Hlavní obsah

Konec kauzy TikTok? Trump chce aplikaci zakázat

Foto: Unsplash - Kon Karampelas

Ilustrační fotografie.

Reklama

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že prezident Trump zablokuje aplikaci TikTok. Oznámení zpochybnilo naději na kompromisní dohodu se společností Oracle, ByteDance a Trumpovou administrativou.

Článek

Americké ministerstvo obchodu v pátek ráno oznámilo, že v neděli zakáže americké obchodní transakce s čínskými sociálními aplikacemi WeChat a TikTok, informuje agentura CNBC.

Toto oznámení přichází před očekávaným pátečním prohlášením prezidenta Donalda Trumpa, zda vláda schválí dohodu o převzetí menšinového podílu ve společnosti TikTok společností Oracle, čímž by se sociální síť stala „důvěryhodným technologickým partnerem“ pro Spojené státy.

Z oznámení ministerstva ale není jasné, zda k dohodě nemůže dojít ještě před nedělním termínem. Mohlo by se totiž jednat o agresivní krok Trumpovy administrativy prosazovat původní záměr, aby byla společnost TikTok plně vlastněna americkou společností, s čímž nejnovější dohoda nepočítala, jak informovala agentura Bloomberg. Podle této dohody se měl Oracle stát pouze menšinovým vlastníkem ByteDance.

ByteDance se pokoušel získat americký souhlas s transakcí se společností Oracle, která by ponechala mateřské společnosti se sídlem v Číně většinové vlastnictví ve společnosti TikTok. Tento přístup se ale nelíbí americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který dohodu musí nejdříve schválit, aby mohla vejít v platnost. To se v současnosti nepovedlo.

„Na pokyn prezidenta jsme podnikli významná opatření v boji proti nepřátelskému sběru osobních údajů amerických občanů v Číně a současně prosazovali naše národní hodnoty, normy založené na demokratických pravidlech a agresivní vymáhání amerických zákonů a předpisů,“ uvedl v pátek ministr obchodu Wilbur Ross. Redakci Fox News řekl, že TikTok bude na zařízeních nadále fungovat, nepůjde ale aktualizovat. Není jisté, jestli půjde po neděli do mobilních zařízení stále starou verzi aplikace stáhnout, píše CNBC.

Nejen Trumpovo schválení

I čínské úřady budou muset podmínky dohody schválit, zopakoval ByteDance ve čtvrtek. Čínský technologický startup bude muset projít standardními regulačními schváleními v Číně i USA, potvrdil podle amerického The Wall Street Journal mluvčí pekingské společnosti.

Problém pro Spojené státy představuje to, že Oracle by podle dohody vlastnil pouze menšinový podíl v nově vytvořeném TikToku, který by měl sídlo v USA s nezávislou radou schválenou vládou USA.

„Mám obavy, že jediné, co děláme, jsou pouze kosmetické detaily. Pokud si Čína ponechá dominantní postavení ve společnosti, nebude to v souladu s představou prezidenta,“ řekl pro Bloomberg Mark Meadows, personální šéf Bílého domu. „Mohu vám říct, že koncepčně se mi to tak nelíbí,“ řekl ve středu sám prezident.

Zápis na americkou burzu

Aby dohoda byla přijata americkou stranou, souhlasil ByteDance se zařazením TikTok na americký akciový trh v určitém okamžiku po navrhované partnerské dohodě s americkou softwarovou společností Oracle, píše Financial Times s odkazem na své zdroje. Čínská společnost se tím snaží ukonejšit bezpečnostní obavy Trumpovy administrativy. Není ovšem jisté, zda by ByteDance svůj podíl poskytl k prodeji na Wall Street.

Podle nejnovější dohody by si ByteDance ponechal kontrolu nad svým algoritmem v aplikaci, což je pravděpodobně její nejdůležitější část. Oracle by měl na starosti zpracování dat amerických občanů a musel by souhlasit s každou změnou v algoritmu, kterou by čínská společnost chtěla zavést.

Právě přenechání algoritmu v rukou ByteDance se nelíbí části republikánských senátorů včetně Marca Rubia, neúspěšného kandidáta na prezidenta USA, popisuje The New York Times.

Reklama

Doporučované