Hlavní obsah

Komentář: Civilizace vítězí. My očkování jen přihlížíme

Miloš Čermák
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: Profimedia.cz

Z továrny Pfizeru ve městě Kalamazoo v americkém Michiganu vyrazily kamiony s prvními dávkami vakcíny proti covidu-19.

Reklama

Kapitalismus funguje a dokáže měnit svět k lepšímu. Je hezké vidět další důkaz.

Článek

Logisticky půjde možná o největší akci od konce druhé světové války, napsal deník Wall Street Journal o distribuci vakcíny od firmy Pfizer. Včera začalo v USA očkování touto vakcínou proti covidu-19. Ameriku momentálně sužuje růst počtu nakažených a další lockdowny ve velkých městech.

Zapojeni do akce jsou chemici, dělníci v továrnách, řidiči kamionů, piloti, datoví vědci, lékárníci a samozřejmě zdravotníci. Ti používají speciální mrazáky pro velmi nízké teploty, suchý led, jehly, roušky i samotnou očkovací látku.

Wall Street Journal vytáhl pár detailů z celého plánu, který firma i úřady promýšlely řadu měsíců. Začaly ještě dřív, než vůbec bylo jasné, zda vakcína vyvinutá německou firmou BioNTech projde úspěšně všemi testy a bude schválená americkým regulátorem FDA.

Média už dříve zaznamenala, že spoluzakladatelé německé výzkumné firmy jsou manželé původem z Turecka. Ugur Sahin se v Turecku narodil a je synem takzvaných gastarbeiterů, kteří přijeli do Německa pracovat v 70. letech. Jeho žena Özlem Türeciová se narodila v Německu, ale i ona je dcerou přistěhovalců.

Dnes oba patří papírově mezi stovku nejbohatších Němců. A teď pomáhají zachraňovat svět před pandemií. Pro lidi, kterým někdy říkáme „sluníčkáři“, je to velký příběh a metafora světa, ve kterém vítězí idea moderní civilizace bez hranic a bez plotů.

Ale neměli bychom zapomínat ani na druhého hráče a vítěze, kterým je Pfizer. Velké farmaceutické firmy jsou často pro tytéž lidi, kteří velebí úspěchy přistěhovalců, symbolem toho, co je zvrhlého na globálním kapitalismu, v němž peníze válcují rovný přístup ke zdraví.

Jak je vidět, není to tak. Rozhodně ne vždy. Je hezké zjistit, že kapitalismus funguje a že dokáže měnit svět k lepšímu. Není to příběh tak dojemný jako německo-turecká pohádka o dvou talentovaných vědcích, kteří se prosadili od nuly. Ale bez ohromné mašinerie Pfizeru či v případě jiných vakcín rovněž dalších firem bychom v prosinci 2020 proti covidu-19 zkrátka neočkovali.

A jak už bylo řečeno, logistický rozměr této akce je famózní. Pfizer testuje distribuci vakcíny už mnoho měsíců, mimo jiné i v Africe, aby si věc vyzkoušel i v extrémních teplotách. V každé krabici s očkovací látkou je senzor s GPS, který online hlásí, v jaké je látka teplotě a kdy došlo k otevření zásilky. Lze ji otevřít pouze dvakrát denně a jen na tři minuty. Nemocnice musí zajistit, aby počet vakcín z otevřené krabice odpovídal počtu pacientů, a ti zase aby nestáli v příliš dlouhých frontách a měli dostatečné rozestupy.

Scénář distribuce je propracován do posledního detailu. Na plánu pracovaly stovky lidí přímo v Pfizeru a tisíce dalších kontraktorů. Povede se to? Spousty problémů se můžou ukázat až v průběhu akce. Ale všichni doufají, že to vyjde.

Srovnejme to se slovy poslance za ANO Miloslava Janulíka, kterého iRozhlas citoval, že my v Česku „obešleme praktické lékaře s jednoduchým očkovacím plánem a pokyny“. Podle něj je celá věc „nepodstatná technikálie“.

Ano, vakcína a to, že je k dispozici ještě v roce 2020, je velkým úspěchem naší civilizace. Bohužel náš stát řízený amatéry zůstává na jejím okraji.

Reklama

Doporučované