Hlavní obsah

Nová vláda a školy: Zavírat výjimečně, respirátory a víc práce ředitelům

Foto: Getty Images

Podle budoucí koalice by se školy měly uzavírat jen výjimečně, třeba tři dny navíc před Vánocemi.

Reklama

Budoucí vládní koalice představila opatření týkající se škol. Nová vláda je za každou cenu nechat otevřené nechce.

Článek

„Minimalizovat zásahy do vzdělávání – nezavírat školy.“ Jeden ze šesti základních principů, kterými se nová vláda Petra Fialy (ODS) v oblasti školství chce řídit. Píše se to alespoň v plánu boje s covidem, který vznikající vládní koalice ve středu představila.

Jenže tento princip není tak pevný, jak z věty vyplývá. Hned na třetí stránce totiž pětikoalice prezentuje, že se školy v rámci okamžitých opatření zavřít chystá. Eufemisticky to ale označuje za prodloužení vánočních prázdnin. De facto jde ale o celoplošné uzavření škol od 20. prosince. Podle budoucího ministra školství Petra Gazdíka (STAN) ale jednotlivá prohlášení v novém dokumentu v rozporu nejsou.

„Nezavřeme školy na dva týdny, měsíc, tři měsíce. Prostě jen využijeme vánočních prázdnin a prodloužíme je, čímž se fakticky zkrátí výuka o pouhé tři dny, ale spolu s víkendem před tím získáme prostor, aby se přenos viru omezil. A buďme upřímní: Týden před Vánoci jsou děti už dost roztěkané vidinou prázdnin. Čili nevidím v tom rozpor, jen využití příležitosti,“ říká Gazdík.

V tomto ohledu tak budoucí vládní koalice navazuje na aktuální postup vlády v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO). Předseda vlády rovněž na začátku nového školního roku řekl, že se už školy zavírat nebudou. Hygienici ale hned v říjnu doporučili, aby se v některých krajích prodloužily podzimní prázdniny.

Stejně jako před měsícem i teď je ale zásadně proti současný ministr školství Robert Plaga (za ANO). Na rozdíl od svého pravděpodobného nástupce Gazdíka si nemyslí, že by brzdění epidemie měly opět odnést školy.

„Prodloužení vánočních prázdnin nedává smysl, pokud současně nedojde k omezení aktivit i v ostatních sférách společnosti. To znamená omezení provozu podniků, hromadných a volnočasových akcí a dalších aktivit, ke kterým se vážou zvýšené sociální kontakty. Pokud by prodloužení vánočních prázdnin mělo být v tomto směru jediným opatřením, opět by to byly školy, které jako jediné brzdí epidemii a nesou její následky,“ říká ministr školství v demisi Plaga.

Nezavřeme školy na dva týdny, měsíc, tři měsíce. Prostě jen využijeme vánočních prázdnin a prodloužíme je, čímž se fakticky zkrátí výuka o pouhé tři dny, ale spolu s víkendem před tím získáme prostor, aby se přenos viru omezil. A buďme upřímní: Týden před Vánoci jsou děti už dost roztěkané vidinou prázdnin.
Petr Gazdík (STAN), kandidát na ministra školství

Ministerstvo školství totiž v dokumentu k dopadům covidu-19 na školy vypočítalo, že jeden den plošného školního lockdownu vyjde žáky a veřejné rozpočty do budoucna asi na 10 miliard korun. Lockdown ekonomiky a společnosti přitom na jaře 2020 stál „pouze“ 4,4 miliardy korun denně. Současná, ale ani budoucí vláda přesto neuvažují o několikadenním lockdownu pro firmy, v úvahu přichází jen dražší řešení formou uzavření škol.

Školy: Respirátory, testy a karantény

Budoucí vládní koalice ale počítá i s dalšími změnami pro školy v souvislosti s pandemií covidu-19. Vysokoškoláci by museli mít respirátory po celou dobu přítomnosti ve vnitřních prostorách. V současnosti platí povinnost je nasadit pouze při výuce 50 a více lidí. Například Univerzita Karlova už ale dnes na studenty apeluje, aby respirátory nosili i v menších kolektivech.

„I vysoké školy by měly dodržovat hygienická opatření,“ říká k tomu Gazdík.

Podle nového dokumentu budoucí vládní koalice by se ale povinnost nasadit respirátor měla obecně rozšířit.

„Respirátory všude ve vnitřních prostorách – výjimka pouze pro MŠ, ZŠ a SŠ (ve třídách), ZUŠ a sportovní kluby, rodiny doma a samotného člověka v kanceláři,“ píše se v dokumentu.

Stejně tak chce dát nastupující ministr školství ředitelům do budoucna více pravomocí, aby mohli rozhodovat například o tom, kdo z žáků skončí v karanténě. Nepadne tak ale na ně ještě více zátěže?

„Ale oni to dělají už nyní, praxe je k tomu donutila. Pokud zachytíte pozitivního žáku, který čeká na PCR test a pak ještě dva až tři dny na vyhodnocení, tak mám informace od některých ředitelů škol, že když jim hygienická stanice děti vytrasuje a upozorní je, tak titíž žáci se už vracejí z karantény, kam je poslal ředitel. To jsme ostatně navrhovali už dříve, aby ředitelé dělat mohli,“ popisuje Gazdík.

Podle předsedy Unie školských asociací a rovněž ředitele pražské Masarykovy střední školy chemické Jiřího Zajíčka by to ale mohlo znamenat jen další práci navíc pro už tak přetížené ředitele. Než více pravomocí, raději by uvítal, aby hygienické stanice fungovaly rychleji a pružněji.

„Pravomoce, které souvisí s ochranou zdraví žáků, by měly příslušet hygienické stanici a nikoliv řediteli školy. Vím, že mnozí kolegové se už dnes dostávají do konfliktů s rodiči žáků, kteří jim spílají za to, že posílají jejich děti do karantény, přestože nejde o jejich rozhodnutí, ale právě hygieny,“ dodává Zajíček.

Co se týče školních karantén, prosazuje nová vládní koalice dvě opatření, která platí už dnes, a jedno nové. Zaprvé by do karantén neměly mířit celé třídy. Některé krajské hygienické stanice už nyní ale takto postupují a domů posílají jen nejbližší rizikové kontakty. Zadruhé by karantény měly končit po 5 až 7 dnech negativním PCR testem. To už také teoreticky funguje, prakticky ale odběrová místa nestíhají. Zatřetí chce nová vláda aplikovat britskou strategii „test-to-stay“, tedy místo karantény opakované testování rizikových kontaktů během nepřerušené prezenční výuky. Tento postup dlouhodobě prosazuje například Praha, zatím to ale takto nikde nefunguje.

Gazdík: Dobrý učitel se nechá očkovat

Na čem se dosluhující a nastupující ministři shodnou, je nákup antigenních testů. Budoucí vládní koalice chce kvalitní antigeny pro plošné testování žáků, což vláda nedávnou vypsanou zakázkou podle Gazdíka splnila.

„Současný ministr Plaga už oznámil, že stát nakoupí 14 milionů antigenních testů, a to s využitím Fondu solidarity EU. Takže nehrozí, že by teď chyběly a dál se zařídíme dle situace hned po nástupu nové vlády,“ plánuje Gazdík.

Jak by to mohlo vypadat nastínil na tiskové konferenci kandidát na ministra dopravy Martin Kupka (ODS). „Co pokládáme za důležité z hlediska fungování škol, aby byl k dispozici dostatek kvalitních antigenních testů a nehrozilo, že zásoby dojdou,“ popsal Kupka. Vládní koalice plánuje, že by Správa státních hmotných rezerv měla v předstihu udržovat zásobu antigenních testů alespoň na jeden měsíc. To vyžaduje změnu v seznamu položek hmotných rezerv, kde dosud antigenní testy nefigurují. Vláda ale mezi ně přidala třeba už dříve respirátory nebo ochranné obleky.

Nastupující vládní koalice pak opakovaně apeluje na veřejnost, že jedinou cestou z pandemie je očkování. Třeba formu příplatku zvažuje motivovat nová vláda zdravotníky, pracovníky v sociálních službách, ale také učitele.

„Za mě by hlavní motivací dobrého učitele mělo být, že je mnohem menší šance, že jako očkovaný nakazí své žáky. To k učitelům patří: myslí více na své děti než na sebe. Já bych rád učitelům přidal dle jejich práce, ne podle toho, zda se nechali očkovat,“ dodává kandidát na ministra školství Gazdík.

Reklama

Doporučované