Hlavní obsah

Klatovské rybářství začalo s jarními výlovy, ryby jsou kvalitní

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Klatovské rybářství začalo tento týden s jarními výlovy. Firma odloví kolem 80 rybníků, převážně jde o menší vodní plochy s násadovou rybou nebo plůdkem.

Článek

Tržní ryby na Velikonoce bude dost, cena bude stejná jako loni. Kvalita ryb je velmi dobrá, vody v rybnících je dostatek, hladiny se doplňují, řekl ředitel firmy Václav Voráček.

„V pěti rybnících máme schované tržní ryby z loňského roku, které jsou připravené pro velikonoční období, tedy pro český trh a zahraničí,“ uvedl. Jde o menší plochy kolem 20 hektarů.

Poptávka po rybách na Velikonoce se podle ředitele poslední roky nijak nezvyšuje. „Kdo má chuť, tak si je koupí, ale nejsou to Vánoce,“ uvedl. Lidé mohou dostat ryby z jarních výlovů od příštího týdne na sádkách v pěti střediscích podniku a ve zpracovně v Tajanově u Klatov, přes níž projde asi 40 procent jarní produkce firmy. Druhá největší rybářská firma v ČR dále dodává do řetězců Makro, Globus a Ahold.

Export, hlavně do Německa a něco do Rakouska, je vinou pandemie zhruba na poloviční úrovni, zejména kvůli uzavřeným gastronomickým provozům i nižší poptávce obchodů. „Jde většinou o obchodníky, kteří mají také své zpracovny a dodávají do marketů,“ uvedl. Němci kupují ryby před Velikonoci výrazně více, protože je tam konzumují jako postní jídlo. „Záleží na oblastech, tedy na tom, jaké jsou tam národnostní komunity. Třeba asijské národy jsou ryby zvyklé jíst. Vývoz přes hranice není v době covidu problémem. "Jezdíme s naším kamionem, ale naši lidé se musí testovat, mít veškerá veterinární potvrzení a další dokumenty,“ uvedl.

Podnik plánuje na jaře vylovit necelých 100 tun ryb, jedenáctinu roční produkce. "Kapr bude tvořit tak 60 tun, zbytek lososovité ryby jako pstruh a siven, o něž je stále větší zájem.

Klatovské rybářství odlovilo v hlavní sezoně na podzim valnou většinu plánovaných rybníků. „To, co jsme měli připravené, jsme prodali. Samozřejmě ceny byly velice individuální, nebyla to žádná sláva,“ řekl Voráček. Podnik před Vánoci nezdražoval; někde, hlavně na export, šel s cenami i níž. Ani na Velikonoce nezdraží. Není šance, dodal ředitel.

Aktuálně cítí firma nepříjemné problémy s kormorány. „Ti řádí. My je samozřejmě hlásíme, abychom mohli uplatňovat náhrady, což se zatím daří,“ uvedl ředitel. Dnes se vrátil z výlovu Podstránského rybníka na Klatovsku, kde byla od nich každá ryba „posekaná“.

Spotřeba ryb v ČR se stále drží kolem pěti kilogramů na obyvatele, z toho sladkovodních 1,1 kg; za posledních pět let se zvýšila o deset dekagramů. Pokud by se jich spotřebovalo dvakrát tolik než v Německu, nemusel by podnik vůbec vyvážet. Klatovské rybářství hospodaří na 390 rybnících s plochou 2000 hektarů. Ročně produkuje 1100 tun ryb, z toho zhruba 800 tun kaprů a 150 tun lososovitých ryb.

Reklama

Doporučované