Hlavní obsah

Na kulturu a sport jen s třetí dávkou? Vláda chystá zpřísnění

Foto: Profimedia.cz

Jakékoliv další zpřísnění už znamená fakticky zavření, taková je situace, říkají pořadatelé kulturních akcí.

Reklama

Kvůli přicházející omikronové vlně Ministerstvo zdravotnictví jedná o dalších zpřísněních pro kulturní a sportovní akce. Organizátoři se ale shodují, že zpřísňovat už zkrátka nelze.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Jakékoliv další zpřísnění nad rámec současných opatření znamená pro kulturní a sportovní akce fakticky lockdown a zavření. Tak zní hlavní zpráva, kterou se snaží organizátoři doručit na Ministerstvo zdravotnictví.

Aktuálně pro kulturní a sportovní akce platí, že je může navštívit maximálně tisíc diváků. Musejí být očkovaní, případnou další vstupenkou je prodělání covidu v posledních 180 dnech. Testem PCR se mohou prokázat pouze nezletilí, případně lidé, kteří mají výjimku z očkování.

V pátek ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vysvětloval, že kvůli blížící se vlně nákaz variantou omikron řeší s Národní sportovní agenturou a zástupci kultury další možné úpravy těchto podmínek na následující týdny.

Pokud pořadatelé dospějí k tomu, že vstup pouze pro lidi s třetí dávkou bude nejlepší varianta, já se tomu určitě nebudu jako ministr zdravotnictví bránit, ale chtěl bych, aby mi to organizátoři navrhli sami.
Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví

„Poprosil jsem je, ať nám navrhnou, jaká míra opatření by mohla u jejich akcí být, aby akce mohly proběhnout, a přitom byly bezpečné,“ uvedl Válek. Nerad by se prý dostal do situace, kdy například tradiční lyžařský závod Jizerská 50 bude moci jet jen 100 běžkařů v rouškách a jenom po třetích dávkách.

„Chtěl bych, aby opatření byla pro organizátory realizovatelná, jednoduchá a srozumitelná, a přitom dostatečně bezpečná pro účastníky a hlavně pro občany českého státu,“ vysvětloval Válek.

Pořadatelé: Sotva fungujeme

Organizátoři si ovšem jakékoliv další zpřísňování nedovedou představit.

„V tuto chvíli doporučení Covid skupiny Ministerstva kultury zní: Neměnit podmínky a nechat je nastavené tak, jak jsou. Už samy o sobě jsou nastavené tak, že nám dost brání cokoliv dělat. Ještě to zpřísňovat nám nedává příliš smysl,“ říká Jakub Vedral z Asociace nezávislých divadel a z Mezinárodního divadelního ústavu, který je součástí poradní skupiny při Ministerstvu kultury.

Vysvětluje, že aktuálně 50 procent kultury nefunguje vůbec a zbylá polovina může pracovat jen za velmi omezených podmínek.

„Jakékoliv další zpřísnění už znamená fakticky zavření. Taková je situace,“ konstatuje i Marek Vohralík, ředitel Festas – festivalové asociace a také člen poradní skupiny na Ministerstvu kultury.

A podobného názoru jsou zástupci sportu. Mluvčí Národní sportovní agentury ovšem jednání nechce komentovat. „Po domluvě s ministrem zdravotnictví jsme v úterý předložili ministerstvu návrh za sportovní prostředí a budeme vyjednávat o opatřeních. Finální slovo má vláda a do doby rozhodnutí nebudeme po domluvě věc komentovat,“ řekl Jakub Večerka, mluvčí Národní sportovní agentury.

Ve hře jsou třetí dávky

Podle informací Seznam Zpráv se diskutuje i o možnosti, že během omikronové vlny budou vpouštění na akce jen diváci s třetí posilující dávkou. Na přímý dotaz k třetím dávkám ministr Válek v pátek reagoval slovy, že jde o opatření, ke kterému přistupují ve všech zemích, kterými se omikron „žene“, a jde tak o jednu z variant, jíž mohou pořadatelé akcí zvážit.

„Pokud dospějí k tomu, že toto bude nejlepší varianta, já se tomu určitě nebudu jako ministr zdravotnictví bránit, ale chtěl bych, aby mi to organizátoři navrhli,“ dodal Válek.

Představitelé kultury ale spíše chtějí otevřít téma kompenzací. Původní kompenzační program pro kulturu skončil během loňského podzimu, navazující a obecnější program Covid – nepokryté náklady skončil s prosincem. „Myslím si, že je nutné vrátit kompenzace do hry,“ míní Jakub Vedral.

A Marek Vohralík doplňuje, že od začátku preferuje způsob kompenzací, které v kultuře zavedli v Rakousku, Německu a zemích Beneluxu – tedy počítat je z obratu roku 2019.

„Nejde o sto procent obratu, přežijeme i s 20. Je to kompenzace, která se velmi jednoduše spočítá. Vezme se obrat za rok 2019, vydělí se dvanácti a vynásobí koeficientem 20 procent a mám z toho paušální dávku,“ vysvětluje ředitel Festas – festivalové asociace.

Reklama

Doporučované