Hlavní obsah

Konec další sociální sítě, zácpa větší než na D1 a řecká poušť

Don očima reportéra Petra Švihela.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Události, které 20. června zaujaly reportéra Petra Švihela.

Článek

Internetový obchod Amazon v tichosti vypnul svoji sociální síť. Stejně ji skoro nikdo neznal. Sociální síť se jmenovala Amazon Spark. Uživatelé se na ní chlubili tím, co si zrovna koupili a inspirovali ostatní k nákupům. Jediný smysl celé sociální sítě bylo, aby nejbohatší muž světa Jeff Bezos byl ještě bohatší. A prý to bylo tak průhledné, že se na Spark nešlo ani zlobit, ale stejně tak nešlo síť ani používat.

I přes tento okatý pokus se dolarovým milionářům velmi dařilo. Podle analýzy poradenské společnosti Boston Consulting Group v roce 2018 vlastnili dolaroví milionáři polovinu světových financí. Ještě v roce 2015 přitom drželi boháči jen 43 procent celosvětového finančního majetku.

Dopravní zácpy nejsou jen na naší D1. Ve čtvrtek stála i Paříž. Dopravní zácpy v okolí Paříže ve čtvrtek ráno dosahovaly dohromady asi 550 kilometrů a přiblížily se rekordu. Ten představují kolony na 588 kilometrech. Příčinou je kromě nehod i déšť. Některé silnice zaplavila voda plná odpadků.

Na nebezpečnou vodu český stát ale myslí. Apeluje na záchranné vesty pro Asiaty. Po neštěstí, které se stalo v Budapešti, se chce předcházet rizikům i na českých řekách. A to i přesto, že je malá pravděpodobnost, že se něco podobného stane u nás. Provozovatelé by měli lodě i turisty vybavit záchrannými vestami. Ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová také připomněla, že vesty jsou důležité, protože velká část asijských turistů neumí plavat.

Z třetiny Řecka se může stát poušť, varují tamní vědci. Oblíbená letní destinace řady Čechů se může v následujících letech proměnit. Řečtí experti na změnu klimatu tvrdí, že jejich zemi hrozí proměna v poušť. Hrozí to až třetině Řecka, kromě pevninské části například i Krétě.

Reklama

Doporučované