Hlavní obsah

Klobouk dolů před Francouzem. Český brankář odmítl miliony, má úplně jiný hokejový sen

Agent Pavla Francouze vysvětluje, proč se český gólman rozhodl dát přednost NHL před KHL.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pavel Francouz byl vyhlášen nejlepším brankářem KHL, kde se ho na miliony snažil získat Petrohrad. Český gólman ale životní smlouvu podepsat odmítl, má totiž jiný sen: Prorazit v nejlepší lize světa.

Článek

V nabídce, kterou brankáři hokejové reprezentace nabízel nejbohatší klub světa Petrohrad, bylo tolik nul, až se z toho točila hlava. Pavel Francouz, nejlepší brankář Kontinentální ligy v letošní sezoně, ji s díky odmítl. A upsal se Coloradu. Vydělá si tam sice násobně méně, ale je to šance prorazit do nejlepší ligy světa.

Co na to jeho agent? „Klobouk dolů. Petrohrad nabízel dvouletou smlouvu, neskutečné podmínky. Pavel šel za svým snem, vyzkoušet si NHL. Smekám, že to v jeho věku a s nabídkami, které měl, udělal,” řekl Seznamu jeho agent Robert Spálenka.

„Měl hlavu srovnanou, věděl, za čím jde. Udělal to on sám. Naše práce je jen přinést možnosti a vyjednat smlouvy. Kdyby si Pavel nevěřil, nešel by tam. Následuje svůj dětský sen, hraje hokej proto, aby se jednou do NHL dostal. Kdy jindy to zkusit, když je v nejlepší fazoně svého života?” dodává Spálenka.

Jednoletá smlouva v Coloradu zaručí Francouzovi v přepočtu zhruba patnáct milionů korun, zhruba polovinu z této částky ale zdaní. V Rusku by si vydělal několikrát víc. Peníze ale nehrály roli.

Francouz strávil poslední tři sezony v Čeljabinsku, kde se vypracoval v nejlepšího brankáře Kontinentální ligy. To stvrdilo také ocenění, které si ve středu na galavečeru soutěže osobně převzal. Poslední dvě sezony měl v lize mezi brankáři nejlepší procentuální úspěšnost zákroků, stal se také jasnou jedničkou hokejové reprezentace.

V sedmadvaceti letech míří za svým prvním angažmá do Severní Ameriky. V Coloradu bude soupeřit o místo v brance s Rusem Semjonem Varlamovem, ten je dlouholetou jedničkou Avalanche. Často ho však trápí zranění, navíc mu příští rok končí smlouva. Podle hokejových expertů i agenta Spálenky je proto Colorado pro Francouze ideálním místem, kde by se mohl do NHL napevno prosadit.

V právě končící sezoně do NHL zasáhlo pět českých gólmanů: Petr Mrázek, Michal Neuvirth, Ondřej Pavelec, David Rittich a Marek Langhamer. Ani jeden z nich nebyl týmovou jedničkou. Podaří se to Francouzovi?

Proč hrál Červenka špatně? Analytik The Hockey Ninja si všiml, že Češi hráli stylem týmů z NHL.Video: Sušovský, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované