Hlavní obsah

Kolik jste utratili za rok vy? Průměrný Čech skoro 150 tisíc na hlavu

Foto: Pixabay

Nejbohatší domácnosti v průměru utratí přes 200 tisíc za jednoho svého člena.

Reklama

Jen za dopravu průměrně vydáme 15 tisíc korun.

Článek

Průměrná česká domácnost loni utratila 149 162 korun na osobu. Spotřební vydání, která zahrnují útraty za potraviny, bydlení, dovolené, zdraví, dopravu či vzdělání, stoupla meziročně o 3,4 procenta. Nejvíce peněz z rodinných rozpočtů nadále ukrajují výdaje spojené s bydlením, domácnosti na něj vynaloží víc než na jídlo. Nejrychleji pak loni rostly výdaje za stravování a ubytování, a to o více než sedm procent. Naopak jedinou skupinou výdajů, která vykázala meziroční pokles, byla pošta a telekomunikace s nižšími útratami za mobilní volání a internetové spojení. Vyplývá to z nejnovějších dat Českého statistického úřadu.

Nejvíce peněz domácnosti utrácely za bydlení, které loni spolklo 23 procent výdajů. Výdaje stouply o 3,17 procenta na 34 332 korun na osobu ročně. Rostly jak výdaje za nájem, tak i za elektřinu, nejvýrazněji (o 7,9 procenta) ale stouply výdaje spojené s běžnou údržbou a drobnými opravami v bytě. Přehouply se přes 4000 korun na člověka za rok.

Druhou nejvýznamnější položkou s téměř pětinovým podílem zůstávají výdaje za potraviny a nealkoholické nápoje. Domácnosti za ně loni utratily 28 829 korun oproti 28 222 korunám v roce 2017. Desetina výdajů připadá na dovolenou a kulturu, další desetina na dopravu a 7,1 procenta padla na stravování a ubytování. Tyto výdaje loni rostly nejrychleji, za stravování lidé utratili o 6,6 procenta více a za ubytování dokonce o 11,6 procenta více.

Výdaje na dopravu loni v průměru představovaly 14 948 korun na osobu a rok a byly meziročně o 5,5 procenta vyšší. Všem typům domácností tyto výdaje rostly včetně domácností důchodců. Za silniční osobní dopravu a přepravu po kolejích však loni utratily o několik korun méně, což může souviset se slevami zavedenými od září 2018.

Mezi jednotlivými typy domácností panují rozdíly. Když statistici rozdělili domácnosti do pěti skupin podle výše čistých příjmů, vyšly průměrné spotřební výdaje domácností s nejnižšími příjmy na 110 952 korun a u domácností s nejvyššími příjmy na téměř dvojnásobných 215 630 korun na osobu a rok.

Reklama

Doporučované