Hlavní obsah

Koronavirus a Česko: Co znamenají nová opatření? A důležité kontakty k tomu

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Opatření na hraničním přechodu Gorzyczki mezi Polskem a Českem.

Reklama

Koronavirus je v Evropě i v Česku stále na vzestupu. Vláda proto přišla s novými opatřeními, kterými chce postup nákazy zpomalit. Přinášíme přehled toho nejdůležitějšího.

Článek

Akce nad 100 lidí

Jedno z nejrazantnějších opatření oznámil premiér Andrej Babiš (ANO) po úterním jednání Bezpečnostní rady státu.

Kvůli koronaviru vláda od 18:00 zakazuje hromadné akce nad 100 účastníků. Zákaz se týká divadelních, hudebních, filmových a dalších představení, stejně tak sportovních či náboženských akcí, a to veřejných i soukromých s účastí přesahující ve stejný čas 100 lidí. Opatření bude platit do odvolání.

Zákaz se ale nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů.

Stejně tak se zatím neuvažuje o tom, že by byly zavírány restaurace či nákupní centra. Beze změn funguje i městská hromadná doprava.

Řada koncertů, filmových či divadelních představení se ruší a vstupné se vrací. Nicméně někteří organizátoři začali omezovat počet účastníků akce na 99 lidí, aby mohly proběhnout. Je tedy třeba postupovat podle pokynů pořadatelů.

Zavřené školy

Současně s omezením hromadných akcí vláda oznámila opatření týkající se škol. Na dobu neurčitou zrušila výuku v základních, středních a vyšších odborných školách. Opatření následně ministerstvo rozšířilo i na univerzity.

Krok se ale netýká mateřských škol – a to i s ohledem na situaci rodičů, kteří musí dál chodit do práce. Opatření se nevztahuje ani na učitele, ti podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mohou vyučovat například přes internet.

Rodiče si budou moci podle ministra vzít na hlídání malých dětí ošetřovné, protože jde o mimořádné opatření. Podle ministra by se ale věc neměla týkat mnoha rodin.

Jak přesně postupovat ohledně ošetřovného, najdete v článku níže.

Zákaz návštěv

Kvůli šíření nového koronaviru platí v Česku od úterý zákaz návštěv v lůžkových odděleních nemocnic a domovech pro seniory.

Zákaz se netýká lůžkových oddělení nemocnic, na kterých je poskytována péče nezletilým pacientům, pacientům s omezenou svéprávností a rodičkám. Ze zákazu jsou vyňaty také hospice včetně služeb pro pacienty v terminálním stadiu nevyléčitelného onemocnění.

Návraty z Itálie

Speciální pravidla vláda zavedla pro Čechy a lidi s přechodným či trvalým pobytem v Česku, pokud se vrací z Itálie. Všichni bezprostředně po návratu do České republiky mají povinnost telefonicky kontaktovat lékaře. Ten jim nařídí karanténu v délce 14 dnů.

Pravidlo se nevztahuje na řidiče vlakové dopravy, kteří tranzitují přes Italskou republiku, řidiče a posádky dopravní zdravotní služby, kteří provádějí transporty pacientů na území Italské republiky, nebo piloty dopravních letadel, kteří neopustí palubu letadla s výjimkou provedení předletové nebo meziletové přípravy.

Tomu, kdo se opatřením nebude řídit, hrozí až třímilionová pokuta.

Sama Itálie od pondělí zavedla karanténu vztaženou na celou zemi. Češi se však do svých domovů mohou vracet. Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) by čeští občané, kteří jsou v Itálii a chtějí odjet, měli kontaktovat konzulární pracoviště českého zastupitelského úřadu v Miláně či Římě.

Další cestování

Všichni lidé, kteří překračují hranice do Česka, dostávají informační letáky v češtině, angličtině, němčině a italštině. Stejně tak se musí podrobit namátkovým kontrolám na deseti silničních hraničních přechodech Česka. Patří mezi ně Rozvadov, Folmava, Železná ruda, Dolní Dvořiště, Strážný, Mikulov, Hatě, Břeclav, Cínovec a Pomezí. Na místech se namátkově měří teplota pasažérů.

Pokud jde o cestování Čechů, stát nedoporučuje vypravovat se do míst s vysokým počtem nemocných koronavirem. Lidé se mají řídit doporučeními na webu ministerstva zahraničí, které varovalo třeba před cestami do Itálie, Íránu nebo Číny.

Respirátory a dezinfekce

Už od minulého týdne se z Česka nesmí vyvážet dezinfekce na ruce. Zákaz se týká obchodníků, nevztahuje se ale na výrobce, kteří mohou i nadále své produkty do zahraničí dodávat.

Podobný krok ministerstvo zdravotnictví učinilo i v případě vývozu respirátorů třídy FFP3. Ty už nesmí proudit mimo Česko a jejich prodej se zakázal všem mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy.

Ministerstvo nyní distribuci řídí centrálně a v první řadě chce respirátory zajistit pro zdravotníky.

„Cílem je zajistit dostatek respirátorů pro lékaře v nemocnicích, lékaře v terénu, sestry, lékárníky, hygieniky, záchranáře, policisty, hasiče či armádu, a zamezit tak šíření tohoto onemocnění a udržet v případě vypuknutí epidemie bezproblémový chod kritických složek státu,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Na nedostatek respirátorů zdravotníci upozorňovali ještě předtím, než se koronavirus do Česka dostal. Ministerstvo však argumentovalo tím, že je situace s dodávkami komplikovaná po celém světě. Později se několik tisíc pomůcek podařilo dostat alespoň na nejpotřebnější pracoviště.

V první dodávce centrálně nakoupených respirátorů kvůli koronaviru by jich mělo být zhruba 200 000 pro nemocnice a praktické lékaře.

Víc laboratoří

Kvůli šíření nemoci už Státní zdravotní ústav (SZÚ) navýšil o dvě laboratoře počet zařízení, která mohou testovat vzorky k prokázání nákazy novým typem koronaviru. Seznam zveřejnil na webu. Celkem jich je deset, dvě z nich v Ostravě a Ústí nad Labem jsou soukromá. V Česku je k úternímu ránu 40 potvrzených případů, většina souvisí se severní Itálií. Testováno bylo podle ministerstva zdravotnictví 1 193 osob.

Zlomový bod?

Aktuální vlnu opatření v Česku akceleroval mimo jiné vývoj v Itálii. V zemi se k úternímu ránu potvrdilo od minulého měsíce 9 172 případů nákazy, z toho 463 osob zemřelo. Premiér Giuseppe Conte proto vyhlásil karanténu na území celé Itálie. Česko zatím otestovalo přes tisíc lidí a k úternímu ránu má 40 nakažených nemocí COVID-19.

Znepokojení přitom v Česku vyvolal především případ nemocného pražského taxikáře, který je podle náměstka ministra zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymuly prvním případem v tuzemsku bez cestovatelské anamnézy. „Hygienici nyní pracují na dohledání kontaktů, se kterými muž přišel do styku, a zjišťují více informací. Nyní je izolován v Nemocnici Na Bulovce,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

U případů nákazy koronavirem jako u pražského taxikáře jsou však hygienici stále schopni mapovat pohyb díky elektronickým záznamům, dodal náměstek Prymula.

Důležité kontakty a zdroje informací:

doporučení a rady na stránkách ministerstva zdravotnictví

telefonní kontakty na krajské hygienické stanice

aktualizovaná mapa s vývojem nákazy

web Světové zdravotnické organizace

– infolinky Státního zdravotního ústavu +420 724 810 106 a +420 725 191 367

Reklama

Související témata:

Doporučované