Hlavní obsah

Komentář: Poslanci Babiše kárají, komisaři brousí nůž

Martin Čaban
Komentátor
Foto: ČTK, ČTK

Na premiéra se z Bruselu ženou nepříjemnosti, jakkoli jej čeští úředníci hájí do roztrhání těla.

Reklama

Konflikt s europoslanci Babišovi v ničem nepomůže. Dělají totéž, co hlásá Babiš. Jsou to politici, kteří hlídají peníze svých daňových poplatníků.

Článek

Když Evropský parlament schválil 19. června usnesení „o obnovení vyšetřování předsedy vlády České republiky v souvislosti se zneužitím finančních prostředků EU a potenciálními střety zájmů“, měl předseda české vlády vynikající příležitost koukat do země a šoupat nohama, případně se tvářit, že se prostě nic takového nestalo. Bohužel tuto šanci promarnil.

Pustil se do zcela zbytečného boje, který jemu v ničem nepomůže, zato zase jednou posílí v očích evropských partnerů obraz Česka jako země, kterou je třeba v EU strpět, ale do větších akcí nemá cenu se s ní pouštět.

Babiš nechal svou vicepremiérku Alenu Schillerovou v pondělí odřídit část schůze vlády, kde kabinet přijal narychlo spíchnutou rozhořčenou odpověď europoslancům. V ní se jasně píše, že premiér Babiš žádný střet zájmů nemá, a i kdyby náhodou měl, má ho dávno vyřešený podle české legislativy, která moudře umožňuje vrcholnému politikovi uklidit svůj majetek do vehiklů, které spravuje jeho manželka a jeho právník, čímž se přece zcela jasně eliminuje jakýkoli vliv na tyto firmy, a vůbec ať jdou europoslanci se svými rezolucemi a celým střetem zájmů do háje. Premiér se této části zasedání vlády neúčastnil, neboť se z ní vyloučil pro střet zájmů.

Až se v Evropském parlamentu dosmějí, budou muset uznat, že tato vládou formulovaná odpověď psaná jménem České republiky je pořád o něco lepší, než když se samotný premiér o europoslancích vyjadřuje jako o „vlastizrádcích“, „líných parazitech“, „zkorumpovaných parazitech“ a o parlamentu píše v komunikaci s voliči jako o „zbytečné evropské instituci, která nás stojí ročně 55 miliard“. Jak křečovitá, ale kultivovaná odpověď, tak Babišovo hulvátství jsou samozřejmě slyšet hluboko v evropských strukturách i na unijní politické scéně. Až si bude Babiš zase před fotografy hrdě třást rukama s evropskými státníky, ať se nediví, že stisky nebudou nijak srdečné.

Babišův přístup k Unii je vůbec fascinující. Často mu vadí, že na Česko tlačí nevolení úředníci z Evropské komise. Když jej ale kritizují v politickém stanovisku řádně, svobodně a demokraticky zvolení poslanci Evropského parlamentu, zase mu vadí, že dělají politiku, a najednou je i europarlament zbytečnou institucí. Tak co už má z té Unie zbýt? Sem tam „rodinné foto“ se státníky a pak už jen hromada dotací, z níž si urve nejvíc ten nejdravější?

Europoslanci i eurokomisaři musejí evropské peníze hlídat. O poslancích to platí zvlášť, protože třeba ti němečtí nebo nizozemští musejí každých pět let vysvětlovat doma voličům, co se děje s jejich daněmi, které plní evropské fondy a skrze ně odtékají do chudších zemí.

Tady nejde o to, že čeští europoslanci dělají Babišovi na evropské půdě zle. Samozřejmě se to také hodí, ale na tak masivní schválení (510 hlasy ze 705) přísné rezoluce o střetu zájmů by to ani zdaleka nestačilo.

Jde o to, že jedním z hlavních úkolů europarlamentu je kontrola evropských peněz. A poslanci ze států, které jsou k evropskému rozpočtu v pozici čistých plátců, nemohou sedět se založenýma rukama. Ne, když peníze jejich daňových poplatníků slouží k zachraňování soukromého byznysu jednoho evropského velkopodnikatele, který je navíc také premiér jedné chudší země.

Jasně, v europarlamentním usnesení je pár méně šťastných formulací, na nichž se čeští úředníci lepící dohromady Babišovu obhajobu rádi otočí. „Vítání“ obnoveného vyšetřování premiéra v kauze Čapí hnízdo je zbytečné a není těžké z něj obratem udělat „nepřijatelný nátlak“ na české úřady. Na Babišově neudržitelné pozici dvojjediného vládce nad dotacemi a špatně schovaným Agrofertem to ale nic nezmění.

Zatímco „líní paraziti“ z Evropského parlamentu českého premiéra jenom kárají v politickém prohlášení, „nevolení úředníci“ z Evropské komise brousí po katastrofálních auditech velmi reálný nůž, jímž Babišovy podniky definitivně odříznou od dotací. Čeští nevolení úředníci to srdnatě zdržují různými formalitami, ale o tom, že je Babiš po krk ve střetu zájmů, z nějž se musí nějak dostat ven, už nepochybuje vůbec nikdo. To je bohužel v danou chvíli hlavní charakteristika výchozí pozice České republiky v jakémkoli evropském jednání.

Reklama

Doporučované