Hlavní obsah

Boltonova kniha a muž, kterého Trump nezná, oživili proces impeachmentu

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump čelí v Senátu ústavní žalobě.

Reklama

Demokratičtí senátoři se ve středu na úvod dvoudenního bloku otázek pokusili zpochybnit věrohodnost obhajoby amerického prezidenta Donalda Trumpa, který v Senátu čelí procesu ústavní žaloby. Posloužily jim k tomu mimo jiné informace z chystané knihy bývalého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona. Dotazy republikánů se naopak snažily poukázat na to, že kauza je podle nich politická.

Článek

Proces v Senátu je ve středu a ve čtvrtek vyhrazen pro senátory, kteří mohou klást písemné dotazy obhajobě i obžalobě. Jako první položila otázku republikánská senátorka Susan Collinsová, která je označována za jednu z váhajících, neboť nevylučuje podporu demokratům v jejich snaze po předvolání svědků.

V otázce, kterou přečetl předseda Nejvyššího soudu USA John Roberts dohlížející na proces, se Collinsová obhajoby zeptala, zda měl Trump pro nátlak na Ukrajinu více motivů, ať již osobních, či těch ve veřejném zájmu. Chtěla také vědět, jak by Senát měl k více motivům přikročit, když prezidenta demokraté viní, že porušil své pravomoci nátlakem na Kyjev kvůli osobnímu prospěchu.

Pat Philbin z právního týmu hájícího prezidenta řekl, že i nepatrný veřejný motiv prezidentova jednání by znamenal potopení argumentů demokratů. „Politické rozhodování je vždy vedeno nějakým politickým motivem,“ řekl Philbin. Trumpovo obvinění označil za absurdní. Podle AP také řekl, že není nic špatného na tom, když prezident jedná na základě osobních a zároveň národních zájmů.

Demokraté naopak znovu vytáhli záležitost Trumpova někdejšího bezpečnostního poradce Johna Boltona. Toho chtějí demokraté předvolat jako svědka, což republikánské vedení a také Bílý dům odmítají. Šéf senátních demokratů Chuck Schumer se proto zeptal, zda je vůbec možné vynést nad Trumpem spravedlivý verdikt, pokud Bolton nebo úřadující personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney nebudou moci svědčit.

„Beze svědků není možné vést spravedlivý proces,“ odpověděl demokratický kongresman Adam Schiff, který v procesu zastupuje obžalobu. „Pokud máte jakékoli nejasnosti ohledně prezidentových motivů, pak je to pouze svědek, kdo vám na otázky může odpovědět,“ dodal Schiff.

O tom, zda budou předvoláni svědci, rozhodnou senátoři v pátek. Pokud výpovědi odmítnou, bude možné ještě ve stejný den hlasovat o tom, zda prezidenta očistit. Očekává se, že horní komora Kongresu, ve které mají většinu republikáni, prezidenta zprostí obvinění.

Boltonova kniha „tajných informací“

Postava Johna Boltona figuruje ve středečním impeachmentovém dění vícekrát. Bílý dům se totiž snaží zabránit zveřejnění Boltonovy připravované knihy. Její text považuje za ohrožení bezpečnosti USA, píše CNN. Podle Národní bezpečnostní rady kniha obsahuje utajované informace včetně těch v režimu přísně tajné.

„Podle federálního zákona a dohod o nevyzrazování, které váš klient podepsal jako podmínku pro přístup k tajným informacím, rukopis nesmí být vydán a ani jinak zveřejněn bez vymazání těchto tajných informací,“ citovala agentura Reuters z dopisu, který obdržel od bezpečnostní rady Boltonův advokát Charles Cooper. K tomuto závěru rada podle Reuters dospěla na základě předběžného prověřování. Přezkoumávání textu ještě ukončeno nebylo.

Boltonovo dílo, jehož část se o víkendu dostala do médií, zdramatizovalo proces ústavní žaloby. Bolton podle deníku The New York Times v knize tvrdí, že se mu Trump loni v létě svěřil, že chce zmrazit vojenskou pomoc Ukrajině, pokud mu Kyjev v kampani před letošními prezidentskými volbami nepomůže.

Nové informace, jež Boltonova chystaná kniha obsahuje, vedou demokraty k požadavku předvolat někdejšího Trumpova poradce jako svědka do Senátu Kongresu USA, který o ústavní žalobě rozhoduje. Republikánské vedení a také Bílý dům to odmítají. Očekává se, že Bílý dům se případné Boltonovo předvolání do horní komory pokusí právně napadnout.

Muž, kterého Trump nezná

Do Senátu zavítal také Lev Parnas, jeden z aktérů ukrajinské kauzy. Parnas v minulosti spolupracoval s Trumpovým osobním právníkem Rudym Giulianim, se kterým podle dokumentů zveřejněných demokraty jednal o odvolání Marie Yovanovitchové z postu americké velvyslankyně v Kyjevě. Giulianimu očividně rovněž pomáhal najít „špínu“ na Trumpova politického soka Joea Bidena.

Trumpa, který o Parnasovi tvrdí, že ho nezná, viní demokraté z toho, že se snažil nátlakem přinutit Ukrajinu, aby mu před letošními prezidentskými volbami v USA pomohla proti Bidenovi. Ten se uchází o demokratickou prezidentskou nominaci.

Parnas byl loni v říjnu v USA zadržen kvůli obviněním z porušení pravidel financování předvolební kampaně. Soud ho následně propustil na kauci, ale nařídil mu nosit na kotníku monitorovací náramek, který sleduje jeho pohyb. Právě kvůli tomuto náramku nemohl do galerie pro veřejnost vstoupit, neboť pravidla vedení procesu zakazují v sále přítomnost elektronických zařízení.

Před příchodem do Senátu Parnas řekl, že by rád v procesu svědčil pod přísahou a že by chtěl, aby stejně vypovídali také Trump, Giuliani, ministr zahraničí Mike Pompeo a také ministr spravedlnosti William Barr.

Reklama

Doporučované