Hlavní obsah

Končí obchodní válka mezi USA a Čínou? Firma Huawei dostala zelenou

Americký a čínský prezident na summitu v Ósace našli společnou řeč.Video: Eva Soukeníková , Reuters

 

Reklama

Lídři Spojených států amerických a Číny se shodli, že obnoví obchodní jednání a nebudou zvyšovat cla. V japonské Ósace to prohlásil americký prezident Donald Trump. Z černé listiny se dostane i firma Huawei.

Článek

V japonské Ósace se koná setkání lídrů G20. Jedno z nejočekávanějších setkání proběhlo v sobotu mezi čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a americkým Donaldem Trumpem. Řešili zejména obchodní válku, která mezi zeměmi probíhá už od loňského roku, kdy Spojené státy uložily cla ve výši 200 miliard dolarů na čínské zboží.

„Ve své podstatě jsme se dnes shodli, že budeme pokračovat v jednání, která jsem před časem ukončil. A nyní budeme v jednání pokračovat. Souhlasíme, že nebudu zvyšovat cla na 325 miliard dolarů,” řekl po sobotním jednání americký prezident Donald Trump.

Na začátku června vydala Čína tzv. blacklist neboli černou listinu amerických společností, které s těmi čínskými nesmějí obchodovat. Objevily se na něm giganty jako Google, Apple nebo Intel. Čína reagovala na krok Spojených států, které v polovině května označily čínskou firmu Huawei totožným způsobem.

Nyní se lídři obou zemí dohodli na tom, že obnoví společná jednání a americký prezident oznámil, že americké podniky mohou prodávat svá zařízení čínské firmě Huawei.

„Mluvíme o zařízení, se kterými není spojen žádný větší problém týkající se národní bezpečnosti,” řekl také prezident Trump podle agentury Bloomberg.

„Výsledky jednání naznačují, že se blížíme závěru obchodních válek, určitě ale nejsme na konci. Znamená to, že je opět nová snaha státníků spolu jednat a příštích 14 dní nebudou vystavena nová cla a budou platit ta, která vešla v platnost na konci minulého roku,” komentuje pro Seznam Zprávy Radim Dohnal, analytik, šéf investiční společnosti Capitalinked.

Společnost Huawei minulý týden varovala, že obchodní restrikce ze strany Washingtonu budou mít negativní dopad na její tržby. List The Wall Street Journal tento týden uvedl, že odstranění obchodních restrikcí proti Huawei je jednou z podmínek Pekingu pro urovnání obchodních sporů s USA.

„Vítězem tohoto jsou jistě Spojené státy, stále se prohlubuje pasivní bilance s Čínou, tímto zvednutým ukazováčkem a tím, že některá cla určitě zůstanou, dosáhly Spojené státy toho, že bude Čína ve vztahu k nim opatrnější,” upozorňuje Dohnal: „To, že je od dnešního dne možné, aby americké firmy dodávaly komponenty do Huawei, neznamená, že je firma opět vítaná v USA.”

Trump po dnešním setkání s čínským prezidentem řekl, že prozatím nehodlá zavádět další cla na dovoz čínského zboží. Dodal, že Čína začne kupovat více amerických zemědělských produktů. Blíže však ani jeden z lídrů nespecifikoval, jakým způsobem bude zemědělský obchod vypadat.

Na japonském summitu se s čínským prezidentem kvůli ekonomickým otázkám sešli i další světoví lídři. Například francouzský prezident Emmanuel Macron po společném jednání se Si Ťin-pchingem oznámil, že bude vzájemná hospodářská spolupráce obou zemí expandovat. Chce spolupracovat v odvětvích jako zemědělství, digitální ekonomika, energie nebo nukleární energie.

S čínským prezidentem se potkal i kanadský premiér Justin Trudeau. „Jsme si vědomi toho, že Kanada a Čína procházejí napjatým obdobím, ale proto je osobní konverzace základem k tomu, abychom se posunuli dál,” prohlásil Trudeau v Ósace.

Tenze mezi Čínou a Kanadou trvá asi půl roku. V prosinci minulého roku totiž Kanaďané zadrželi vedoucí čínské firmy Huawei ve Vancouveru, na požádání Spojených států amerických. V reakci na to v Číně zatkli dva kanadské občany. Na obchodní úrovni se napjaté vztahy projevily například tím, že Čína pozastavila některé dovozy vepřového masa z Kanady.

Reklama

Doporučované