Hlavní obsah

Policie se musí znovu zabývat kauzou nikdy nevyužité nemocnice v Letňanech

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Záložní nemocnici postavila armáda na podzim 2020. V halách mohlo podle plánů najít pomoc až 500 pacientů. Nikdy ale nebyla využita.

Reklama

Kriminalisté se musí znovu zabývat případem záložní nemocnice vybudované předloni na podzim na výstavišti v pražských Letňanech.

Článek

Dozorující státní zástupce zrušil lednové rozhodnutí o odložení případu, informoval web Aktuálně.cz Vyšetřovatel prověřoval podezření, zda se tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), v jehož éře byla nemocnice zřízena, nedopustil trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby, uvedly již dříve Seznam Zprávy.

Rozhodnutí o odložení případu zrušil dozorový žalobce z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2. Podle jeho vedoucího Tomáše Svobody bylo odůvodnění policie natolik vadné, že nesplňuje požadavky trestního řádu.

„Policejní orgán totiž v odůvodnění usnesení prezentoval především své vlastní úvahy a názory na shromážděný důkazní materiál, a to včetně různých domněnek až konspiračního charakteru, přestože tyto jeho úvahy často neměly podklad v důkazech,“ řekl serveru Aktuálně.cz Svoboda. Ve věci nebyl podle něj vyslechnut minimálně jeden důležitý svědek.

Svoboda loni v prosinci rozhodl, že policií nashromážděné poznatky nepotvrzují podezření na žádný Prymulův delikt, a k zahájení stíhání exministra zdravotnictví proto není důvod. Přesto vyšetřovatel do usnesení o odložení věci uvedl, že jeho zjištění ukazují právě na Prymulu a že obvinění by bylo namístě, uvádí Aktuálně. „Takové tvrzení je však v rozporu s obsahem spisu i závazným právním názorem státního zástupce,“ řek serveru Svoboda. Zdůraznil, že v takové fázi trestního řízení je relevantním pouze právní názor žalobce, nikoliv policie.

Záložní nemocnici v Letňanech postavila armáda v době zesilující epidemie covidu-19 na podzim 2020. Ve výstavních halách mohlo podle plánů najít pomoc až 500 pacientů. Nikdy ale nebyla využita. Fakultní nemocnice Bulovka, kterou k tomu tehdejší ministr zdravotnictví Prymula pověřil, za pronájem místa na letňanském výstavišti zaplatila 58,5 milionu korun bez DPH firmě miliardáře Pavla Sehnala. Jeho společnost ABF si přitom pozemky, kde bylo zdravotnické zařízení v Letňanech připraveno, pronajímá, část dokonce od Ministerstva financí, uvedl letos v lednu server Seznam Zprávy.

Jak vypadala polní nemocnice:

+21

Případem se vyšetřovatelé začali zabývat loni v dubnu kvůli několika trestním oznámením. Vedení Ministerstva zdravotnictví mělo podle policie v době zřízení nemocnice v Letňanech informace, že existuje i nabídka na zřízení záložní nemocnice v prostorách pražské O2 areny, kterou dal zástupce investiční skupiny PPF. „Já jsem ale dostal informaci, že tento prostor úplně nevyhovoval,“ uvedl k tomu už dříve Prymula.

Původně měla věc na starost Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Státní zastupitelství ale nakonec rozhodlo, že případ bude řešit policie v Praze.

Reklama

Doporučované