Hlavní obsah

Covid není čínská biologická zbraň, nejspíš unikl z laboratoře, tvrdí studie

Foto: Profimedia.cz

Koronavirus SARS-CoV-2 se poprvé objevil koncem roku 2019 v čínském Wu-chanu. Krátce nato se rozšířil po celém světě a zabil nejméně sedm milionů lidí.

Reklama

Americké zpravodajské agentury zaujímají v otázce původu viru, který v roce 2020 rozpoutal celosvětovou pandemii, různá stanoviska. Všechny se ale shodují na tom, že covid-19 není výsledkem čínského programu biologických zbraní.

Článek

Virus, který spustil pandemii covidu-19, pravděpodobně unikl z laboratoře omylem, nikoliv jako součást čínského programu biologických zbraní. Vyplývá to z aktualizované a utajované studie amerického ministerstva energetiky. V neděli na ni upozornil deník Wall Street Journal.

Posudek pro nejnovější zprávu, která byla určena americké prezidentské administrativě a členům Kongresu, podle něj vychází z nových zpravodajských informací a vznikl jako dokument s „nízkou mírou důvěryhodnosti“.

Zjištění naznačují, že americké ministerstvo energetiky na problematiku původu covidu-19 změnilo názor. Dříve uvádělo, že důkazy o tom, jak pandemie vypukla, jsou nejednoznačné. Představitelé ministerstva odmítli upřesnit, jaké informace je k názorovému obratu dovedly.

Americké ministerstvo energetiky se svými závěry připojilo k FBI, která tvrdí, že se virus rozšířil po tom, co vlivem nehody unikl z čínské laboratoře. K názoru FBI dospěla v roce 2021 se „střední mírou důvěryhodnosti“. Další americké zpravodajské agentury tvrdí, že pro tuto teorii neexistuje dostatek důkazů.

Jak upozorňuje deník The Guardian, závěr amerického ministerstva energetiky by mohl mít na řešení otázky původu covidu-19 významný dopad. Rezort totiž spravuje síť 17 amerických laboratoří, včetně těch, které mají na starosti pokročilý biologický výzkum, podobný tomu, co prováděla laboratoř ve Wu-chanu.

Covid v Číně obrazem

+5

Aktualizované závěry amerického ministerstva energetiky jsou v rozporu se zprávami čtyř dalších amerických zpravodajských agentur, které s „nízkou mírou důvěryhodnosti“ dospěly k závěru, že epidemie začala v důsledku přirozeného přenosu viru z nakaženého zvířete na člověka. Další dvě agentury zůstávají nerozhodnuté. Podle studie National Intelligence Council se jedná například o CIA.

Navzdory rozdílným názorům se ale nejnovější zpráva s těmi předchozími shodla na jedné zásadní věci - covid-19 není výsledkem čínského programu biologických zbraní.

Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan v neděli připustil, že americké zpravodajské služby zaujímají v této otázce stále „různá stanoviska“ a „neexistuje žádná definitivní odpověď“.

„Některé složky zpravodajské komunity dospěly k závěrům na jedné straně, některé na druhé a řada z nich řekla, že prostě nemají dostatek informací, aby si byli jisti,“ uvedl Sullivan v rozhovoru pro server CNN. Dodal však, že americký prezident Joe Biden „opakovaně nařídil všem složkám naší zpravodajské komunity, aby vynaložily úsilí a prostředky na to, aby této otázce přišly na kloub“.

Také Světová zdravotnická organizace nedávno přislíbila, že udělá vše, co je v jejích silách, aby dostala odpověď na otázku, odkud se covid vzal. Reagovala tak na podezření, že se vyšetřování už plně nevěnuje.

Podle vědecké komunity je určení původu viru klíčové pro to, aby bylo do budoucna možné lépe bojovat s dalšími pandemiemi, nebo jim dokonce předcházet.

Reklama

Doporučované