Hlavní obsah

Konzervativci mají novou zbraň. V Německu si vyhlédli „Antigretu“

Foto: Profimedia.cz

Naomi Seibtová na sjezdu amerických konzervativců.

Reklama

Je jí 19 let, natáčí videa na YouTube a označuje se za klimatickou realistku. Média ji už překřtila na „Antigretu“. Kdo je Naomi Seibtová, na níž sází fosilní průmysl a američtí konzervativci ji zvou na prestižní konference?

Článek

Pravidelné setkání amerických konzervativců (Konference konzervativní politické akce, CPAC) svolal na minulou sobotu prezident Donald Trump navzdory hrozbě koronaviru. Zatímco před dvěma lety zde poutala pozornost francouzská ultrakonzervativní poslankyně Marion Maréchalová (tehdy ještě vystupovala pod jménem Le Penová), letos přijela další Evropanka, 19letá Němka Naomi Seibtová.

Selfie s mladými konzervativci

„Poprvé ke mně přicházeli lidé mého věku. Chtěli si pořídit selfie, říkali mi, že jsem je inspirovala a že se díky mně zajímají o klimatickou změnu,“ vyprávěla francouzské televizi LCI blonďatá youtuberka Seibtová. Velkolepé přivítání za oceánem si zjevně užívala, rozhovory poskytla mimo jiné televizi Fox News nebo britskému deníku The Daily Telegraph.

Dívka přezdívaná Antigreta se přitom až donedávna o klimatické změny příliš nezajímala. Ve svých videích na YouTube se věnovala jiným konzervativním tématům, jako je odpor vůči migraci, feminismu nebo potratům. To jí vyneslo příznivé hodnocení zejména u stoupenců krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD).

Vloni pak sklidila značný ohlas svým vystoupením na klimatické konferenci v Mnichově v listopadu a o měsíc později v Madridu. Krátce poté ji oslovil James Taylor, právník amerického konzervativního a libertariánského think tanku Heartland Institute. Organizace je financována především firmami podnikajícími v oboru fosilních paliv.

Taylor má ve společnosti na starost životní prostředí a v mladé Němce rychle odhalil konzervativní odpověď na osobnost Švédky Grety Thunbergové, jež si svými pátečními stávkami za klima vydobyla světovou proslulost. „Je fantastickým hlasem pro volný trh a klimatický realismus,“ řekl pro deník The Washington Post. I proto s ní jménem Heartland Institutu podepsal smlouvu a Seibtová začala pro organizaci pracovat.

Vědecké argumenty u Grety nevidí

Zatímco Thunbergová nabádá politiky k akci a její odpůrci ji označují slovem alarmistka, Seibtová o sobě tvrdí, že je „klimatická realistka“. Existenci klimatických změn sice připouští, odmítá ale, že by za nimi stál člověk. Oteplování je podle ní přirozený proces, k němuž docházelo i v minulosti.

„Stala se slavnou díky svému hnutí Fridays for Future, já tam ale žádné vědecké argumenty nevidím,“ říká o Thunbergové s tím, že ona sama sleduje na YouTube projevy vědců, jako je Richard Lindzen nebo Judith Curryová (vědci kritizující konsenzus jejich kolegů panujících v otázce klimatu).

Seibtová se proslavila mimo jiné parafrází známé věty Grety Thunbergové I want you to panic (Chci, abyste panikařili). Seibtová místo toho říká I don’t want you to panic, I want you to think (Nechci, abyste panikařili, ale přemýšleli.) O aktivistech, kteří v pátek stávkují kvůli nečinnosti politiků v době klimatických změn, youtuberka soudí, že nevědí, proč protestují.

Zatímco mezi americkými konzervativci sklidila úspěch, v její vlastní zemi ji spíše kritizují. I proto neskrývá, že své rodné město Münster jednou opustí: „Jistě jednou odejdu. Pravděpodobně Německo opustím, nejsem si jistá, že bych tu měla dobrou budoucnost. Hodně lidí si mě tu necení,“ říká a poukazuje na výhrůžky smrtí, jež jí údajně přišly od antifašistů.

Rasista Molyneux je inspirací

Seibtové názory na klimatické změny nejsou nijak ojedinělé, youtuberka ale dráždí i jinak. Přestože odmítá spojení s politickými stranami, vystoupila před časem na akci pořádané AfD. Podporuje také kanadského youtubera Stefana Molyneuxe, jenž je považován za stoupence nadřazenosti bílé rasy a má blízko k Trumpovi. Seibtová prohlásila, že je pro ni Molyneux inspirací.

Mladá žena, která mluví o „klimatickém alarmismu“ jako o nelidské ideologii, vyvolala loni pozornost i svým komentářem k teroristickému útoku před synagogou ve městě Halle. Jak informoval list The Guardian, někteří odborníci si její slova vyložili tak, že prý Němci méně litují oběti teroristických útoků, pokud to jsou „obyčejní Němci“, než když jde o židy či muslimy.

Proč se vůbec americký think tank zajímá prostřednictvím youtuberky o německou politiku? Podle nedávné reportáže německé televize se obává, že se německý přístup ke klimatu začne šířit. Německo je totiž zemí, která tlačí i ostatní státy světa ke snížení emisí skleníkových plynů, což se například velkým americkým automobilkám financujícím Heartland Institute nemusí líbit.

Reklama

Doporučované