Hlavní obsah

Komentář: Jak si aristokratka Schillerová zamilovala Senát

Foto: vlada.cz

Když Sněmovna hlasuje o daních, má ministryně financí dávat pozor.

Reklama

Napínavý kriminální seriál „Vraždy ve státním rozpočtu“ se blíží vyvrcholení a jedna z hlavních postav zažívá neuvěřitelná dobrodružství.

Článek

Sociální sítě ministryně financí nabízejí často nečekaný zážitek. V sobotu si královna Instagramu Alena Schillerová odskočila na Twitter, aby zde oznámila: „Zvýšení slevy na poplatníka, které bylo schváleno společně se snížením daně z příjmu, je podle mého názoru chyba. Mít obojí prostě není možné. Požádám proto Senát, aby návrh upravil a zvýšení slevy vypustil.“

Tohle je prostě půvabné, ať se na to díváte z jakékoliv strany.

Začněme třeba odtud: Ministryně financí přiznává, že v noci ze čtvrtka na pátek při rušení superhrubé mzdy (říkat tomu můžeme i „hloubení 130miliardové díry do státního rozpočtu“) odhlasovali poslanci něco, co podle ní odhlasovat neměli. Vedle 15procentní sazby daně z příjmu fyzických osob osobně navržené premiérem Babišem kývla Sněmovna i na významné zvýšení slevy na poplatníka na 34 125 korun ročně – což je zhruba o 9200 korun víc než letos.

S tímto pozměňovacím návrhem přišel pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík, ovšem je fér dodat, že Piráti nakonec pro zákon jako celek nehlasovali – to obstaralo ANO se svými novými spojenci z ODS a SPD.

Ano, i ve Sněmovně se občas takové chyby stávají, poslanci nejsou stroje. Ovšem také vždy za takový lapsus někdo odpovídá. A nemůžeme si pomoci, tenhle problém měla odchytit právě ministryně financí, která sice sama poslankyní není, ovšem při nejdůležitější změně daní za posledních 13 let bychom čekali, že si to ohlídá. Tohle by se Miroslavu Kalouskovi asi nestalo.

Za druhé – je zodpovědné, že si ministryně aspoň zpětně uvědomila, co se vlastně odehrálo, a žádá Senát o zásah. Když nic jiného, je to užitečná lekce o významu instituce, kterou například předseda vlády či prezident opakovaně navrhovali zrušit. Ještě že se jim to nepovedlo, musí si teď oddychnout ministryně Schillerová.

Nechme teď stranou úvahu, co přesně by měl Senát udělat, zda a jak má ministryni vyjít vstříc a aspoň trochu zmírnit dopady čtvrteční sněmovní zabijačky.

Alena Schillerová bude ale muset zcela jistě nasadit jiný tón než loni v září. Tehdy oddaná fanynka prezidenta Zemana ve Sněmovně reagovala na senátní návrh ústavní žaloby na prezidenta citací údajného vzkazu, který jí prý někdo napsal: „Je to senátní a opoziční špína.“ Omluvit se za svá slova odmítla, protože prý jen „citovala názory občanů“. Což je ale tak strašně omšelý politický trik, že to muselo být trapné i Aleně Schillerové.

Ministryně financí je vzorný reprezentant současné vládnoucí elity spojené s Andrejem Babišem. Mezi znaky této nové aristokracie patří mimo jiné i okázale demonstrované opovržení parlamentní demokracií. Jsou to muži a ženy, které až na výjimky nikdo nikdy nikam nezvolil a své postavení si užívají jen díky nekonečné loajalitě vůči premiérovi. Pracují pro dobro nás všech 26 hodin denně a ještě k tomu musejí ztrácet čas ve Sněmovně s tím obtížným hmyzem. Tomu hmyzu se sice ve skutečnosti zodpovídají, ale kdo by v tomhle presu stíhal číst nějakou Ústavu?

Hlavním protagonistou tohoto myšlení je vedle premiéra právě Alena Schillerová. A tak se není co divit, že jí občas ujedou nervy.

Jako třeba loni v červnu, když už nemohla poslouchat Piráta Ferjenčíka a od mikrofonu mu vzkázala: „Jste mladý, máte ještě dost času to dostudovat, takže já se toho nebojím a věřím, že se to možná za nějaká tři čtyři volební období zlepší.“

Naši mladí na tenhle druh argumentace obvykle reagují krátkým vzkazem „ok, boomer“, ale to v tomhle případě nestačí.

Parlamentní demokracie je jistě obtížná disciplína, často nudná, zdlouhavá a rozhodně méně sexy než politika na sociálních sítích. Ale také se v ní nedají jen tak lehce obejít pravidla.

Takže ještě jednou, speciálně pro Alenu Schillerovou:

Jedná-li Sněmovna o daních, dává ministryně financí dobrý pozor!

Zodpovědná ministryně financí nepředkládá Sněmovně rozpočet, o němž sice ví, že by měl mít schodek 320 miliard korun, ale zároveň vůbec netuší, jaké daně se budou příští rok platit, protože nedokáže najít ani základní politickou dohodu.

Druhá nejvlivnější členka vlády nenechá dojít situaci tak daleko, že o naprosto klíčových daňových sazbách hlasuje Sněmovna o půlnoci na základě pozměňovacího návrhu předsedy vlády, jemuž konkuruje jiný pozměňující návrh prvního místopředsedy stejné vlády.

Pokud toho není ministryně financí schopna, najde si jinou práci.

Jistě, mohli bychom říci, že je ještě mladá, má ještě dost času to dostudovat, takže se to možná za nějaká tři čtyři volební období zlepší. Jenže ono se to nezlepší. A tahle země už nevydrží ani jedno volební období s tímhle stylem politiky. A s touhle ministryní financí.

Reklama

Doporučované