Hlavní obsah

Omikron znovu paralyzuje nemocnice. Některé omezují provoz

Foto: Kristýna Férová, Seznam Zprávy

S covidem-19 je nyní v Česku hospitalizováno 3709 pacientů.

Reklama

Kromě nárůstu pacientů se nyní zdravotníci v nemocnicích vypořádávají s dalším problémem – omikron totiž způsobuje potíže i v jejich vlastních řadách. Někde už se omezuje provoz a ruší operace.

Článek

„Bohužel jsme včera museli přistoupit ke zrušení plánovaných operací. A to hlavně z důvodu nemocnosti personálu, nemocnost v našich řadách stoupá již druhý týden. Hlavním problémem je, že nám onemocněli zaměstnanci, kteří pracují na intenzivní péči,“ popisuje aktuální situaci v Nemocnici Jablonec nad Nisou mluvčí Jana Válková.

Pokud jde o covid pozitivní pacienty v intenzivní péči, počty se zásadně nemění. Zdravotníci však pozorují nárůst na standardních lůžkách. „Dnes je to 20 pacientů,“ dodává mluvčí.

Dění v jablonecké nemocnici není zdaleka ojedinělé. Podobné zkušenosti mají i další zařízení. Například i Nemocnice Jihlava omezila provoz hned několika oddělení. Důvod je stejný – vysoká nemocnost mezi zdravotníky, pozitivních je jich 122.

„Na infekčním oddělení jsme museli zavřít jednu ze dvou stanic. Omezení lůžek muselo být také na interní jednotce intenzivní péče a na urologickém oddělení. Trochu omezení je na urgentu, protože se tam musí vypomáhat. A zavřené je naše kontaktní centrum, kde přijímali k hospitalizaci, teď musí příjmy dělat na jednotlivých odděleních,“ přiblížila mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Celkem má Nemocnice Jihlava asi 1600 zaměstnanců.

Počty nakažených zdravotníků se v Česku zvýšily ruku v ruce s tím, jak nákaza prostupuje celou populací. Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zatím nezveřejnil data z posledních dní. Ještě minulý týden však hlásil téměř 7700 nakažených zdravotníků. Z toho 1271 lékařů a 3377 sester. Potíže tak potenciálně vznikají na dvou frontách. Podle zkušeností zdravotníků je však záchrana alespoň v tom, že je omikron mírnější, pokud jde o příznaky.

„Například minulý pátek bylo u nás hospitalizovaných celkem 59 covid pozitivních pacientů, z toho sedm na JIP či ARO. Dnes je to o 25 více, tedy 84 pacientů, a z toho 11 JIP/ARO,“ popisuje Petra Petlachová z FN Ostrava.

Také tady kromě nárůstu pacientů zaznamenávají potíže s nakaženým personálem. Ke změnám provozu ale zatím přistoupit nemuseli. „Dnes máme mimo službu 308 zdravotníků, což je 9 % z celkového počtu v naší nemocnici. Díky zastupitelnosti situaci celkově zvládáme, byť to není jednoduché,“ zmiňuje Petlachová.

ÚZIS: Očkování funguje

Podobně teď fungují i v Nemocnici Šumperk – v provozu chybí asi 150 lidí a zásah je podle mluvčí Hany Hanke citelný. Díky sounáležitosti a vzájemnému vypomáhání personálu se ale zatím daří všechny směny pokrývat a veškeré operační plány držet.

„Samozřejmě je to složité, ale zatím to zvládáme bez omezení. Jinak u nás ale nedochází k zásadnímu nárůstu pacientů. V posledních dnech se pořád pohybujeme okolo 20 pacientů. Je tomu tak i dnes, z toho jediný potřebuje intenzivní péči,“ dodává. Situace je podle ní diametrálně odlišná od té, která byla s variantou delta.

Pokud jde o zatížení nemocnic, mělo by být podle realistického scénáře statistiků oproti deltě asi poloviční. K pátku data ukazovala asi 3700 hospitalizovaných. Nejvíce je zatížený Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj a Praha. Podle ÚZIS stále pomáhá i očkování.

„Ochranný efekt vakcinace je stále zásadní a vysoký. Klesá sice ochrana proti nákaze samotné u očkování dvěma dávkami, ale posilující dávka ji vrací zpět na víc než 50 procent. Ochrana proti těžkému průběhu nemoci je trvalá, u zranitelných skupin vyšší než 90 procent,“ dodávají statistici.

Toho, že ochrana před těžkým průběhem trvá, si všímají i ve Fakultní nemocnici Brno. „Ti, kdo se kvůli covidu-19 dostávají na JIP, jsou v drtivé většině neočkovaní,“ říká mluvčí Veronika Plachá.

Upozorňuje také na to, že přibývá hospitalizovaných, kteří se do nemocnice dostávají s jiným akutním problémem, než je covid-19. Jsou však zároveň v nemocnici pozitivně otestováni a je třeba je izolovat. Kliniky, kde je to možné, pro ně vyčleňují samostatné pokoje s vlastním sociálním zařízením.

„Aktuálně je situace poměrně proměnlivá. Minulý týden hospitalizace narůstaly, třeba i o deset za den. Aktuálně ale máme 71 lidí na standardních covid odděleních a 21 na JIP. Z toho ale pouze pět vyžaduje umělou plicní ventilaci,“ dodává.

Reklama

Doporučované