Hlavní obsah

Ptali jsme se, proč se lidé nyní očkují: „Donutil mě systém, kvůli cestování“

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Počty nově očkovaných proti covidu každý den klesají. Drtivá většina lidí si chodí pro třetí dávky.

Reklama

Centra, která ještě před pár měsíci lemovaly fronty zájemců o vakcínu, takřka zejí prázdnotou. Přicházejí zejména mladí lidé – s jinými prioritami a zřejmou skepsí k dalším kolům očkovací kampaně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Jdu si pro třetí dávku kvůli cestování a omezením, která na podzim asi zase budou. Nějaké zdravotní důvody u mě vůbec nehrály roli a covid jsem ani neprodělal. Tedy oficiálně. Takže důvod mám opravdu jediný,“ říká Jan Řezáč.

Teprve 18letý mladý muž je jedním ze skupiny asi deseti návštěvníků, kteří se v úterní odpoledne vydali do Kongresového centra hned po otevření očkovacího místa. Při plné síle se tady očkovalo i víc než tisíc lidí denně. Dnes jich sem stinnými a mnohem komornějšími prostorami zamíří okolo dvou set denně.

„Do té čtvrté dávky bych už ale nešel,“ doplňuje mladík a míří k provizorní kóji, kde s lékařem probere svůj zdravotní dotazník.

Světlovlasá 27letá Mia Stiburková, která čeká ve frontě za ním, se usmívá a přitakává. Také ona si jde pro posilující dávku vakcíny a další prý rozhodně nevyhlíží.

„Vypršel mi termín platnosti certifikátu a teď v létě bych ráda cestovala,“ říká. Později ale dodává, že očkování považuje za důležité i ze zdravotních důvodů. „Covid jsem neměla, nebo o tom alespoň nevím, myslím, že mi mohlo pomoci i to očkování,“ dodává.

Foto: Daniela Přádová, Seznam Zprávy

Očkovací centrum v Kongresovém centru zaplnili z většiny mladí lidé. Pro vakcínu přišla i 27letá Mia Stiburková.

Podle odhadů ministerstva zdravotnictví v Česku covid-19 zapříčinil více než 40 tisíc úmrtí. Ještě před několika týdny s touto diagnózou umíraly desítky lidí denně. Epidemie se ale postupně dostala do své mírné fáze – z veřejného prostoru zmizely dramatické nemocniční záběry i tragické příběhy.

A změnila se i struktura očkovaných – přicházejí zejména mladí lidé a ti, kdo kvůli prodělané nemoci třetí dávku očkování neřešili. Zájemci o vakcínu téměř jednohlasně přiznávají, že si chtějí především usnadnit život při letním cestování.

Také oficiální data ukazují, že celkově očkování zahajuje málokdo. Jen v úterý se v Česku podalo 1 528 dávek vakcín a 1 280 z nich připadalo právě na tzv. booster. Pouze 134 lidí si nechalo aplikovat první dávku.

Foto: Daniela Přádová, Seznam Zprávy

Zájemcům o vakcíny v Motole už dávno stačí jen běžná čekárna. Denně přijde asi 60 lidí.

Před očkovacím centrem Fakultní nemocnice v Motole symbolizují covidový útlum prázdné židle určené pro odpočinek a sledování lidí po aplikaci vakcíny. Lidem stačí prostor čekárny uvnitř centra.

„První dvě dávky jsem si nechala dát i kvůli obavám z nemoci, ale teď už to tak není. Řekla jsem si, že když už mám ty dvě, tak to nenechám na půli cesty. Hlavně mě donutil systém, kvůli cestování. Na čtvrtou dávku bych na podzim ale spíš nešla. Přijde mi to zbytečné. Nebo bych to řešila až na poslední chvíli,“ vypráví 28letá Simona.

Foto: Daniela Přádová, Seznam Zprávy

Očkovací centrum ve Fakultní nemocnici v Motole.

Naopak 15letý Petr sedící s maminkou Klárou opodál má jasno – o očkování prý vůbec nepochyboval. „Myslím, že je to lepší než to chytit a být nemocný,“ říká.

„Třetí dávku považuji za samozřejmou, bez toho by to nemělo efekt. Děti očkujeme odmala a mají spoustu dalších očkování, takže k tomu nemáme žádný negativní přístup,“ dodává paní Klára.

Foto: Daniela Přádová, Seznam Zprávy

„Lepší než to chytit a být nemocný,“ říká o očkování 15letý Petr.

Do Motola se nyní přichází každá den očkovat okolo 60 lidí. Podle personálu je znát, že lidé počítají s případnými nežádoucími účinky. Termín si takticky dávají nejčastěji na pátek, aby mohli o víkendu odpočívat.

V úterý dopoledne tak uvnitř čekárny sedí jen několik lidí. Je zřejmé, že věkový průměr se oproti zimním měsícům posunul výrazně níž. Na židličkách sedí jediný senior – 70letý pan Zdeněk. Také pro něj je ale třetí dávka očkování spíše „nutnou podmínkou pro dovolenou“. Na rozdíl od ostatních je ale přesvědčený, že v očkovacím centru není naposledy.

„Samozřejmě vnímám i ty zdravotní důvody, to se nedá oddělit. Na podzim bych každopádně šel i na tu čtvrtou dávku. Myslím, že posilující dávky budou už každý rok na podzim a že to nebude bráno jako třetí nebo čtvrtá dávka. Bude to jako injekce proti chřipce. Tomu se nevyhneme,“ dodává s úsměvem.

Anketa

Chystáte se před létem na očkování proti covidu-19?
Ano, hlavně kvůli obavám z nemoci.
0,9 %
Ano, hlavně kvůli cestování.
3,9 %
Ne.
89,2 %
Ne, ale před podzimem půjdu.
6 %
Celkem hlasovalo 3894 čtenářů.
Foto: Daniela Přádová, Seznam Zprávy

Prázdné židle v čekárně by se mohly začít zaplňovat během srpna a září, kdy lidé pro očkování nejspíš znovu vyrazí ve velkém.

Tečka? Spíš ne

Že se právě na věku a zařazení do takzvané rizikové skupiny bude postoj lidí k očkování lámat, se domnívá i Martin Hlobil, koordinátor očkovacího centra Všeobecné fakultní nemocnice (VFN).

Už nyní podle něj starší lidé volají a na čtvrtou dávku očkování se ptají. „Podle reakcí mohu říct, že mladí a zdraví určitě pro čtvrtou dávku nepřijdou. Ti už jsou alergičtí i na debaty o nějaké čtvrté dávce. Ale myslím, že ti starší nebo imunitně oslabení přijdou,“ říká.

Kromě toho se podle něj právě na sklonku léta dostaví i lidé, kteří z pragmatických důvodů nyní vakcínu nepotřebují. Prázdné židle očkovacího centra na Fakultní poliklinice VFN by se tak mohly začít zaplňovat už v srpnu.

„Chodí mezi třiceti a padesáti lidmi denně. Dnešek máme vyhrazený i pro děti od pěti let, ale přišlo jich jen pár. Obvykle jich chodí tak 12,“ dodává Martin Hlobil.

Reklama

Doporučované