agentury AP severokorejskému vůdci nadcházející schůzka s Putinem poskytne větší prostor při vyjednávání s americkým prezidentem a také mu pomůže vyvážit vliv Číny, která je hlavním spojencem a sponzorem jeho režimu.

Ještě v den oznámení nadcházející schůzky Severní Korea oznámila, že si nepřeje, aby byl do rozhovorů o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova nadále zapojen americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

„Obávám se, že pokud se Mike Pompeo bude nadále účastnit rozhovorů, pak se tyto rozhovory opět zhroutí," řekl šéf oddělení pro americké záležitosti na severokorejském ministerstvu zahraničí Kwon Čong-kun oficiální tiskové agentuře KCNA. „Proto doufáme, že v případě obnovy dialogu se Spojenými státy nebude naším protějškem v jednání Mike Pompeo,“ dodal. Pchjongjang chce, aby ho nahradil člověk, který je „v jednání opatrnější a vyzrálejší“.

Šéf americké diplomacie je severokorejské straně trnem v oku již dlouhou dobu. Minulý měsíc severokorejský režim obvinil Mikea Pompea a poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona z neúspěchu summitu USA-KLDR, který se konal v únoru ve vietnamské metropoli Hanoji a skončil bez dohody.

V loňském roce zase Severní Korea přirovnala Pompea ke gangsterům. Po jedné z jeho cest do KLDR Pchjongjang odsoudil „gangsterské“ požadavky, které Pompeo vznáší při vyjednávání o jaderném odzbrojení na Korejském poloostrově.

Moskva udržovala úzké styky s Pchjongjangem během studené války, v KLDR postavila desítky továren a klíčovou infrastrukturu a posílala zásoby i zbraně severokorejské armádě. Po rozpadu sovětského bloku v 90. letech, kdy se obě země ocitly v hospodářském chaosu, intenzita spolupráce opadla.

Reklama

Doporučované