Hlavní obsah

Konec shutdownu na dohled, republikáni se s demokraty shodli na návrhu financování vlády. Čeká se na podpis Trumpa

Časový rámec pro stanovení dokumentu stanoven nebyl.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Republikánským a demokratickým kongresmanům se podařilo vyjednat dohodu ohledně podmínek financování vlády. Nechtějí upadnout do další platební neschopnosti, která nedávno částečně ochromila funkcischopnost federálních úřadů. Dohodu musí ještě podepsat Donald Trump.

Článek

Demokraté a republikáni v Kongresu USA dosáhli rámcové dohody na podmínkách financování vlády, aby se předešlo pádu části federálních úřadů do platební neschopnosti. V pondělí večer místního času (v úterý nad ránem SEČ) to podle agentury Reuters oznámili straničtí vyjednávači s tím, že nyní musí vyslovit souhlas prezident Donald Trump.

Oficiální čísla zatím známá nejsou. BBC informovala, že z dostupných informací vyplývá, že prezident Trump by měl podle návrhu získat na stavbu zdi 1,375 miliardy dolarů (zhruba 31 miliard korun). Jeho původní požadavek tak byl z původních 5,7 miliardy dolarů podstatně zkrácen.

Republikánský senátor Richard Shelby, který se vyjednávání zúčastnil, prohlásil, že na podrobnostech dohody zahrnující zabezpečení hranic budou nyní pracovat na nižší úrovni stranické týmy. Dodal, že časový rámec pro dokončení dokumentu stanoven nebyl. Demokratická kongresmanka Nita Loweyová nicméně uvedla, že podrobnosti dohody by mohly být hotové do středy.

Zákon o financování vlády musí být schválen do pátku, jinak opět hrozí, že část federálních úřadů nebude mít peníze na svůj provoz.

Ještě v neděli vyjednávači hovořili o tom, že jednání uvázla na mrtvém bodě, neboť republikáni odmítli demokratický návrh na omezení počtu detenčních míst pro migranty bez dokladů. Bílý dům následně zadrhnutí rozhovorů okomentoval slovy, že situace je vážná a že není možné vyloučit, že se vláda znovu ocitne bez peněz.

Jádrem finančního sporu je otázka migrace. Americký prezident žádal po Kongresu peníze na vybudování pohraniční zdi, což ale demokraté odmítli. Protože ani jedna strana ze svých postojů neustoupila, zůstala loni v prosinci část federálních úřadů bez peněz. Krizový stav trval 35 dní, poté se demokraté s republikány dohodli na tři týdny financování obnovit a během tohoto období vyjednat kompromis. To se nyní podle vyjednávačů podařilo, oficiální podmínky dohody ale známé ještě nejsou.

Reklama

Související témata:

Doporučované