Hlavní obsah

Omikron už válcuje Evropu, nakažených jsou stovky tisíc za den

Foto: Profimedia.cz

Snímek z 27. prosince z Říma z drive in testovacího centra na covid-19, kde se tvořily dlouhé kolony aut.

Reklama

Velká Británie, Francie, Itálie. Tyto tři země oznámily, že s datem 28. prosince překonaly maximální čísla ve svých koronavirových statistikách. Strmý růst počtu nakažených hlásí i další země.

Článek

Itálie: Hrozí kolaps země kvůli karanténě

Itálie má za uplynulý den 78 313 nových případů nákazy covidem-19, což je nejvíce od začátku pandemie. Dosavadní rekord byl štědrodenní přírůstek 54 762 nakažených. S odvoláním na italské úřady o tom informovala agentura Reuters.

Zvýšil se i počet úmrtí - za uplynulý den jich bylo 202, o den dříve 142. V Itálii od začátku pandemie na covid-19 prokazatelně zemřelo 136 955 lidí, což je devátý nejvyšší počet na světě. Případů nákazy už v této šedesátimilionové zemi zdravotníci potvrdili 5,76 milionu. Kvůli onemocnění je nyní přes deset tisíc lidí v nemocnicích, z čeho je přes tisíc sto pacientů na jednotkách intenzivní péče.

Podle předběžných dat se zdá, že v Itálii už převážil omikron. Náměstek ministerstva zdravotnictví Pierpaolo Sileri stanici Sky TG24 řekl, že tato varianta je zodpovědná až za 60 procent případů nákazy a že denní bilance nakažených se brzy mohou vyšplhat k hranici 100 tisíc.

Reuters s odkazem na italské vědecké autority uvádí možnost celkem milionu pozitivních případů dohromady v příštích dvou týdnech.

Pokud by opravdu bilance stoupala takhle rapidně, hrozí paralýza země: V karanténách by byl příliš velký počet lidí.

Podle aktuálních pravidel musí v Itálii do karantény každý člověk, který přišel do kontaktu s nakaženým, a to bez ohledu na to, zda je očkovaný. Rozdíl je pouze v délce karantény - naočkované čeká sedmidenní karanténa, nenaočkované desetidenní. Server thelocal.it upozorňuje, že i když po kontaktu s nakaženou osobou je výsledek testu negativní, karanténa se musí dokončit přesně podle rozpisu.

Italští vědci proto vládě doporučili urychleně změnit nařízení. Nino Cartabellotta, šéf italské nevládní zdravotnické nadace Gimbe, pro Radio Cusano Campus uvedl, že v průměru mívá jeden člověk přibližně pět až deset kontaktů. „Pokud by se opravdu naplnila předpověď milionu pozitivních v nejbližších týdnech, znamenalo by to, že by mohlo být celkově až deset milionů lidí v karanténě, a to není možné,“ řekl Cartabellotta.

Virolog Fabrizio Pregliasco upozornil, že se Itálie může lehce vrátit téměř dva roky v čase - do tvrdého lockdownu, který zemi sevřel během první vlny pandemie na jaře 2020. „Je jasné, že v tomto stadiu pandemie a s takovým rozšířením varianty omikron musíme přehodnotit způsob, jak zasahujeme do šíření viru. V opačném případě směrujeme do generálního lockdownu,“ uvedl Pregliasco.

Vládní zmocněnec pro očkování Francesco Figliuolo se domnívá, že zkrácení karantény by mělo platit zejména pro ty, kteří už dostali i třetí, posilující dávku očkování.

Stejný názor má vedení mnoha regionů. Náměstek ministerstva zdravotnictví Pierpaolo Sileri však upozornil, že k rozhodnutí o změně karanténních pravidel vláda dospěje nejdříve za dva týdny. „Teď není ta správná chvíle,“ řekl.

Mimochodem stejnou debatu otevřeli v USA zástupci Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí. Doporučili zkrátit izolaci Američanům nakaženým koronavirem z 10 na 5 dní, pokud nemají příznaky. Podobně se má zkrátit také karanténa u lidí, kteří přišli s nakaženým do styku.

Podle agentury AP doporučení také souvisí se stávajícím prudkým nárůstem počtu nakažených, což je poháněno novou vysoce nakažlivou variantou omikron.

Francie zpřísňuje

Francie za posledních 24 hodin zaznamenala 179 807 nových výskytů koronaviru. Je to nový rekord - ten dosavadní byl 104 611 případů, uvedla agentura Reuters.

Počet nakažených ve Francii vykazoval vzestupnou tendenci už v posledních týdnech. První svátek vánoční země poprvé ohlásila prolomení hranice 100 tisíc nových případů.

V pondělí Paříž kvůli rychlému šíření varianty omikron oznámila další protiepidemická opatření. Po dobu prvních tří lednových týdnů bude povinnost nosit roušky platit i venku v centrech měst. Práce z domova bude povinná nejméně tři dny v týdnu v profesích, kde to je možné. Konzumace nápojů a jídla v barech a restauracích bude podle premiéra povolena pouze vsedě. V dálkové dopravě a v kinech bude zcela zakázáno pít a jíst.

Francie počítá také s tím, že zkrátí interval mezi druhou a třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 ze čtyř na tři měsíce.

Británie: 800 tisíc nakažených za týden

Velká Británie za uplynulý den zaznamenala 129 471 nových případů nákazy covidem-19, což je rovněž nejvyšší počet od začátku pandemie. Předchozí rekord byl 122 186 případů a je ze Štědrého dne. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž navíc ani jeden z „rekordních dnů“ vzhledem k rozdílům v hlášení během vánočního období nezahrnuje údaje ze Severního Irska a Skotska.

Za poslední týden se v 67milionové ostrovní zemi nakazilo přes 800 tisíc lidí.

Aktuální čísla dokládají prudký nárůst počtu pozitivních testů během vánočního období. V úterý před týdnem bylo nově nakažených 90 629, dnešní číslo je tedy o téměř 43 procent vyšší. Nárůst nových případů za poslední týden je o zhruba 30 procent vyšší ve srovnání s týdnem předcházejícím.

Pozitivní je ale to, že nestoupají čísla mrtvých na covid-19. Za poslední den jich bylo 18, za týden pak 588, což je o 27 procent méně než za týden předtím.

Řecko: Dvojnásobek za den

Řecko zažívá strmý vzestup počtu lidí nakažených koronavirem a ministr zdravotnictví Thanos Plevris varoval, že čísla nejspíš dál výrazně porostou.

V pondělí úřady informovaly, že za 24 hodin přibylo více než 9000 případů infekce, nejvíce od začátku pandemie. A už v úterý Řecko eviduje rekordních 21 657 nově nakažených, což je více než dvojnásobek oproti předchozímu dni.

V Řecku, které má přes deset milionů obyvatel, se nyní s nákazou koronavirem potýká zhruba 100 000 lidí, nejvíce jich je v oblasti Atén. Právě tam už nejspíš převážila varianta omikron, podle dat řeckého listu Proto Thema tam nákaza omikronem tvoří až 70 procent nových případů.

„Omikron převládá, takže bychom měli být připraveni, ale nemělo by to vyvolávat paniku,“ řekl ministr Plevris státní televizi ERT.

Vláda zvažuje, že nová opatření, která měla začít platit až po Novém roce, by mohla vstoupit v platnost dříve, napsal list Kathimerini. V obchodech a dopravě má být povinné používání respirátorů třídy FFP2, má se zkrátit otevírací doba restaurací nebo kapacita stadionů, až polovina zaměstnanců má pracovat z domova. Zakázány byly vánoční a novoroční oslavy na veřejných místech.

Nizozemsko: Omikron už převládá

V Nizozemsku už začala převažovat koronavirová varianta omikron, oznámily v úterý místní úřady. Ty zároveň varují před možným zvýšením počtu příjmů v nemocnicích, i když zatím je situace poměrně příznivá, uvedla agentura AFP.

V zemi, která má zhruba 17,4 milionu obyvatel, za uplynulý den přibylo 9213 případů koronavirové nákazy.

Vysoká nakažlivost varianty omikron povede v příštích dnech k dalším případům nákazy, varoval institut národního zdraví. „Způsobí také zvýšení počtu příjmů v nemocnicích,“ dodal ústav.

Nizozemsko před deseti dny ohlásilo restrikce po dobu zimních svátků ve snaze přibrzdit šíření omikronu. Až do 14. ledna budou zavřené obchody prodávající jiné než nezbytné zboží, dále restaurace, bary, kina a muzea. Toto rozhodnutí zdravotního ústavu má zjevně pozitivní účinky. Počet hospitalizovaných s covidem-19 klesl z 256 v minulém týdnu na 191 pacientů tento týden.

„Skutečný dopad opatření očekáváme na začátku ledna,“ uvedl úřad.

Reklama

Doporučované