Hlavní obsah

Koalice se dohodla. Důchodci dostanou přidáno tři sta korun

Foto: vláda.cz

Jana Maláčová

Reklama

O změně se strany ČSSD a ANO dohodly na večerní koaliční radě.

Článek

Strany vládní koalice se dohodly, že navýší všechny penze od ledna po zákonném přidání natrvalo ještě o dalších 300 korun. Částka navíc by měla putovat do zásluhové části důchodu. Každý další rok by tak při valorizaci dál o určité procento rostla.

O výsledcích jednání informovala na svém twitterovém účtu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„Pevná částka 300 Kč ke všem důchodům nad zákonnou valorizaci! Právě jsme se shodli na koaliční radě. Pomůže to hlavně nízkopříjmovým a osamělým důchodcům. A kde na to vezmeme? Dotáhneme digitální daň,“ napsala Maláčová.

Podle propočtů ministerstva práce by na plánované dodatečné navýšení bylo v příštích třech letech potřeba 21,8, či 32,6 miliardy korun.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a polovinu růstu reálné mzdy. Valorizace tak odráží zdražování za určité období i část navyšování výdělků. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) koncem dubna oznámila, že by se příští rok starobní důchody mohly podle zákonných pravidel zvednout v průměru o 450 korun. Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) je to málo a přidat by se mělo ještě 300 korun. Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl navíc 200 korun, aby se průměrný starobní důchod dostal na 16 000. Plánované mimořádné přidání ministerstvo práce zdůvodnilo v podkladech k novele tím, že očekávaný růst penzí bude nižší než v posledních letech.

Důchody se skládají ze solidární pevné části a z procentní zásluhové výměry podle odpracovaných let a výše výdělků. Podle novely by se dosavadní starobní, invalidní a pozůstalostí penze od ledna valorizovaly podle zákona a poté by dalších 200 či 300 korun putovalo do zásluhového dílu. Navýšení by tak bylo trvalé. Přidaná částka by se pak také každý další rok při valorizaci navyšovala.

Příští rok by bylo na dodatečné navýšení potřeba 7,1 miliardy, či 10,6 miliardy. V roce 2023 by to pak bylo 7,3, nebo 10,9 miliardy. V roce 2024 by výdaj na navrhovaných 200, nebo 300 korun navíc činil buď 7,4 miliardy, nebo 11,1 miliardy. „V horizontu střednědobého výhledu (na příští tři roky) budou kumulované dodatečné výdaje na důchody představovat přibližně 32,6 miliardy korun, alternativně 21,8 miliardy korun,“ uvedlo ministerstvo.

Reklama

Doporučované