Hlavní obsah

Počet nakažených omikronem se někde zdvojnásobuje během 1,5 až 3 dnů

Foto: Profimedia.cz

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na tiskové konferenci v Ženevě.

Reklama

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že vzhledem k extrémně rychlému nárůstu případů nákazy novou variantou omikron může v některých zemích brzy dojít k zahlcení nemocnic. Omikron je podle WHO již v 89 zemích světa.

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že varianta koronaviru omikron se vyskytla v 89 zemích. Počet případů se v oblastech, kde se virus přenáší komunitně, zdvojnásobuje během 1,5 až 3 dnů.

Omikron se podle WHO rychle šíří i v zemích, kde obyvatelstvo má vysokou imunitu, ať už kvůli proočkovanosti, nebo faktu, že tam značná část populace onemocnění covid-19 prodělala. Zatím ale není jasné, zda je to způsobené schopností viru vyhýbat se imunitě, jeho přirozenou zvýšenou přenosností, nebo kombinací obojího, uvedla WHO v aktualizované zprávě.

WHO označila omikron za variantu vzbuzující obavy 26. listopadu, krátce po jeho prvním záchytu. O omikronu stále není mnoho známo, včetně závažnosti onemocnění, které způsobuje.

„Údaje o klinické závažnosti omikronu jsou stále nejasné. Je zapotřebí více dat, abychom pochopili závažnost tohoto onemocnění a to, jak je ovlivněna očkováním a již existující imunitou,“ uvedla WHO.

Další důležité otázky týkající se omikronu podle agentury AP zůstávají nezodpovězeny, včetně toho, jak účinné jsou proti této variantě vakcíny. Podle WHO také zatím neexistují přesvědčivé údaje o tom, jak závažný průběh mohou pacienti nakažení omikronem mít.

WHO varovala, že vzhledem k rychlému nárůstu případů mohou být nemocnice na některých místech zahlceny. „Počet hospitalizací ve Spojeném království a Jihoafrické republice stále roste a vzhledem k rychle rostoucímu počtu případů je možné, že mnohé zdravotnické systémy budou rychle přetíženy,“ uvedla WHO.

Kvůli variantě omikron Nizozemsko počínaje nedělním ránem zavádí přísnou uzávěru. Země zavře obchody, hospody, venku se budou moci setkávat jen dva lidé. Po Novém roce se v zemi neotevřou školy. „Nizozemsko se znovu zavírá. Je to nevyhnutelné vzhledem k páté vlně, která přichází s variantou omikron,“ sdělil premiér Mark Rutte na tiskové konferenci po jednání vlády.

Britská vláda uvedla, že za posledních 24 hodin zaznamenala 93 045 případů, což je již třetí den po sobě, kdy v Británii zaznamenali rekordní počet nakažených. V zemi také za pátek potvrdili téměř 15 000 případů nákazy variantou omikron. Británie kvůli prudkému nárůstu počtu případů nákazy také uvažuje o zpřísnění restrikcí, včetně možnosti krátkého lockdownu.

Německo také zpřísňuje. Ti, kteří přicestují ze Spojeného království, budou muset od pondělí strávit dva týdny v karanténě. Do země budou moci ze Spojeného království cestovat pouze němečtí občané a obyvatelé, jejich partneři a děti. Rovněž bude možné Německo využít jako tranzitní zemi.

Francie kvůli nové hrozbě uzavřela své hranice pro osoby cestující ze Spojeného království za prací nebo turistikou v pátek ve 23:00 SEČ. V přístavu Dover a na zastávkách vlaku Eurostar se tvořily obrovské fronty. Lidé se totiž snažili přicestovat před tím, než zákaz vstoupil v platnost.

Začátkem tohoto týdne Itálie, Řecko a Portugalsko oznámily, že návštěvníci z EU budou muset při příjezdu předložit negativní výsledek testu, a to i ti, kteří podstoupili očkování. Nová omezení úřady v pátek oznámily i v Německu a Irsku.

Reklama

Doporučované