Hlavní obsah

Změní se celý internet, varují Piráti před návrhem Evropské unie

Duel: Ohrožuje článek 13 svobodný internet, nebo jen hájí autorská práva?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Návrh evropské směrnice o ochraně autorských práv na internetu vyvolává ostré spory. Podle české Pirátské strany přinese její článek 13 robotickou cenzuru, která poškodí malé společnosti a nahraje velký gigantům jako je třeba Google. Ochránci autorských práv naopak tvrdí, že se nezmění vůbec nic.

Článek

Na návrhu autorské směrnice se minulý týden dohodli zástupci unijních zemí a Evropského parlamentu. Pokud nakonec projde, budou mít provozovatelé webů právní odpovědnost za obsah, který na něj nahrají jeho uživatelé, tedy třeba videa nebo hudbu chráněnou autorskými právy.

„Směrnice, jak je teď navržená, mění celé paradigma. Dnes je zodpovědný uživatel, který poruší autorská práva, tedy ten, kdo bez licence nahraje autorský obsah na internet. Směrnice ale říká, že to musí řešit všichni provozovatelé. Ti se budou bát velkých pokut,“ říká v Duelu pirátský poslanec Ondřej Profant.

Anketa

Bojíte se, že směrnice EU o autorském právu omezí svobodu internetu?
Ano
86,5 %
Ne
13,5 %
Celkem hlasovalo 2075 čtenářů.

Pro velké hráče, jako je třeba YouTube (vlastněný Googlem), nebude problém zavést filtry, které nedovolí autorsky chráněný obsah uživatelům nahrát. Velké riziko ale vidí u menších platforem, jako je třeba Vimeo.

„Tlačí to k automatickým filtrům. To jsou náklady v miliardách dolarů a ti menší hráči si takový filtr budou muset kupovat od své konkurence. I ten nejmenší provozovatel to bude muset hlídat, aby u případného soudu ukázal, že vyvinul snahu,“ dodává.

Zbytečné obavy?

Podle advokáta a předsedy české učené společnosti pro autorské právo ALAI Rudolfa Lešky je to ale zbytečné strašení.

„Ta směrnice nepřináší žádnou změnu, neznamená to konec svobodného internetu. Internet ani teď není zóna bez zodpovědnosti. Pokud dnes máte nějakou službu, která umožňuje sdílení obsahu, tak za to nesete odpovědnost,“ říká Leška.

„Žádné miliardové náklady tam nebudou. Můžete zavést úplně jednoduchý mechanismus, filtr, který bude kontrolovat titul toho díla, délku souboru nebo typ souboru. Pokud někdo nahraje na nějakou platformu soubor pojmenovaný ‚Pelíšky a vy’, tak se ho zeptám, zda to není chráněný film, a pokud půjde o parodii, tak to pustím. Automatická kontrola má být kombinovaná s lidskou,“ vysvětluje Leška.

Jak ovlivní nová směrnice EU videa na českém internetu?Video: Karel Kovář, Seznam Zprávy

Právě například youtubeři a autoři satirických videí se obávají, že článek 13 výrazně omezí jejich práci. V Česku před článkem 13 varoval třeba Karel Kovář alias Kovy, protože řada jeho videí obsahuje ukázky z autorsky chráněných děl.

„Z evropského YouTube by zmizely desítky tisíc videí. Článek 13 by nám tvůrcům svázal ruce a YouTube by se za nás nemohl postavit, protože by se bál placení soudních výloh. Článek 13 nás všechny může zásadně omezit,“ upozornil Kovy.

„Takové obavy jsou naprosto zbytečné. To, co je povolené dnes, jestli je to parodie nebo citace, bude povolené dál. I dnes, pokud chcete nahrát na YouTube autorsky chráněný obsah, tak vám to napíše, jestli třeba k použití té hudby máte svolení. Pokud je to jen citace, parodie nebo recenze, tak to i dnes YouTube pustí,“ říká Leška.

Podle Pirátů ale článek 13 „omezí kreativitu, diverzitu trhu i svobodu samotnou. Všechna vyjádření budou muset procházet automatické filtry, které budou tupě cenzurovat obsah nahrávaný na síť,“ napsal v prohlášení poslanec strany Mikuláš Peksa.

Autoři a vydavatelé změny vítají

Posun ve vyjednávání uvítaly organizace jako OSA nebo Unie vydavatelů a další svazy, které zastupují autory nebo umělce. Podle nich se teď jejich klienti dočkají lepší ochrany svých děl.

Nahrávací filtry by podle směrnice měly mít všechny komerční společnosti, které jsou na trhu déle než tři roky a mají obrat nad 10 milionů eur nebo návštěvnost přes pět milionů lidí.

„Přijetí textu směrnice vysílá jasný signál technologickým gigantům, kteří dominují online trhu na úkor autorů, že musejí začít dodržovat autorská práva. Věříme, že členské státy a Evropský parlament nyní podpoří směrnici a bez dalších průtahů schválí tento historický průlom,” uvedl na svém twitterovém účtu prezident Evropského sdružení autorských asociací Anders Lassen.

Podle něj teď tvůrci získají spravedlivou odměnu za využití svých děl od velkých platforem.

Návrh směrnice i s články 11 a 13 teď musí ještě posvětit Rada EU a schválit Evropský parlament. Pak ho posoudí členské státy, které budou mít dva roky na začlenění textu do svých zákonů.

Reklama

Doporučované