Hlavní obsah

Kontroverzní království se otevírá. Saúdští Arabové chtějí vydělávat na turistech

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Saúdská Arábie bojuje s výrazně nižšími cenami ropy, které zasáhla pandemie koronaviru. A vzhledem k tomu, že země je na příjmech z ropy naprosto závislá, musela se začít poohlížet po jiných zdrojích peněz.

Článek

Potenciál vidí saúdskoarabské království v přílivu turistů. Rozhodlo se proto investovat čtyři miliardy dolarů do speciálního fondu, který má rozvoj turismu zajistit. Informovalo o tom tamní ministerstvo cestovního ruchu. Země se přitom turistům ve větší míře otevřela teprve loni. „Zavádíme fond právě v této době, protože v odvětví cestovního ruchu vidíme výzvu,“ uvedl ministr cestovního ruchu Ahmed Al-Khateeb v prohlášení.

První vstřícný krok

Saúdská Arábie dosud patřila k zemím pro turisty těžko dostupným. Prvním krok ke změně přišel loni, kdy země poprvé začala vydávat lidem ze 49 zemí turistická víza. Království do loňského roku vydávalo víza pouze za účelem obchodních cest, muslimské pouti nebo návštěvy příbuzných.

Mezi zeměmi, pro něž byl vízový systém otevřen, je na oficiální vládní stránce také Česká republika a Slovensko.

Země se tím snaží podpořit svou ekonomiku, která je závislá na příjmech z prodeje ropy. Otevření turistům by mohlo znamenat nové zdroje – podle odhadů by příjmy z cestovního ruchu mohly do roku 2030 tvořit desetinu hrubého domácího produktu.

Poplatek za vydání elektronického víza činí v přepočtu 1 900 korun. Bezvízový styk má království pouze se Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem, Kuvajtem a Ománem.

Cestování bez abáje, ale za střízliva

Ultrakonzervativní království nebude od návštěvníků požadovat dodržování nejpřísnějších zvyklostí. Ženy nebudou nuceny zahalovat celé tělo do abájí, ale bude se od nich očekávat střídmý oděv, a to i na plážích.

Nebude také nutné, aby ženy cestovaly s mužským doprovodem. V platnosti však zůstane zákaz pití alkoholických nápojů a turistům zůstanou odepřena posvátná města Mekka a Medína.

Podle Chatíba budou návštěvníci překvapeni nabídkou. „Království je domovem pěti míst ze seznamu kulturního dědictví UNESCO, nabízí pestrou místní kulturu a dechberoucí, krásnou přírodu,“ řekl.

Analytici navzdory plánům na přilákání turistů předpovídají, že letošní hospodářský výsledek země zaznamená výrazný pokles, zejména kvůli dopadům pandemie koronaviru a následnému prudkému poklesu příjmů z ropy.

Reklama

Doporučované