Hlavní obsah

KLDR vyhrožuje dalšími raketovými testy, USA mohou odpovědět vojenskou akcí

Připravuje Severní Korea jadernou zkoušku?Video: Josef Mačí

 

Reklama

KLDR provedla v den státního svátku neúspěšný raketový test, spekulovalo se ale i o jaderné zkoušce.

Článek

Severní Korea bude nadále testovat rakety - navzdory mezinárodnímu odsouzení a rostoucímu vojenskému napětí se Spojenými státy.

„Budeme provádět další raketové testy každý týden, měsíc a rok,” řekl pro BBC náměstek severokorejského ministra zahraničí Han Song-rjol, který zároveň pohrozil Americe „totální válkou”.

Připravují Severokorejci jaderný test?

V sobotu Severní Korea oslavila 105. výročí narození zakladatele režimu Kim Ir-sena. Na mezinárodní úrovni rostly s blížícím se svátkem obavy, že ho KLDR doprovodí jadernou zkouškou.

Analytici z internetového serveru 38 North sledující satelitní snímky totiž už od konce února varovali, že vrcholí přípravy k nukleárnímu testu na střelnici Punggje-ri. Severní Korea ale v den svátku odpálila pouze další raketu, která explodovala ihned po startu. Podle vojenských expertů nešlo o mezikontinentální střelu.

USA: „Éra strategické trpělivosti" skončila

Americký viceprezident Mike Pence po neúspěšném testu prohlásil, že „éra strategické trpělivosti” se Severní Koreou je u konce. Spojené státy tlačí na KLDR i na jejího nejbližšího spojence Čínu, aby Severní Korea upustila od vývoje jaderných zbraní a testování balistických raket, jinak vezme Amerika věci do vlastních rukou.

Proti tomu se ale ohradil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle něj by se Spojené státy měly zdržet jednostranných akcí vůči KLDR. Jako byl nedávný útok střelami Tomahawk na leteckou základnu vládních sil v Sýrii.

Reklama

Doporučované