Hlavní obsah

V Británii před silvestrem dochází testy na covid. Zpřísnění se nechystá

Foto: Profimedia.cz

Nedostatek rychlotestů na covid-19 v Británii je podle úřadů pomalejší kvůli režimu rozvozu o svátcích (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Spojené království se potýká s nedostatkem testů na covid-19 a nárůsty nově nakažených jsou kvůli rozšíření infekčnější varianty omikron rekordní. Vláda se ale drží dál svého plánu, nová opatření podle ní nejsou potřeba.

Článek

Nabídka rychlotestů na covid-19 bude v následujících týdnech „omezená“, řekl podle serveru deníku Independent britský ministr zdravotnictví Sajid Javid. Podle britských médií jsou těžko k sehnání rychlotesty od státu i ty v obchodech.

Poptávka podle reportáže televize ITV News převyšuje nabídku jak v kamenných prodejnách, tak na internetu. BBC dokonce informuje, že rychlé samotesty mají v těchto dnech problém sehnat i zdravotníci. Guardian píše, že chybová zpráva s dodatkem „nezbyly žádné sloty pro doručování domů“, se ve čtvrtek několik hodin objevovala na stránce sloužící k objednávce testů. Chvílemi také nebylo dostupné domácí PCR testování pro širokou veřejnost i lidi patřící do skupiny nezbytných pracovníků, a stejně tak tomu bylo s místy na testovacích stanicích po celé Anglii.

Šéfka britské agentury pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) Jenny Harriesová řekla ITV, že nedostatek testů způsobily vánoční svátky a s nimi spojená pomalejší práce při rozvozu. „Zásoby ale máme dobré a dostaneme je na své místo,“ ujistila Brity.

Foto: Profimedia.cz

„Omlouváme se, dnes už nám došly zásoby rychlotestů na covid-19. Zkuste prosím přijít zítra,“ zní nápis na středečním snímku z londýnské lékárny.

V zemi mezitím v posledních dnech padly nové rekordy v počtu nakažených covidem-19 za 24 hodin, přičemž ten nejnovější přesáhl 189 000. Jde o důsledek nové rychleji se šířící varianty omikron, která už podle UKHSA činí 90 % nových případů v Anglii.

Javid uvedl, že dodávky rychlotestů se mají od ledna zvýšit trojnásobně a měsíčně jich tak má od nového roku být k dispozici 300 milionů. Momentálně ale ministr pro Brity shánějící samotesty nemá lepší radu, než aby se informovali v místních zařízeních, co je distribuují, zda jsou dostupné.

Nedostatek samotestů může kromě jiného ztížit i situaci v nemocnicích potýkajících se s nedostatkem personálu. BBC to ilustruje na příkladu londýnské pečovatelky o onkologické pacienty, která údajně kvůli tomu, že nemohla sehnat testy, nesměla několik dní pracovat.

Předpisy totiž například těm zdravotníkům, kteří přijdou do kontaktu s nakaženým covidem-19, nařizují možnost vrátit se do práce nad rámec negativního PCR testu i každodenní testování rychlotestem před každou směnou po dobu 10 dní od rizikového kontaktu.

„Byla jsem zvyklá brát si dvě krabice po 40 testech z práce, ale nyní na ně musím stát stejnou frontu jako všichni ostatní,“ řekla zdravotnice, která si nepřála být jmenována.

Netestovaní lidé a silvestr? Velmi znepokojivé, říká vědec

Za „velmi znepokojivou“ považuje skutečnost, že poslední den v roce nebude dost samotestů pro veřejnost, i Peter Openshaw z Poradní skupiny pro nové a vznikající respirační virové hrozby (Nervtag). „Víme, že shlukování ve špatně větraných prostorách, obzvlášť když se křičí přes hlasitou hudbu, je absolutně perfektní pro přenos tohoto velmi, velmi vysoce přenositelného viru,“ řekl Openshaw podle Guardianu ve vysílání BBC Radio 4.

Znepokojení s ním podle Guardianu sdílí další odborníci jako například předseda orgánu zastupujícího britské praktické lékaře RCGP Martin Marshall. „Vládní rady jsou jasné v tom, co lidé musí udělat, než se vydají do společnosti, ale tyto rady nemají smysl, když my jako praktici nemůžeme pacientům pomoct, aby je dodržovali,“ řekl zástupce praktiků a dodal, že vláda veřejnosti posílá „smíšené signály“. Narážel na to, že kabinet lidem radí, aby se před socializací testovali, a zároveň jim testy nedokáže zajistit.

Omikron je mírnější, restrikce nejsou třeba, říká Johnson

I přestože se počty nově nakažených rapidně zvyšují, podle premiéra Borise Johnsona nejsou potřeba žádná další opatření. „Omikron má očividně mírnější průběh než delta,“ řekl Johnson ITV NEWS s tím, že ho Británie může zvládnout i za současného nastavení protiepidemických pravidel. Ale to jen díky očkování včetně posilovacích dávek.

K poslednímu většímu zpřísnění opatření v Británii došlo v polovině prosince. Nejvýraznější bylo zpřísnění pravidel pro nošení roušek a znovuzavedení nutnosti prokazovat se covid pasem při vstupu do určitých podniků a akcí.

UKHSA už minulý týden uvedla, že riziko hospitalizace u omikronu je asi o 50 až 70 % nižší, než bylo u delty.

Reklama

Doporučované