Hlavní obsah

Peking zjistil, odkud se tam vzal omikron. Dorazil poštou z Kanady

Foto: Profimedia.cz

Testovací centrum na covid-19 v Pekingu. Metropole bude nově vyžadovat po cestovatelích test nejen před příjezdem do města, ale i po něm.

Reklama

První případ nákazy variantou omikron v čínské metropoli Peking zapříčinil dopis odeslaný z kanadského Toronta, tvrdí čínské úřady. Zahraniční zdravotní experti, včetně těch kanadských, to rozporují.

Článek

První případ varianty omikron v Pekingu v sobotu zaznamenali u jedné ženy. Podle čínských zdravotnických úřadů se virus dostal do Pekingu na dopise z Kanady. Na tiskové konferenci to v pondělí oznámila zástupkyně ředitele pekingského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Pchang Sing-chuo.

Podle střediska byl infikovaný dopis odeslán z Kanady 7. ledna. „Nevylučujeme možnost, že se osoba nakazila kvůli kontaktu s předmětem ze zámoří,“ řekla Pchang Sing-chuo. Dopis putoval přes Spojené státy a Hongkong až do cílové destinace, kam dorazil 10. ledna.

Příjemkyně ho obdržela o den později. O další dva dny později se u ní projevily první příznaky. Nejdříve bolest v krku, pak i zvýšená teplota.

Zdravotničtí představitelé dále uvedli, že nakažená žena z čínské metropole ve čtrnácti dnech před nákazou nikam nevycestovala, nebyla v kontaktu s rizikovými skupinami ani s lidmi, kteří se v nedávné době vrátili ze zahraničí, nebo s někým, kdo by se předtím pohyboval v místech s vysokou mírou infekce. Omikron nemá ani nikdo z jejích blízkých.

Stopy zmutovaného viru se našly i na dalších pěti dopisech, jež byly odeslány ze stejného místa, ale byly adresovány na jiná místa v Číně. Pekingské úřady v reakci na možné šíření nakažlivější mutace omikron otestovaly 69 blízkých kontaktů, včetně zaměstnanců pošty, kteří s dopisem manipulovali, a dalších 16 tisíc potenciálně ohrožených lidí.

Nejedná se přitom o první případ, kdy čínské úřady jako zdroj nakažení covidem-19 označují importované zboží ze zahraničí nebo dodávku mraženého jídla. Podobnou teorií se pokoušely vysvětlit i to, jak se úplně na počátku virus SARS-CoV-2 dostal do čínského Wu-chanu. V březnu 2021 přišel čínský odborník a člen mezinárodního týmu Feng C'-ťien, který se zabýval pátráním po původu viru, s myšlenkou, že se virus do Wu-chanu dostal při dovozu mražených potravin.

Část odborné veřejnosti a zdravotnické úřady ze zahraničí nicméně možnost přenosu covidu-19 přes poslaný dopis či zásilku dlouhodobě vylučují s tím, že infekce na povrchu nedokáže dlouhodobě přežívat.

Stejné stanovisko zaujímá i kanadský úřad pro veřejné zdraví. „Kvůli chabé schopnosti koronaviru přežít na různých druzích povrchů, je riziko šíření z produktů nebo obalů po několika dnech nebo týdnech nízké,“ uvádí.

Sekvenování genomu vzorků od nakažené ženy navíc ukázalo, že se dotyčná nakazila podobným typem omikronu, který se v prosinci šířil v Singapuru a Severní Americe a lišil se od omikronu, jenž cirkuluje v ostatních částech Číny, informuje server South China Morning Post.

Úřady v Pekingu kvůli přítomnosti varianty omikron zpřísní pravidla pro cestovatele a budou od lidí požadovat test na koronavirus nejen před příjezdem do metropole, ale také po příjezdu. Nová pravidla ohledně povinného testování po příjezdu do města mají platit od 22. ledna do konce března, uvedl list Beijing Daily. Už teď platí, že test musejí všichni podstoupit nanejvýš 48 hodin před příjezdem, nově bude nutný další test do 72 hodin po příjezdu.

Čína se rozhodla postupovat proti koronaviru strategií nulové tolerance. Cílem je zabránit místnímu šíření viru hned v zárodku, byť za pomoci uzávěr celých měst a dalších přísných opatření. Úřady tak činí i s ohledem na blížící se zimní olympiádu, kterou bude už za necelé tři týdny hostit právě Peking.

Reklama

Doporučované