Hlavní obsah

To nejhorší je za námi. Francie plánuje postupně rušit covidová omezení

Foto: Profimedia.cz

Covidový pas by mohl ve Francii do léta skončit.

Reklama

Covidové pasy jsou nyní ve Francii nezbytnou podmínkou ke vstupu do restaurací nebo na různá veřejná místa. Pokud se ale bude pandemie vyvíjet jako v poslední době, vláda je zruší. Oznámila i konec dalších opatření.

Článek

Pátá vlna koronavirové pandemie začíná ve Francii ustupovat. Ministr zdravotnictví Olivier Véran proto ve středu večer vystoupil s optimistickým prohlášením, v němž nastínil scénář postupného rozvolňování covidových opatření.

„Zažili jsme nejhorší vlnu za dva roky. I když ale přijdou další vlny, máme všechny důvody se domnívat, že už to budou méně nebezpečné varianty (viru),“ citovala Vérana televize BFM.

Véran oznámil, že Francouzi už nebudou nutně potřebovat třetí dávku vakcíny k tomu, aby jim platil nynější covidový pas. Až dosud platilo, že pokud někdo dostal dvě dávky a poté onemocněl, musel přesto po třech měsících na další posilovací dávku. Véran se ale domnívá, že už to není potřeba: „Aby mohli lidé využívat covidový pas, je třeba, aby byl imunitní systém stimulován minimálně třikrát, ať už jde o infekci, nebo vakcínu,“ soudí ministr.

Třetí dávka vakcíny, která byla až dosud ve Francii prakticky povinná, bude nyní jen doporučená. Dalším zrušeným opatřením je povinný home office, nyní ho mají firmy pro své zaměstnance pouze doporučený. Ruší se také omezení počtu diváků kulturních nebo sportovních akcí.

Ministr mluvil i o používání roušek, které už nejsou povinné venku, v interiérech ale zatím ano. Véran nicméně slíbil, že až bude virus cirkulovat v populaci méně, dočkají se Francouzi zrušení povinnosti zakrývat si ústa a nos i uvnitř. „Už jsme to jednou udělali. Před vlnou delty jsme zrušili roušky v kinech… bylo to doporučené, ne povinné,“ připomněl s tím, že by se lidé měli dočkat uvolnění na jaře.

Véran také oznámil, že pokud bude mít i na jaře pandemie současnou dynamiku, bude možné zrušit používání covidových pasů dříve než v červenci, jak to nyní ukládá zákon. „Pokud budeme moci zrušit pasy dříve, uděláme to,“ řekl. Jedním z kritérií, podle nichž se bude vláda řídit, je množství obsazených lůžek na jednotkách intenzivní péče. Pokud se budou vyprazdňovat a v populaci nebude kolovat nová mutace viru, bude možné pasy zrušit, míní ministr.

Praktici mohou léčit paxlovidem

Francie si od společnosti Pfizer objednala 50 tisíc dávek léku Paxlovid, který by měli praktičtí lékaři předepisovat nakaženým osobám z rizikové části populace. Pacienti by měli užívat pět dní po pozitivním testu vždy tři tablety dvakrát denně. Klinické testy ukazují, že paxlovid snižuje o 85 procent riziko hospitalizace nebo úmrtí na covid-19.

Další vlna rozvolnění by měla přijít v půlce února, kdy by mohl padnout zákaz organizování venkovních koncertů a zákaz konzumace jídel a nápojů na zahrádkách restaurací.

K rozvolnění dochází ve chvíli, kdy varianta omikron v zemi i nadále masivně koluje. Jen za úterý zaznamenali zdravotníci 416 896 nových případů a 382 lidí týž den nemoci podlehlo. Hospitalizovaných je nyní necelých 33 tisíc pacientů, zhruba 3700 z nich ve vážném stavu.

Ve Francii až dosud koronaviru podlehlo přes 131 tisíc lidí a podle Vérana se nakazil každý druhý obyvatel.

Navzdory vysokým číslům nově nakažených i přetrvávajícím úmrtím ale k rozvolňování přistupují i další evropské země – Dánsko, Švédsko nebo Norsko v minulých dnech většinu opatření zrušily s tím, že covid-19 nepovažují za smrtelně nebezpečnou nemoc. Covidové pasy zrušil i Izrael – vědci z Hebrejské univerzity usoudili, že země má už vrchol omikronové vlny za sebou. O rozvolňování si můžete více přečíst zde.

Reklama

Doporučované