Hlavní obsah

Klobásová válka. Unie se s Británií hádá o chlazené masné výrobky

Foto: Profimedia.cz

Čerstvě vyrobené bratwursty ze závodu v Bavorsku. Ilustrační snímek.

Reklama

Obchodní dohoda odcházejících Britů s EU narazila na další, pořádně mastnou překážku. Podle unijních pravidel totiž masné výrobky dovážené z nečlenských států musejí být zmražené a to představuje velký problém.

Článek

Bangers and Mash. Opečená vepřová klobása s bramborovou kaší. Základní pilíř menu ve většině restaurací a pubů v Anglii, Walesu, Skotsku i Severním Irsku, i oblíbená pochoutka dětí na rodinném stole tamtéž. Stejně tak jakékoli jiné mleté maso vysoké kvality, například to v hovězích burgerech, které britští farmáři vyvážejí ve velkém na evropský kontinent. Tedy zatím vyváželi…

Podle unijních pravidel, která se v roce 2021 mají propsat i do britské legislativy, musejí být masné výrobky dovážené do EU z nečlenské země zmražené, a to na minus 18 stupňů Celsia. To jinými slovy znamená potenciální stopku pro čerstvé nebo chlazené masné výrobky, od klobás z východoanglických pašíků po delikátní plátky mletého hovězího ze skotských farem.

Téma je výbušné i vzhledem k tomu, že bez uzavření obchodní dohody, která je i bez tohoto sporu vážně ohrožená, se může zastavit přeprava masných výrobků přes Irské moře, tzn. mezi Anglií, Irskem a Severním Irskem, a to oběma směry.

Rovněž irské zemědělství by totiž částečně ztratilo přístup na klíčový britský trh. Podle The Times přitom v roce 2018 vyvezlo Irsko ke svém nejbližšímu východnímu sousedovi 335 000 tun masa v hodnotě 1,3 miliardy eur.

1. ledna 2021 má skončit přechodné období po vystoupení Spojeného království z Evropské unie, kdy se Británie zatím „tváří“, jako by unijním členským státem zůstala. Pokud vyjednávací týmy v hodině dvanácté nedospějí k obchodní dohodě, je pravděpodobné, že z regálů britských supermarketů dočasně zmizí německé bratwursty a francouzské merguezy, pokud pomineme ty, které přímo ve Velké Británii vyrábějí.

Jak připomínají Timesy, masná agenda se „na talíři“ vyjednavačů objevila relativně brzy, ale přebila ji jiná sporná témata, která britskému a unijnímu týmu přišla zásadnější. Pokud se dohody nepodaří dosáhnout a nedomluví se ani případná výjimka pro tento typ potravin, sáhne v případě unijního zákazu londýnská vláda k recipročnímu opatření.

Podle Telegraphu ale šance na dohodu, která je prý z 95 procent hotová, v posledních hodinách stouply. Investiční banka JP Morgan vidí aktuálně 80procentní šanci, že se vyjednavači nakonec domluví.

Reklama

Doporučované