Hlavní obsah

Kim slíbil, že nechá uzavřít místo, kde dělal pokusy se smrtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Výsledky korejského summitu.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Jde o jeden z prvních konkrétních kroků v oznámené likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově.

Článek

KLDR v květnu zavře testovací jaderné středisko Punggje-ri na severovýchodě země.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un to podle nedělního prohlášení úřadu jihokorejského prezidenta slíbil na pátečním korejském summitu svému protějšku Mun Če-inovi. Jde o jeden z prvních konkrétních kroků v oznámené likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově.

„Kim řekl během summitu, že v květnu přistoupí k uzavření jaderného testovacího areálu,” citovala agentura AFP mluvčího Mun Če-ina. Podle něj komunistický diktátor zpřístupní místo v zájmu transparentnosti odborníkům z Jižní Koreje i Spojených států.

Jde o jeden z prvních konkrétních kroků v oznámené likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově.

Kim Čong-una v následujících týdnech čeká setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Trump v sobotu oznámil, že ke schůzce by mělo dojít během příštích tří až čtyř týdnů. Hlavním tématem bude právě denuklearizace.

Totalitní KLDR čelí kvůli svému jadernému a raketovému programu mezinárodním sankcím. Středisko na severu země se po poslední jaderné zkoušce loni v září pravděpodobně zčásti propadlo a zřejmě není dál použitelné. Naznačuje to čínský výzkum, z něhož před třemi dny citovala agentura AP.

Reklama

Doporučované