Hlavní obsah

Olympiáda jen pro vyvolené. Vstupenky si nekoupí už ani Číňané

Foto: Profimedia.cz

Stejně jako v Tokiu. I v Pekingu se na olympijská sportoviště až na výjimky nepodívají ani místní obyvatelé.

Reklama

Čína nebude prodávat vstupenky na olympijské a paralympijské hry v Pekingu ani místním. Podle pořadatelů je důvodem snaha zabránit dalšímu šíření covidu-19. Rozhodnutí přišlo jen několik týdnů před zahájením samotných her.

Článek

Organizátoři her už loni v září uvedli, že do Pekingu nebudou smět žádní zahraniční diváci. Slíbili ale, že návštěvu sportovišť umožní domácímu publiku. Tyto plány čínské úřady v pondělí zrušily. Čína pouhé tři týdny před zahájením zimních olympijských her ohlásila 223 nových případů nákazy, informuje agentura AFP.

„V zájmu ochrany zdraví a bezpečnosti olympijského personálu a diváků bylo rozhodnuto upravit původní plán prodávat vstupenky veřejnosti. Místo toho vybereme skupiny diváků, které budou moci sledovat hry na místě,“ uvedli pořadatelé v prohlášení.

Agentura AFP uvádí, že není jasné, jak budou tito diváci vybíráni a zda budou muset jít do karantény před hrami nebo až po nich. Podle serveru Yahoo Sports, který se odkazuje na pořadatele her, vybrané skupiny čeká testování a další procesy spojené s bojem proti pandemii před začátkem her, během nich i po jejich skončení. Olympiáda začne 4. února a trvat bude do 20. února. Paralympiáda začíná krátce poté, a to 4. března.

Čína, kde se virus poprvé objevil na konci roku 2019, nadále pokračuje ve „strategii nulové tolerance“, kdy k přísným opatřením přistupuje i v situaci, kdy se vyskytnou jednotky případů nákazy. V posledních týdnech země hlásila vysoký počet nakažených v přístavu Tchien-ťin a provincii Kuang-tung.

Domácí i zahraniční sportovci a funkcionáři mezitím začali přistávat v hlavním městě, kde okamžitě vstoupili do přísně kontrolované „bubliny“, která je odděluje od zbytku místní populace.

Když Peking o víkendu odhalil místní případ nákazy vysoce přenosnou variantou omikron, úřady zpřísnily pravidla pro příchozí z dalších regionů Číny. Podle čínských zdravotnických úřadů se virus dostal do Pekingu na dopise z Kanady. Na tiskové konferenci to v pondělí oznámila zástupkyně ředitele pekingského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Pchang Sing-chuo.

Podle střediska byl infikovaný dopis odeslán z Kanady 7. ledna. „Nevylučujeme možnost, že se osoba nakazila kvůli kontaktu s předmětem ze zámoří,“ řekla Pchang Sing-chuo. Dopis putoval přes Spojené státy a Hongkong až do cílové destinace, kam dorazil 10. ledna.

Část odborné veřejnosti a zdravotnické úřady ze zahraničí nicméně možnost přenosu covidu-19 přes poslaný dopis či zásilku dlouhodobě vylučují s tím, že infekce na povrchu nedokáže dlouhodobě přežívat. Pekingské úřady ale mezitím vyzvaly místní obyvatele, aby se „vyhnuli nákupu zboží ze zámoří“.

„Pokud dostanete poštu ze zahraničí, měli byste mít nasazenou roušku a jednorázové rukavice, abyste omezili přímý kontakt,“ cituje agentura AFP doporučení. Úřady také doporučily otevírat zásilky ve vnějších prostorech, píše agentura.

Hlavní město nyní požaduje negativní test před cestou a následný test po vstupu do metropole. Místní úřady také obyvatele Pekingu vyzvaly, aby neopouštěli město během nadcházejících oslav začátku lunárního roku. Uzavřena byla i některá turistická místa.

Nová pravidla ohledně povinného testování po příjezdu do města mají platit od 22. ledna do konce března, uvedl list Beijing Daily. Už teď platí, že test musejí všichni podstoupit nanejvýš 48 hodin před příjezdem, nově bude nutný další test do 72 hodin po příjezdu.

Reklama

Doporučované