Hlavní obsah

Kiska skončil v politice. Jeho stranu přebírá exposlankyně Matovičova hnutí

Foto: Profimedia.cz

Do čela strany Za lidi se postavila Veronika Remišová.

Reklama

Slovenský exprezident Andrej Kiska ze zdravotních důvodů definitivně opouští politiku. Na sobotním sjezdu strany Za lidi delegáti volili nového lídra. Většinu hlasů získala bývalá poslankyně za stranu OLaNO Veronika Remišová.

Článek

Nejmenší parlamentní stranu Za lidi povede nově Veronika Remišová, které dali její spolustraníci přednost před primátorem Hlohovce Miroslavem Kollárem. Nové lídryni dalo na sobotním sjezdu v Trenčianských Teplicích hlas celkem 76 straníků, Kollár přesvědčil pouze 33 hlasujících, informoval server Aktuality.sk. Zakladatel strany a exprezident Andrej Kiska zároveň oznámil svůj konec v politice kvůli zdravotním obtížím.

„Asi před dvěma týdny se ke všem mým zdravotním problémům přidalo podezření na nádorové onemocnění,“ uvedl Kiska v projevu na sněmu strany. Exprezident byl podle svých slov na vyšetření v Národním onkologickém ústavu. „Když se podívám na těch osm let, nikdy jsem nelitoval, že jsem šel do politiky,“ cituje Kisku Denník N. Končící předseda strany také řekl, že projev na sněmu je asi jeho posledním projevem v aktivní politice. „Nebojte se snít, nebojte se zkusit věci měnit. Možná se sny nenaplní a věci se nezmění, ale vy budete spokojení, že jste to zkusili. Že jste nezůstali v koutě, ale zabojovali jste. Že váš život má smysl,“ řekl Kiska na závěr projevu.

Exprezident straníkům poděkoval a popřál Remišové mnoho úspěchů. Slov díků se dočkal i poražený kandidát na předsedu, Kollára končící předseda ocenil za slušný a férový boj. Ještě předtím ale Kiska straníky kritizoval za nejednotnost. „V politice je důležité hrát týmově, nemyslet jen na sebe, na svoje PR a snahu být miláčkem médií,“ řekl exprezident. Kiska také vyjmenoval strany a hnutí, které jsou podle něj nejbližšími spojenci strany Za lidi. Mezi takové končící předseda strany řadí Progresivní Slovensko, Spolu, KDH a SaS. Kiska tak vynechal vládní spojence – jak hnutí OLaNO premiéra Igora Matoviče, tak konzervativní koaliční stranu Jsme rodina.

Remišová oznámila, že chce jako předsedkyně pokračovat ve šlépějích zakladatele strany. „Chci, aby ta vize, kterou Andrej nastavil, žila dál,“ řekla nová lídryně po zvolení. Ze strany, která ve volbách zažila zklamání, když nakonec získala pouze 5,77 procenta, chce vybudovat moderní evropskou středovou partaj. „Abychom byli rozumnou, slušnou silou ve slovenské politice. Myslím si, že takováto středová alternativa na politické scéně není,“ vysvětlila Remišová.

Rodačka ze Žiliny má doktorandský titul v oboru divadelní umění na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě, následně pracovala deset let v sídle Evropské komise v Bruselu, kde měla na starost evropský program pro mládež a vzdělávání. V politice začínala na komunální úrovni, v letech 2014 až 2018 byla zastupitelkou bratislavské městské části Staré Město.

Do vysoké politiky vstoupila díky současnému premiérovi Igoru Matovičovi. Za jeho hnutí OLaNO nejdříve v roce 2014 neúspěšně kandidovala do europarlamentu, v parlamentních volbách o dva roky později už ale Remišová slavila úspěch. Po třech letech ale Matovičovo hnutí opustila a přidala se k nově vzniklému projektu Andreje Kisky. Na tento krok současný premiér nezapomněl.

Matovič nejdříve na Facebooku Kiskovi poděkoval za jeho působení v politice, přebrání Remišové mu ale vytknul. „Když Andrej Kiska zakládal tuto stranu, považoval jsem to za zbytečné rozbíjení fronty. Mrzel mě jeho tah s Veronikou vůči nám, tehdy hnutí na kolenou. Jeho tahy při spojování a nespojování jsem považoval za mimořádně nezodpovědné,“ napsal Matovič. Nakonec ale nové předsedkyni Za lidi pogratuloval a řekl, že se těší na spolupráci, na konci které bude Slovensko, kde „budeme rádi žít“. Nebude to lehké, ale dokážeme to, doplnil vzkaz premiér. Remišová aktuálně v Matovičově vládě působí jako ministryně investic, regionálního rozvoje a informatizace.

Reklama

Související témata:

Doporučované