Hlavní obsah

Lidé vyrazili na třetí dávky. Jak to vypadá v pražských očkovacích centrech

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Fronta u Kongresového centra se rozrostla až ven před budovu. Některé lidi to odradilo. Přitom s registrací se čekání šlo vyhnout.

Reklama

S registrací lidé prakticky bez čekání. Bez registrace i desítky minut ve frontě. Tak vypadalo pondělní ráno na očkovacích místech. První den si posilující vakcínu mohli dát lidé od třiceti let, přesto převažovali starší lidé.

Článek

Jeden z prvních kroků nové vlády Petra Fialy, jak motivovat k očkování, lidé ocenili jen částečně. Vláda od pondělí otevřela možnost pro posilující dávku pro všechny lidi nad 30 let, kterým od druhé dávky uplynulo pět měsíců právě v pondělí 27. prosince. Minulou středu na vládní tiskové konferenci na to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) kladl značný důraz.

Během dopoledne se podle údajů ministerstva zdravotnictví zaregistrovalo 50 000 lidí.

Samotná očkovací centra zatím velkému návalu třicátníků čelit nemusela.

Na Hlavním nádraží, kde nahradili jednodávkovou vakcínu Janssen za Moderna Spikevax, bylo v pondělí klidno a lidé šli prakticky okamžitě na řadu.

Větší srocení zájemců zažilo snad jen Kongresové centrum na stanici metra Vyšehrad (očkují Pfizer Comirnaty, Johnson & Johnson Janssen i Moderna Spikevax), kde se fronta lidí bez registrací táhla z útrob budovy až ven na promrzlý plac.

„Máte někdo registraci s termínem?“ chodil se periodicky do fronty ptát muž z ochranky v Kongresovém centru.

„Já, ale až na 12. hodinu,“ hlásí drobná babička a pohledem na hodinky zjišťuje, že je pár minut po jedenácté. Muž ji i tak vede dopředu.

Třicátník v čepici, který v tu chvíli dorazil od metra, nevěřícně krokuje celou zhruba stometrovou frontu, vrátí se ven a studuje otevírací hodiny. Do telefonu přitom někomu vysvětluje, že „se to nedá“.

S jistou arogancí si zástup čekajících prohlíží i postarší žena, která vychází už naočkovaná v doprovodu muže a hlasitě shrnuje celou situaci. „Tak to bylo rychlé, ale bez rezervace bych sem nešla. Ti lidé tady mají času…“

Z táhlé fronty je vidět, že na očkování se hned po svátcích vydala pestrá skladba lidí. Prim hrají lidé odhadem nad 50 let, přichází i relativně hodně lidí s různými problémy s mobilitou, o berlích a podobně, které ostraha také odvádí mimo frontu. Pro vakcínu dorazily i celé rodiny s dětmi, které pojaly cestu na Vyšehrad jako výlet.

„Běž se projít napřed. Tohle vidím tak na hodinu,“ posílá žena od rodiny babičku směrem k hradbám.

Dva náctiletí kluci čekající už vevnitř s kávou v ruce popisují, že jim prostě vyšel blbý termín. „Jdeme na druhou dávku. Takhle nám to vyšlo. Je to trochu smůla. Minule když jsem tady byl, tak byla menší řada…“ líčí jeden z nich.

Třicátník Tomáš zase popisuje, že si jde pro třetí dávku, ale naopak doufal, že takto po svátcích nebude velký zájem. „Ale tušil jsem, že budou fronty. Jedu pracovně na měsíc pryč, tak proto jsem chtěl využít hned první možnost na přeočkování,“ říká.

Pondělí po svátcích? To bude klid

Podobně jako třicátník Tomáš taktizoval i vyšší padesátník, ovšem s tím rozdílem, že se vydal na očkování do obchodního domu Kotva (očkují Pfizer Comirnaty). Zadařilo se, během pár minut se dostal na řadu.

„Já jsem myslel, že tady dneska nebude nikdo. Hned po svátcích. Jen jsem to chtěl mít takhle hned v pondělí, i kdyby byla nějaká případná reakce,“ popisoval, proč se vydal rovnou ráno po Vánocích, kdy má pár dní na odpočinek.

Zároveň dodal, že sice nemá žádnou cestu na hory naplánovanou, ale očkování bere jako výhodu, kdyby se rozhodl někam impulzivně vyjet.

Před otevřením obchodního domu čekalo na možnost dát si třetí dávku zhruba 20 lidí. Od 27. prosince mohou jít na přeočkování i lidé nad 30 let.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Třicátník Zdeněk se na očkování v Kotvě hned v pondělí ráno ocitl, jak sám říká, i proto, že „v lednu už nemusí být příležitost“. „Ve smyslu, že bych mohl propásnout nějaký termín, může být hodně lidí, velké fronty a třeba kdybych chtěl někam jet… No a budu se samozřejmě také cítit bezpečně,“ říká a hlas se mu při posledních slovech zabarvuje trochu do úsměvu, že bezpečí zmiňuje až jako poslední.

Čtyřčlenná rodina s kočárky patřila mezi zhruba dvacítku lidí, kteří před obchodním domem na náměstí Republiky čekali ještě před oficiálním otevřením od devíti hodin. V odpočívárně po očkování si hraji s dětmi a reportérovi vysvětlují, proč to pojali jako rodiny výlet. „Jsme v té věkově kategorii, že dnes můžeme první den. Doufali jsme, že bude klidněji a bude to bez front,“ říká muž, který se představuje jako Kuba.

„Byli jsme domluveni, že kdyby tady byly velké fronty, tak nám rodina pohlídá děti,“ dodává jeho žena, že měli plán i pro horší variantu.

Kuba vysvětluje, že chtěli mít třetí očkování rychle za sebou, protože si s nemocí užili svoje. „Už jsme měli covid, znovu to nechceme,“ říká a jeho žena ho opět doplní: „A byli jsme ještě dvakrát v karanténě.“

Reklama

Doporučované