Hlavní obsah

Knihy pálící polští kněží, spor Carreyho s Mussoliniovou a stranické brexitové spory

Den očima Šimona Trantiny.Video: Šimon Trantina, Seznam Zprávy

 

Reklama

Události dne 1. dubna vybíral redaktor Šimon Trantina.

Článek

Jim Carrey na Twitter přidal svou karikaturu, na které vyobrazil italského fašistického diktátora Benita Mussoliniho a jeho milenku Clarettu Petacciovou pověšené hlavou vzhůru. Jejich těla byla takto vystavena po popravě po konci druhé světové války v roce 1945.

K obrázku Carrey připojil vzkaz, ať se ten, koho zajímá, k čemu vede fašismus, zeptá Mussoliniho a Claretty. To rozlítilo Duceho vnučku a europoslankyni Alessandru Mussoliniovou, která známému herci a komikovi vzkázala, že je bastard.

10 let ve vězení hrozí sedmatřicetiletému Američanovi, který se v prostorách bývalého nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi pokusil odcizit kolejnici. Polské úřady považují koleje, po kterých byly do tábora dopravovány oběti holokaustu, za památky s vysokou kulturní důležitostí, proto možná výše trestu.

Není to zdaleka poprvé, co se memoriál v Osvětimi-Březince potýká s neukázněnými návštěvníky. V březnu se jeho zástupci museli uchýlit k veřejnému apelu na turisty, aby si na kolejích nepořizovali selfies.

„Je to ukázka nejhorší disciplíny, jakou britská politika zažila,“ říká o ministrech kabinetu britské premiérky Theresy Mayové „chief whip“ vládní Konzervativní strany Julian Smith. Podle něj ministři v problematice brexitu za předsedkyní vlády dostatečně nestojí a destabilizují její pozici.

Chief whip, ve volném překladu naháněč, je člen kabinetu, který dohlíží na stranické zastoupení na hlasováních a to, aby poslanci hlasovali ku prospěchu strany.

Je nelidské, že Brunej dle islámského práva šaríja schválila nový zákon, podle kterého budou homosexuální styk nebo nevěra trestány smrtí. A to třeba tak trýznivým způsobem jako ukamenováním.

Vrchní komisařka OSN pro lidská práva Organizace spojených národů Michelle Bacheletová to odsoudila jako nelidský krok. OSN není jediná, kdo se proti zákonu vymezuje.

Herec George Clooney zvolal po celosvětovém bojkotu hotelů vlastněných brunejským sultánem Hassanalem Bolkiahem. Podpořil jej například zpěvák Elton John.

Polská katolická církev pálí knihy o Harrym Potterovi a předměty s obrázky Hello Kitty.

To zní jako aprílový žert, kněží z nadace Z Nieba v polském městě Koszalin se rozhodli vyhlásit válku „čarodějnictví“ tím, že uspořádali zvláštní seanci, při které házeli do ohně knihy o Harrym Potterovi nebo Twilightu. Neunikly ani dětské předměty s logem Hello Kitty.

Nadace se na Facebooku chlubila, že plnila vůli boží. To se setkalo s velkou vlnou nevole na sociálních sítích.

Reklama

Doporučované