Hlavní obsah

Nakažlivější omikron se už v Česku skrytě šíří komunitně

Foto: ČTK

Podrobnějším vyšetřením, které může podezření na omikron odhalit, se má v zasažených oblastech prověřovat 30 procent pozitivních vzorků.

Reklama

aktualizováno •

Státní zdravotní ústav předpokládá skryté šíření koronaviru varianty omikron, protože se objevily komunitní případy.

Článek

Jde o nakažené bez vazby na cestování do Afriky nebo další pozitivně testované s omikronem. Navrhuje také, aby se podrobnějším vyšetřením, takzvaným diskriminačním PCR testem, který může podezření na omikron odhalit, prověřovalo v zasažených oblastech 30 procent místo současných deseti procent všech pozitivních vzorků. Omikron testy ukázaly v Jihomoravském, Libereckém a Královéhradeckém kraji. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) jsou podezření i ve Zlínském a Moravskoslezském.

Vzhledem ke komunitním nálezům varianty omikron lze předpokládat její skryté šíření.
Helena Jiřincová, vedoucí Národní referenční laboratoře

SZÚ informoval, že k pátku 17. prosince bylo potvrzeno oficiálně po sekvenaci genomu viru, která variantu omikron přesně určí, šest případů – dva v Liberci a šest v Jihomoravském kraji. K dnešku tak má například brněnská fakultní nemocnice celkem 17 odhalených případů, nové případy se objevují i v dalších krajích.

„Vzhledem ke komunitním nálezům varianty omikron lze předpokládat její skryté šíření, a je tedy nutné zachovávat veškerá opatření ke snížení přenosu v komunitě,“ uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře Helena Jiřincová.

Například v Brně se například objevily případy u zdravotních sester na covidovém oddělení, které nevědí, od koho se omikronem nakazily.

Pro potvrzení nákazy koronavirem se lidé s příznaky nebo kontakty nakažených testují takzvanými PCR testy. V létě se každý pozitivní test znovu prověřoval takzvaným diskriminačním PCR. S rostoucím počtem nových případů od konce října bylo ale třeba uvolnit testovací kapacity pro nové případy. Do konce listopadu bylo vyšetřováno 30 procent, do prosince už jen deset procent.

SZÚ teď navrhuje v oblastech, kde už se omikron podařilo zachytit, znovu zvýšit podíl na 30 procent. „Data ze sekvenací jsou k dispozici asi za jeden až tři týdny od data odběru,“ připomněl SZÚ. Tato další podrobnější vyšetření genomu viru provádějí kromě národní referenční laboratoře také Zdravotní ústavy v Ústí nad Labem a Ostravě a Krajská nemocnice Liberec. Za celý rok bylo sekvenováno přes 17 000 vzorků, 984 za poslední měsíc. Dominuje v nich varianta delta a její podtypy.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice. Dosud bylo odhaleno více než 7500 případů v 57 zemích.

Podle odborníků je asi šestkrát nakažlivější než dosavadní varianta delta, Česko by se tak na její převládnutí mělo připravovat. Například vědci z Učené společnosti nebo Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) novou vládu vyzvali, aby přes Nový rok prodloužila nouzový stav, který umožňuje přísnější protiepidemická opatření nebo pracovní povinnost zdravotníků.

Po prvním zasedání vlády ale premiér Petr Fiala (ODS) informoval, že nouzový stav po 25. prosinci pokračovat nebude. Data ohledně šíření a dopadů omikronu ve Velké Británii chce mít zhruba za týden a podle nich rozhodnout.

Podle vicepremiéra Víta Rakušana (STAN), který vede Ústřední krizový štáb, Ministerstvo zdravotnictví soubor nových opatření předloží vládě ve středu 22. prosince. Znovu se pak ministři sejdou ještě 29. prosince. Pořadatelé akcí a restauratéři vládu žádají o jasné stanovisko, jaká pravidla budou platit pro oslavy konce roku.

Aktualizace 18:53: V článku jsme opravili chybnou informaci agentury ČTK, že brněnská fakultní nemocnice dnes informovala o 17 dalších případech varianty omikron. Nemocnice k dnešku má celkem 17 odhalených případů varianty omikron.

Reklama

Související témata:
Komunitní šíření

Doporučované